Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tools of Titans – Tim Ferris: Elämänohjeita menestyjiltä

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Titaanien työkalut on 600 sivuinen huippumenestyjien kiteytetty ”lifestyle kirja” – siis opus täynnä elämänviisautta ja neuvoja alansa huipuilta haastatteluperiaattein. Timppa on haastatellut kirjassaan useiden eri alojen onnistujia ja kiteyttänyt heidän tärkeimmät tapansa, oppinsa tai rutiininsa kirjan muotoon. Kirjassa on kolme eri osaa: Terveys, Vauraus ja Viisaus joissa käsitellään alansa menestyjien oivalluksia ja ajatuksia heidän erikoisalaltaan. Tämän tyyppinen kirja pitäisi oikeastaan olla omana kirjahyllyssä, sillä sieltä saa loistavia oivalluksia eri tilanteissa elämäänsä. Kirjassa puhutaan liikunnasta, henkisestä hyvinvoinnista, ajatusmalleista ja rutiineista joita jokainen voi soveltaa elämäänsä siltä osin mikä itselle sopii.

Kaikilla meillä on varmasti toimivia malleja omassa elämässämme mitkä olemme havainneet hyväksi tavaksi tehdä tietty asia. Titaanien työkalut kirja on täynnä erilaisia rutiineja ja toimintamalleja joita soveltaa omaan elämäänsä. Päällimmäisenä itselleni mieleen jäi erilaiset mielenrauhaan ja onnellisuuteen liittyvät neuvot. Jokseenkin esimerkiksi kirja ”7 habits of hihgly effective people” antoi tällä saralla itselleni enemmän. Mielenkiintoisena faktana aiheeseen liittyen kirjassa puhuneisiin julkkiksiin peilattuna oli se, että kirjan menestyjistä yli 80% teki jonkin sortin mindfullness harjoituksia säännöllisesti. Näistä osa onkin niin yksinkertaisia, että ne voi tehdä missä vain ja milloin vain. Yksinkertaisin niistä on se, että edes kerran päivässä keskittyy hengittämään tietoisesti kerran sisään ja kerran ulos. Kyllä, vain kerran sillä se riittää. Toinen tutkitusti onnellisuutta ja tyytyväisyyttä lisäävä harjoite on ottaa vaikkapa työyhteisöstä jokin sattumanvarainen henkilö ja toivoa mielessään hänen olevan onnellinen 10 sekunnin ajan. Sinun ei edes tarvitse kertoa hänelle mitään, riittää että ajattelet hänestä aidosti hyvää ja se peilautuu myös omaan onnellisuuden tunteeseesi.

Omassa elämässäni olen pyrkinyt hyödyntämään mindfullnessia jonkin tietyn ajatuksen vallatessa pääni. Esimerkiksi illalla lyhyt meditointisessio jossa keskitytään niin sanotusti yhteen ja ainoaan merkityksettömään asiaan auttaa tyhjentämään pään siellä pyörivistä ajatuksista. Joskus olen jopa nukahtanut kesken meditoinnin sillä se on auttanut minua saavuttamaan kaipaamani rauhan. Toinen mielikuvaharjoite elämässäni on ajatella positiivisia ajatuksia ja kuunnella tsemppaavaa musiikkia. Mikäli päätän, että tänään minulla on hyvä päivä eikä mikään voi pilata sitä niin onnistun siinä verrattain usein, joskaan en aina.

Liikuntaan liittyen kirjassa on oivia vinkkejä niin henkisellä kuin harjoittelunkin tasolla. Kirjasta löytyy useita huippu- urheilijoita joiden liikkeitä ja treeniohjeita noudattamalla löydät uusia asioita treeneihisi tai ainakin löydät siihen liittyen kovin arvokkaita vinkkejä. Omassa elämässäni liikunta on näytellyt nykyään valitettavan pientä roolia. Muutettuani opiskelemaan Jyväskylään en ole missään vaiheessa tämän kahden vuoden aikana saanut kunnollista harjoittelurutiinia käynnistettyä. Harjoittelu ja liikunta ylipäätään kun ainakin omassa elämässäni auttaa keskittymään ja mahdollistaa myös henkiset huippusuoritukset. Ajattelevat aivot tarvitsevat lepoa ja keho rasitusta, muutoin molemmat työkalut rappeutuvat ja väsymys valtaa mielen ja kehon, varsinkin näin syksyisin.

Kaiken kaikkiaan kirjaa voi suositella kaikille, ketkä ovat kiinnostuneita eri alojen menestyjien tavoista ja käytänteistä ja ovat valmiita kokeilemaan uusia rutiineja elämässään. Kirjojen lukeminen avartaa mieltä ja niistä itse löydän aina uusia oivalluksia pala kerrallaan. ”Kun ihminen puhuu, hän kertoo vain niitä asioita ja mielipiteitä joita jo tiedostaa. Kun kuuntelet, saatat vaikka oivaltaa jotain uutta ja arvokasta.”

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!