Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Toisinajattelua

Kirjoitettu 25.11.13
Esseen kirjoittaja: S. Pohtola
Kirjapisteet: 2
Kirja: Toisinajattelua strategisesta johtamisesta
Kirjan kirjoittaja: Saku Mantere, Kimmo Suominen, Eero Vaara (toim.)
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.6. Strategiakirjat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Toisinajattelua strategisesta johtamisesta – kertoo lukuisia esimerkkejä yritysmaailmasta, millaisia haasteita ja ongelmia käytännön strategiatyössä on ja miten niitä voitaisiin ratkaista uudella ajattelutavalla. Kirjassa on hyviä esimerkkejä siitä, miten strategian luominen on monelle johtajalle vaikeaa ja väkinäistä touhua. Suurena ongelmana on se, että strategia ajatellaan yhdeksi suureksi kalikaksi, jonka yrityksen johtoryhmä keskenään veistelee jossain muulta maailmalta suljetussa paikassa. Tyylitellyksi, sivistyssanoja ja vaikeita termejä pullollaan olevaksi teokseksi kirjoitettu teos sitten julkaistaan juhlavasti suuressa tiedotustilaisuudessa koko muulle yritykselle, ihmisille, jotka sitten lähtevät innokkaasti toteuttamaan noita yrityksen uusia linjauksia kohti menestystä.

Käytännössä vastaan tulee kuitenkin ongelma, nämä ihmiset tulkitsevat luotua strategiaa kukin omalla tavallaan, joten johtoryhmän tavoittelemaan tilaan ei päästä näin yksinkertaisesti. Ongelmana on myös se, kun tämä toteuttava henkilöstö ei ole päässyt millään tavalla vaikuttamaan strategian luomiseen, silloin kiinnostus asioiden tekemiseen jonkun muun suunnittelemalla tavalla lopahtaa hyvin pian. Dialogin tuominen yrityksen strategian luomiseen olisi ratkaisu tähän ongelmaan, ratkaistaan asioita keskustelemalla ja ottamalla myös toteuttava puoli mukaan keskusteluun.

Itselläni ei ole vielä kokemusta suurten yritysten strategiatyöstä, mutta kirjaa lukiessani pystyin kuitenkin samaistumaan ongelmatilanteisiin, koska vastaavia tilanteita esiintyy myös muunlaisissa organisaatioissa, esimerkiksi armeijassa. Aloin miettimään dialogin merkitystä ja opinkin hyviä pointteja siitä, miten se toimii ainakin teoriassa hyvin strategisen johtamisen keinona. Olen monesti miettinyt tässä lyhkäisen tiimiakatemia urani aikana, miksi aina täytyy keskustella ja harjoitella sitä kuuluisaa dialogia?  Tämän kirjan luettuani ajatus dialogin hyödyntämisestä käytännössä kuitenkin heräsi ja ymmärrän nyt paremmin miksi me sitä harjoittelemme. Tämän asian aion myös viedä käytäntöön tulevissa projekteissani ja johtamishaasteissani.

Kirjassa kuvattiin myös sitä, kuinka strategia liian usein mielletään vain listaksi tavoitteita, joita kohti yritys sitten painaa menemään. Kuitenkaan toimiva strategia ei koostu tavoitteista, vaan enemmänkin keinoista, joilla tavoitteet on mahdollista saavuttaa. Kaukaisista tavoitteista ei ole apua arjen aherruksessa. Jos kuitenkin on olemassa strategia, joka neuvoo miten sinne päästään, sitä todennäköisesti myös hyödynnetään ja strategia toimii. Se on kuin työkalu, joka tukee työntekoa eikä jarruta sitä, niinkuin moni ajattelee kun puhutaan strategian toteuttamisesta. Tämä on myös sellainen asia, jonka pystyn viemään itse käytäntöön projektin johtamisessa. Tavoitteet luodaan tottakai, mutta tehokkuutta saadaan, kun mietitään projektiryhmän kanssa porukalla, millä keinoilla aiotaan saavuttaa tavoitteet ja päästä maaliin.

Kirjasta löytyi mielenkiintoinen, vaihtoehtoinen esimerkki strategiseen johtamiseen, joka tulee jazzyhtyeen operatiivisista käytännöistä. Miles Davis kertoo siitä, kuinka improvisaation keinoin päästään hyviin tuloksiin.

Jazzyhtyeen toimintatavoista napatut neljä ohjetta strategiseen johtamiseen (Miles Davis):

1. Anna suunta, älä puutu yksityiskohtiin.

2. Osallista organisaatio strategiaprosessiin.

3. Luo edellytykset strategiselle improvisaatiolle.

4. Anna osaajien loistaa.

 

Tämä johtamismalli ottaa organisaatiossa työskentelevät ihmiset huomioon yksilöinä ja antaa enemmän tilaa jokaisen omille ajatuksille. Johdon rooli on toki tärkeä suurten linjojen vetäjänä, mutta toimivampaa strategiaa luodaan silloin, kun siihen osallistuu myös he, ketkä tuntevat asiat ruohonjuuritasolta alkaen.

Hyvä kirja, hyviä esimerkkejä. Osa kolahti enemmän osa vähemmän, mutta monta asiaa löytyi kuitenkin, jotka voin itsekin viedä käytäntöön.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!