Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Too much is not enough

Kirjoitettu 15.10.14
Esseen kirjoittaja: Sakari Lehto
Kirjapisteet: 3
Kirja: Totall Recall - Uskomaton elämäntarinani
Kirjan kirjoittaja: Arnold Schwarzenegger
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Valtaosa ihmisistä on joskus haaveillut olevansa suuri leffastara tai poliittisesti merkittävä henkilö kuten presidentti tai kuvernööri. Pienen pieni prosentti näistä haaveilevista ihmisistä kuitenkaan koskaan päätyy kummaksikaan – Arska saavutti ne molemmat. Hänet on nähnyt koltiaisesta asti televisioruudussa kerta toisensa jälkeen miehekkäämpi ase kädessä, höystettynä armottomilla lausahduksilla. Arska on niin kova jätkä ettei sitä pienenä poikana tahtonut uskoa oikeaksi. Mikä tekee Arskasta niin erityislaatuisen?

Valitsin Iso Arskan kirjan tietoisesti juuri tähän aikaan sopien, kun tiesin hänen olevan tulossa Suomeen. Kaverin elämä vaikuttaa niin monin tavoin rikkaalta että tämä tarina pitää kuulla. Niinpä luin kirjan, jonka jälkeen seurasin NB Forum live streamista A:n esiintymisen, ja kirjoitan nyt niiden pohjalta essee miehen menestystarinan vaikutuksista minuun. Haluan saada selville sen mikä tekee Arskasta yhden maailman menestyksekkäimmistä ihmisistä ja kuitenkin samalla todistaa hänenkin olevan ihminen siinä missä muutkin (ei siis maailmanlopun robotti).

Arnold mainitsee omat kuusi sääntöä kohti menestystä, jotka ovat:

  1. Trust Yourself
  2. Break the rules
  3. Don’t be afraid to fail
  4. Don’t listen to the maysayers
  5. Work your butt off
  6. Give something back

Arska on todellakin leffastara. Hän puheissaan kertoo juuri sitä mitä ihmiset haluavat häneltä kuulla ja osaa näin innoittaa erinomaisesti, aivan kuin elokuvissa hän esittää sitä mitä hänen halutaan olevan. Arskan säännöt ovat kuitenkin samankaltaiset kuin kenellä tahansa motivaatiopuhujalla, hieman eri muodossa. Arskalla vain on muihin verrattuna innottavampi oma tarina taustalla, ja saa sitä kautta painoarvoa. En käy sääntöjä yksitellen läpi, juurikin siitä syystä että monet niistä ei tarjonnut uusia näkemyksiä. Sen sijaan reflektoin yleisesti, minkälaisia ajatuksia minulla heräsi kuunnellessani Arskan puhuvan säännöistään.

