Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Top ten rules for success

Kirjoitettu 12.02.17
Esseen kirjoittaja: Neea-Eveliina Mäkinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Top 10 rules for success
Kirjan kirjoittaja: Simon Sinek
Kategoriat: 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 9.01. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Top ten rules for success:

  1. Break the rules
  2. Train your mind
  3. Be patient
  4. Take accountability
  5. Outdo yourself
  6. Stack the deck
  7. Be the last to speak
  8. Be authentic
  9. Find your passion
  10. Start with why

 

Lista on suoraan youtube-koosteesta Simon Sinekin erilaisista ohjeista menestykseen. Kohdat haastavat ajattelemaan eri tavalla ja fokusoimaan oikeasti oleellisiin asioihin ja oleellisiin ihmisiin. Tässä muutama minun mielestäni tärkeä nosto.

Ykköskohdan ”break the rules” on aika provosoiva ja itsekäs tapa toimia, mutta oikeasti tehtynä muita vahingoittamatta, yksi eniten etuja antavista tavoista päästä lähemmäs menestystä. Suurin osa säännöistä ja käytösmalleista ovat vain päämme sisällä, jolloin niiden rikkominen auttaa pääsemään nopeampaa eteenpäin. Sinekin mukaan on olemassa kahdenlaisia ihmisiä; niitä, jotka näkevät mitä havittelevat, ja niitä, jotka näkevät kaiken mitä hänen ja haviteltavan asian välillä on. Tässä kohtaa, jos pystyt ohittamaan jotenkin kaiken sen (tai edes osan), välissä olevista asioista mahdollisimman nopeasti, ketään satuttamatta, mikset tekisi niin?

Kakkoskohta on hyödyllinen vinkki käytännössä kaikille. Itse en esimerkiksi tiennyt, missä määrin tämä oli mahdollista. Ihmisellä on kyky pystyä harjoittamaan mielensä käyttäytymään eri tavalla erilaisissa tilanteissa. Yleensä tämä tapahtuu poisopettelemalla automaattisista toiminnoista, kuten turhasta ramppikuumeesta, esiintymällä niin paljon, että jännitystä ei enää synny, mutta tähän on myös toinen, nopeampi ja tehokkaampi tapa. Ihminen pystyy tietoisesti valehtelemaan itselleen ja sekoittamaan kaksi hyvin samanlaisia oireita aiheuttavaa tunnetilaa keskenään. Esimerkiksi urheilijat käyttävät tätä usein, kun heiltä kysytään, ovatko he jännittyneitä. Yleensä he vastaavat, että he ovat innostuneita, sillä he ovat opettaneet mielensä tulkitsemaan nuo ”oireet” (korkeampi syke, jännitys, adrenaliinivirta etc.) jännityksen sijaan innostukseksi. Ja, jos tuohon tilaan pystyy harjoittamaan itsensä, on heti paljon tehokkaampi, kuin muut, jotka eivät pysty siihen.

Viides kohta on mielestäni tärkeä jokaisen sisäistää. On tärkeää kisata itsensä kanssa, parhaiden tulosten saamiseksi, ei muiden. Muut eivät määritä taitojasi, kykyjäsi tai osaamistasi, vaan sinä teet sen ihan itse. On tärkeä tajuta, että jos joku toinen on hyvä, se ei tarkoita, että sinä olet automaattisesti huono kun et yllä samalle tasolle, vaan että sinulla on eri pohja ja olet juuri niin hyvä, kuin paljon olet harjoitellut tai laittanut panostusta. Ja jos itse tulos on ainut asia mihin tähtäät, ei olekaan mikään ihme, jos lannistut muiden suorittaessa sen sinua paremmin.

Kohta kuusi: stack the deck, elikkä valitse ihmiset kenen seurassa vietät aikaa, tai ehkä enemmänkin, kelle annat aikasi. Aikasi on tärkeää ja sitä ei ole loputtomiin, miksi kuluttaisit sen ihmisten seurassa, jotka eivät arvosta seuraasi tai halua sitä? Parhaiten hyödyt elämässä viettämällä aikaa niiden kanssa, jotka haluavat sinut paikalle, heillä on yleensä jotain annettavaa sinulle ja sinulla heille. Jos muut eivät osaa arvostaa läsnäoloasi, se on vain heiltä pois, ehkä jonain päivänä he katuvat sitä.

Hieman tuohon kutoskohtaan liittyen myös kohta kahdeksan: Ole autenttinen. Kun teet ja puhut asioista, joihin oikeasti uskot, herätät oikeiden ihmisten mielenkiinnon. Sillä ihmiset tutkitusti tuntevat olevansa läheisempiä sellaisten ihmisten kanssa jotka uskovat samoihin asioihin. Ihminen havaitsee herkästi, kun toinen ihminen ei ole aito, vaan valehtelee tai haluaa miellyttää. Tällaisissa tilanteissa usko tuohon ihmiseen katoaa heti. Olemalla aito, vedät puoleesi samankaltaisiin asioihin uskovia ihmisiä ja herätät myös enemmän kiinnostusta heissä, jotka eivät ole välttämättä vielä samaa mieltä. Aitous on tärkeä piirre menestystä tavoiteltaessa.

 

Neea Mäkinen

neea@osuuskuntawire.fi

 

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!