Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Total Recall

Kirjoitettu 20.05.18
Esseen kirjoittaja: Samuli Välimäki
Kirjapisteet: 3
Kirja: Total Recall
Kirjan kirjoittaja: Arnold Schwarzenegger
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Total Recall

Maailma on kovin muuttunut. Ennen ihmiset tapasivat aloittaa sekä lopettaa työuransa samassa työssä/yrityksessä. Vuonna 2018 vanhempaa koulukuntaa on edelleen paljon työelämässä ja olen tavannutkin heitä työelämässä. Melkein 20 vuotta rautakaupan myyjänä on ”saavutus” sinällään, mutta olisiko pitkää työuraa sekä ammattitaitoa voinut hyödyntää tehokkaammin. Nykymaailmassa joustavuus sekä muuntautumiskyvykkyys ovat erittäin tärkeitä ominaisuuksia menestyksekästä uraa luodessaan.

 

Kävin viikonloppuna FOOM Festeillä, Helsingissä, jossa tapasivat kasa suomalaisia sekä ulkomaisia sisällöntuottajia. Yksi puhujista oli Peter McKinnon (CAN). Peterin esityksestä päällimmäisenä muistan erittäin iskevän lausahduksen: ”If you don’t have goals, you will always work for someone who does”. Nämä sanat ovat pyörineet päässäni jo useamman päivän ja koskettavat minua aloittelevana yrittäjänä. Aion ehdottomasti seurata tätä ohjenuoraa elämässäni. Unelmoi, aseta tavoitteita, toteuta!

 

Iso Arska

Miten ihminen pääsee maailman huipulle kolmessa eri ammatissa elämänsä aikana? Legendaarinen kehonrakentaja, yksi suurimmista elokuvatähdistä sekä Kalifornian kuvernööri. Arnold ei ole elämänsä aikana koskaan lopettanut oppimista, joka viittaa monen menestyksekkään liikemiehen ja –naisen perusominaisuuksiin. Pysy nälkäisenä ja tavoittele sitkeästi tavoitteitasi.

 

Arnold syntyi sota-ajan runtelemassa Itävallassa, jossa moni ihmisistä kärsi sodan jälkeisistä vaikutuksista, kuten silmittömästä vihasta. Viha ja kurinalaisuus näkyivät Arnoldin lapsuudessa ja kasvatus oli hyvin kurinalaista. Painostus jalkapallon harrastamiseen ja treenaamiseen oli erittäin kova. Tehdessäsi tuhmuuksia, sait vyöstä. Kaksitoistavuotiaana ”Arska” kirjoitti vihkoonsa haluavansa muuttaa Amerikkaan. Olihan Amerikka tuona päivänä kirkas vapauden ja voiman symboli, joka suojeli Itävaltaa Neuvostoliiton voimilta. Arnold alkoi ottaa kaikenlaisia töitä vastaan ja säästämään rahaa Amerikkaan muuttoa varten.

 

Kehonrakennus

Arnoldin kiinnostus kehonrakennusta kohtaan leimahti kouluvuosien jälkeen, kun hän oli pärjännyt paikallisissa junnusarjoissa. Seuraavan askeleen ottaminen tarkoitti Saksaan muuttoa, jossa hänen oli tarkoitus treenata alan pioneerien kanssa Mr. Universe kilpailua varten. Arnold sai työpaikan Münchenin paikalliselta salilta, jossa hän myös vietti yönsä muuttaessaan varastohuoneen makuuhuoneeksi. Yhdeksäntoistavuotias Arnold treenasi 4-5 tuntia päivässä. Ennen töitä, töiden–, sekä lounaan jälkeen.

 

Arnold koki vaikeuksia nykyisen pomon kanssaan, mutta pääsi vaikeuksista huolimatta kilpailemaan Mr. Universe kilpailuun, jossa hän sijoittui toiseksi. Kilpailun jälkeen Arnold ajatteli, että olisi voittanut kilpailun, jos olisi lähtenyt kilpailuun erilaisella asenteella; voittajan asenteella. Hän ei ajatellut pärjäävänsä, vaan lähti kilpailuun ”noh nää on mun ekat kisat” –asenteella. Jos Arnold olisi asettanut tavoitteensa korkeammalle, hän olisi treenannut kovemmin ja olisi voinut saavuttaa ensimmäisen sijan. Lähtiessään toista kertaa Mr. Universe kilpailuun, Arnold painoi mieleensä voittajan mentaliteetin ja sen, että vain voitto kelpaa. Tämä ja kova työmäärä palkitsi nuoren ”Arskan” ykkössijalla. Puhumattakaan hänen seuraavista vuosistaan, jolloin hän voitti 7 kertaa maailman suurimman kehonrakennuskilpailun, Mr. Olympia tittelin vuosina 1970 – 1975 ja 1980.