Trust yourself – Arska perustelee säännön sillä, että etenkin nuoret saavat elämänsä alkutaipaleella niin paljon ohjesääntöjä eri tahoilta, ja nuo toisten suusta tulevat äänet pikkuhiljaa vaimentavat sen tärkeimmän äänen – oman sisäisen äänen. Uskon, että jokaisella meistä on oma sisäinen ääni joka on esiintynyt vahvimmillaan lapsena. Pienenä poikana tiesin aina tarkalleen mitä halusin ja tulevaisuuskin oli selvä, halusin olla ammattiurheilija, jääkiekkoilija. Kouluikään tullessa mieleen aletaan puskea jatkuvalla syötöllä elämänohjeita, kaikenlaisia sääntöjä ja sellaista tietoa mitä itse ei koe tärkeäksi. Sokeasti isomman auktoriteetin sanaan uskoen, pikkuhiljaa nuo ulkopuoliset äänet vaimentavat sen oman sisäisen äänen, joka kuitenkin on se tärkein. Vain sitä kuuntelemalla voi menestyä ja ennen kaikkea olla onnellinen. Vaihtaminen tavallisesta koulumallista opiskelemaan Tiimiakatemialle oli hyvä valinta, koska jos jotain olen oppinut niin kuuntelemaan itseäni. Olen myös kuunnellut monien muiden tavoitteita tullessaan akatemialle ja lähes jokainen on maininnut haluavansa ”löytää sen oman juttunsa” – löytää uudelleen sen vaienneen sisäisen äänen. Olen jo oppinut kuuntelemaan ja toteuttamaan itseäni, mutta täydellistä tulevaisuuden visiota ei ole. En ole kuitenkaan huolissaan siitä, koska tiedän meneväni jatkuvasti eteenpäin sen kehittämisessä. Joskus pohtiessani tulevaisuuden visiota päädyn ajattelemaan että jokin on minulle tässä vaiheessa jo myöhäistä ja se masentaa. Esimerkiksi lapsuuden unelma ammattiurheilusta. Mielenmalliani kaventaa myös ajatus siitä että koulun loputtua minun pitäisi iskeä välittömästi työelämään toteuttamaan omaa visiota, ja suljen tavallaan pois kaikki ajatukset jotka vaatisivat jatko-opiskelua koska sekin vie aikaa elämästä. Tuo ajattelu pitää lopettaa. Olen kuitenkin vasta 23-vuotias ja aikaa on, ei tuhlattavaksi, mutta tarpeeksi lähestulkoon mihin tahansa. Ylipäätänsä saatan syyllistyä miettimään tulevaisuutta liikaakin. Pohdin liikaa päämäärää, en matkaa. Moni ei tiennyt että Arska oli jo ennen näyttelijän uraansa ansainnut ensimmäisen miljoonan. Hänellä oli oma yritys ja ansaitsi kehonrakentajan urallaan, sekä on menestynyt myös sijoittajana.  Vasta myöhemmin hän saavutti suuren tavoitteensa päästä Amerikkaan ja näyttelemään isoihin rooleihin. Arskan tavoin, minunkin pitäisi keskittyä enemmän miettimään mitä teen seuraavaksi. Ja seuraavan pitää olla aina edellistä kunnianhimoisempi. Missään vaiheessa ei saa pysähtyä, karistaa pelontunne paskana lahkeesta. Arskan kaikista tärkein sääntö onkin – Work your butt off. Ja siitä raa’asta työstä pitää nauttia, mikä onnistuu kun ymmärtää että jokainen teko vie sinua lähemmäs kohti menestystä ja onnellisuutta.

Arskalla on hyviä sääntöjä, mutta palatakseni alussa esittämääni kysymykseen ”mikä tekee Arskasta erityislaatuisen” – ei vastaus mielestäni löydy näistä säännöistä. Vastaukseni on Arskan äärimmäisen suuri kunnianhimo ja tahto saavuttaa aina vain enemmän ja enemmän. Hänellä on ollut pienestä pitäen kirkas visio, jota hän ei ole antanut kenenkään vaimentaa vaan on edennyt sitä kohti itseensä uskoen haluten näyttää maailmalle. Hänen kyvykkyys ja visio on saanut matkallaan paljonkin epäilyjä, mutta kunnianhimolla hän käänsi kaikki epäilyt haasteiksi, valloitti ne ja menestyi. Arska tietää että kunniaa ei saavuteta tekemällä samoja asioita kuin muut. Pitää rikkoa sääntöjä, pitää osata ajatella suuresti, uskoa itseensä ja himoita kunniaa. Eikä kunnianhimo tee ihmisestä itsekästä, moraali on aivan eri juttu. Kunnianhimo yhdistettynä hyvään moraaliin tekee ihmisestä äärimmäisen vahvan ja kyvykkään, parhaan. Hyvä ei saa riittää, pitää tavoitella aina parasta.

Päätetään Arskan motivaatiolausahduksiin, jotka ovat nyt myös minun mottojani:

“If you think there’s not enough time – Sleep faster”

“Only start counting when it hurts”

”Too much is not enough”

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!