Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Toinen Taivas + Helvetti

Kirjoitettu 15.10.15
Esseen kirjoittaja: Jasna-Liisa Pässilä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti vol 2
Kirjan kirjoittaja: Hämäläinen, Karo & Mäkeläinen, Mika
Kategoriat: 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Taivas + Helvetti vol 2 päätyi lukulistalleni kahdesta syystä: sen edeltäjä oli ollut niin hyvä, että paloin halusta lukea toisen osan, ja kyseinen kirja löytyi sattumoisin omasta kirjahyllystäni. Tartuin kirjaan innoissani ja uppouduin siihen niin, että unohdin kaiken ympärilläni olevan. Aika kului kuin siivillä. Kakkososa oli jopa ensimmäistä parempi.

Jokainen 21:stä tarinasta on niin henkilökohtainen kertomus kustakin ihmisestä, joka on uskonut itseensä. Kaikista kiinnostavin asia onkin juuri se, että samojen kansojen sisältä löytyy niin paljon kaikkea erilaista: naisia ja miehiä, nuoria ja vanhempia, isompia ja pienempiä yrityksiä eri toimialoilta, onnistumisia ja epäonnistumisia. Se luo kuvaa, että kuka vaan voi saavuttaa unelmansa.

”Ilman toista ei ole toisen menestystä. Menestyvät yrittäjät tietävät hyvin, mitä se tarkoittaa. Jokaisen tarinan takana on valtava määrä ihmisiä, jotka kannustaneet, kannatelleet, jakaneet ilot ja surut.”

Kirjassa painottuu vahvasti se, että kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin. On tärkeää löytää ympärilleen ne oikeat ihmiset. Perhe, ystäviä ja kollegoja. Ihmisiä, jotka inspiroivat, kannustavat ja jaksavat olla tukena. Moni kirjan henkilöistä avaa tarinassaan, kuinka ei ehkä olisi selvinnyt ilman jotakuta toista.

Minusta huomaa heti, jos joku on pielessä. Jaan herkästi niin iloiset, kun hankalatkin asiat, ja puran tuntemuksiani läheisilleni. Olen saanut aina käsittämättömän paljon tukea ja kannustusta kotoa. Minulle se on ollut äärimmäisen tärkeää, sillä en pystyisi käsittelemään vaikeita asioita yksinäni. Olisi mahtavaa, kun oppisi luottamaan omaan tiimiinkin niin, että voisi jakaa heille ihan kaiken. On ihan ymmärrettävää, että tilanne ei aivan vielä ole sellainen, mutta hiljaa hyvä tulee.

”Halusin olla… Ei, mä päätin, että joku päivä olen maailman paras.”

Pekka Hyysalo on uskomaton esimerkki siitä, mitä kaikkea voi saavuttaa, jos uskoo itseensä. Hänellä oli unelma tulla maailman parhaaksi. Ja hän teki kovasti töitä sen eteen. Sitten tapahtui jotain ihan kamalaa. Tämä tarina on varmasti monelle tuttu, sillä siitä on puhuttu mediassa paljon ja Pekasta on tullut eräänlainen sankari ja esikuva monelle nuorelle. Eikä ihme, surullisenkuuluisan onnettomuuden jälkeen Pekalle sanottiin, ettei hän välttämättä edes kävelisi pariin vuoteen. Toisin kävi. Hän jaksoi sinnikkäästi yrittää, vaikka asia tuntui varmasi mielettömän pahalta.

Nyt Pekalla on oma yritys, FightBack, joka otti valtavasti tuulta alleen Pekan esiinnyttyä Jari Sarasvuon tv-ohjelmassa marraskuussa 2013. Hänen haaveenaan on, että joku päivä yritys voisi tarjota apua muillekin loukkaantuneille. En tarkalleen tiedä, miten yrityksellä tällä hetkellä menee, mutta ainakin se on varmasti tsempannut monia muita nuoria. Ja tulee tsemppaamaan. Pekan tarina on luultavasti kannustavin, jonka olen ikinä kuullut.

”Ei me koskaan ole mitään hirveästi osattu. Me on vaan tehty paljon töitä.”

Heikki Salmelan ja Hesburgerin menestyksen salaisuuksia ovat sinnikkyys ja määrätietoisuus. Salmela on aloittanut tyhjästä, kokeillut siipiään ja perustanut lopulta Suomen suurimman pikaravintolaketjun. Hän osoittaa, ettei pelkästään hyvällä idealla ja siihen uskomisella kovin pitkälle pötkitä. Unelmien eteen on tehtävä töitä.

Aluksi Salmela on tehnyt kaiken itse. Se oli ainoa vaihtoehto. Akatemialla monet haaveet ja projektit kaatuvat siihen, että ne nähdään liian työläinä. On vähän sellainen ”kaikki heti mulle nyt”-asenne. Salmela on kuitenkin loistava esimerkki siitä, mitä voi saavuttaa, jos jaksaa nähdä tarpeeksi vaivaa. Itse aion ainakin jatkossa miettiä kahteen kertaan, onko jokin asia oikeasti mahdoton, vai vaatiiko se vaan hieman enemmän työtä.

”Parempi olla hyvä siivooja kuin huono kirurgi.”

Mohamad Darwich on huippu esimerkki siitä, miten löytää oma juttunsa. Hän on rohkeasti kokeillut vähän kaikkea, ottanut riskejä, onnistunut ja epäonnistunut. Seurannut vaistojaan ja halunnut kehittyä. Hän itse kokee epäonnistuneensa useammin, kuin onnistuneensa. Koulutukseltaan Mohamad on rakennusinsinööri, mutta vuosien varrella hän on kerennyt tehdä kaikkea mahdollista. Erityisesti häntä kiinnosti kaupan ala, jolla hän halusi kehittyä jatkuvasti. Juuri rohkeiden kokeilujen avulla Mohamad on luonut itsellensä menestyvän yrityksen.

Monien tärkeiden menestystekijöiden ja inspiroivien tarinoiden huipuksi nousee kuitenkin Mohamadin ajatus siitä, mitä yrittäjyys itse asiassa on. Se on jotain, mistä minä tällä hetkellä haaveilen. Tähän lauseeseen on hyvä lopettaa:

”Silloin, kun työ tuntuu harrastukselta eikä työltä, tiedät olevasi yrittäjä.”

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!