 

Tietynlainen kilpailuhenkisyys on hyvästä ja koen, että se on auttanut myös minua oppimaan paljon erilaisia urheilulajeja nopeasti. Halu takaraivossani, jonka vuoksi haluan olla aina paras kaikessa mitä teen, ajaa minua eteenpäin elämässä. Sitä ei tarvitse edes ajatella, vaan kumpuaa automaattisesti jostain alitajunnan syövereistä. Olen ollut lapsesta saakka erittäin huono häviämään, mutta nykyään osaan kuitenkin myöntää tappioni helpommin ja hyväksymään asian, jos toinen on minua parempi. Oli laji mikä tahansa, lyön aina 100 prosenttia itsestäni peliin.

 

”I’ll be back!”

Kehonrakennus toi hänet erittäin näkyville, jolloin kehonrakentaja ja liikemies nimeltä Joe Weider otti hänet huomiinsa. Joe uskoi Arnoldista tulevan jotain suurta ja pitikin hänestä huolta mm. rahallisesti. Pyöriessään Joen kanssa Arnold kiinnostui bisneksestä, mutta Joella oli erilaiset suunnitelmat nuoren Arnoldin varalle. Joe halusi viedä 22–vuotiaan liharekan elokuva-alalle. Arnold päätyikin saamaan roolin elokuvasta Hercules. Joe käytti haastatteluissa hieman värikynää ja uskotteli tuottajalle Arnoldin käyneen näyttelijäalan koulutuksen. Loppujen lopuksi elokuva jouduttiin dubbaamaan Arnoldin huonon kielitaidon ja aksentin vuoksi. 1982 Arnold sai roolin elokuvasta ”Conan the Barbarian”, joka löi hänet läpi ja johti jo legendaarisen ”Terminator” –elokuvan päärooliin vuonna 1984. Loppu onkin historiaa. Jälleen yksi kirja/menestystarina, jossa korostuu lause: ”ympäröi itsesi oikeilla ihmisillä”.

 

Road to Governor

Vuonna 2001 Arnold alkoi tutkia kuvernööriksi pyrkimistä, sillä presidentiksi pääseminen vaati synnynnäistä amerikkalaisuutta. Arnold alkoi auttamaan Kalifornian lapsia, jolloin Kalifornia oli vero– ja sähkökriisissä Silicon Valleyn kaaduttua. Arnold koki, että kukaan ei tehnyt asialle mitään. Hän myös selvitti, että suurinosa rikollisuudesta tapahtui iltapäivällä klo 15 – 18 välisenä aikana. Arnold päätti ryhtyä tuumasta toimeen ja perustaa koulun jälkeisiä kerhoja nuorille, jossa he voisivat käyttää energiansa hyödyllisesti liikunnan parissa. Tämä vakuutti paljon äänestäjiä, jonka johdosta Arnold päätyi Kalifornian kuvernööriksi.

 

Rules of life

Kukaan ei ole täydellinen, eikä tarvitsekkaan olla. Elämä saattaa olla sotkuista ja täynnä ristiriitaisuuksia. Arnold Schwarzenegger on tästä oiva esimerkki. Henkilö, joka on suuri ympäristön ystävä, republikaani ja fitness hullu ajaa Hummerilla, rakastaa demokraatteja ja pitää sikareista. Arnoldilla on muutamia henkilökohtaisia ohjenuoria. ”Älä syytä vanhempiasi sinun ongelmistasi. Kukaan ei ole täydellinen, he tekevät parhaansa!” Arnold on kiitollinen tiukasta isästään ja kokee korkean itsekurin tulleen juuri hänen lapsuudestaan. Ilman hänen isäänsä hän ei olisi välttämättä koskaan lähtenyt Itävallasta. Koen myös oman itsekurin tulevan hyvästä ja osittain tiukasta kasvatuksesta. Olen siitä erittäin kiitollinen.

 

”Make the best out of bad experiences.” Käännä huonot kokemukset ominaisuuksiksi. Hyödynnä huonoja kokemuksia, koska ”Se mikä ei tapa, vahvistaa!”. Pidä aina katseesi edessäpäin äläkä jää vellomaan menneisyyteesi. Korkeat tavoitteet auttavat sinua työskentelemään kovemmin. ”Stay hungry, aim high, prepare to win!” Kaikki tämä lähti yhdestä merkinnästä muistikirjassa.

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!