Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Total Recall – Arnold Schwarzenegger

Kirjoitettu 15.04.13
Esseen kirjoittaja: Vili Nieminen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Total Recall
Kirjan kirjoittaja: Arnold Schwarzenegger
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.12. Elämänkerrat

Total Recall - Arnold Schwarzenegger, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Arska on kova äijä.  Moni tietää Arnoldin leffatähtenä, mutta hän on myös maailman menestynein kehonrakentaja, menestyvä liikemies sekä Kalifornian entinen kuvernööri. Arskaa muksusta asti fanittaneena tämä kirja oli pakko haalia käsiin heti sen ilmestyttyä. 600 täydellisyyttä hiponeen sivun jälkeen oli aika kirjoittaa tämä essee, jossa keskityn Ison Arskan elämänviisauksien tiivistämiseen ja ylistämiseen.

Pieni iso Arska

Suurin osa tätä esseetä, ja maestron elämäkertaa, käsittelee menestyksen ja kovan työn elämänvaiheita. Mielestäni on ainakin oman muistini virkitsemiseksi tärkeää sanoa muutama sana niiltä ajoilta, kun Arska oli vielä pienempi iso Arska.

Arskahan varttui siis itävaltalaisperheessä, jossa vallitsi tiukka kuri. Oman pikkujenginsä kanssa Arska alkoi sitten nostelemaan huvikseen painoja ja haaveilemaan muutosta kaukaiseen Amerikkaan. Kehonrakennus oli tuohon aikaan pienen porukan laji ja se oli vielä vuosikymmenen päässä suuren yleisön tietoudesta. Yksi asia johti toiseen ja Arska oli pienen pienissä kehonrakennuskilpailussa jo alaikäisenä. Laji oli vielä niin marginaalinen, että paikalla soitti bändi, jotta yleisöllä oli bodauksen lisäksi viihdykettä. Pitkä Arnold vei voiton ja innostus tarttui lopullisesti.

Tuohon aikaan kehonrakennuslajilla oli vain yksi oma lehti, jota julkaistiin USA:ssa. Arska yhdisti terävänä nuorukaisena langat ja tajusi, että kehonrakennus voisi olla hänen matkalippunsa haaveena olleeseen Amerikkaan pääsyyn. Kasvua niin kehoon kuin tasoon oli pakko hakea, joten Itävallan oli jäätävä taakse. Arnold muuttikin todella nuorena Muncheniin, jossa laji oli enemmän tunnettu.

Saksassa Arska treenasi ja työskenteli samalla kuntosalilla. Arska suunnitteli markkinointia ja houkutteli myös naisasiakkaita paikalle. Kiinnostus bisnekseen heräsi. Kuten sanottu, laji oli varsin pieni ja ainoat ohjeet bodaamiseen olivat englanniksi. Tavoite (Mr. Universum -kisan voitto ja amerikkaan muutto) ja visio (olla kaikkien aikojen paras kehonrakentaja) kirkkaasti mielessään Arska aloitti kehittämään omaa harjoitusohjelmaansa ystävänsä Francon kanssa. He vetivät aina yhtä liikettä putkeen päivittäin. Seuraavana päivänä he huomasivat mihin sattui, ja kirjoittivat lihaksen ja siihen vaikuttavan liikkeen tiedot ylös

Loppujen lopuksi Arska voitti kisat Lontoossa ja vision mukaisesti edellä mainitun lehden omistaja palkkasi hänet treenaamaan Kaliforniaan ja kirjoittamaan treeniohjelmastaan vinkkejä tähän lehteen. Arska oli siis muuttanut Yhdysvaltoihin ja saavuttanut ensimmäisen visionsa.

Treeniä, Treeniä!

Kaliforniassa kehonrakennuksen treenaus jatkui entistä rankemmin ja voittojakin kisoista tuli. Kun lihakset alkoivat olla tiedetyillä liikkeillä maksimikoossaan Arska ei luovuttanut. Hän keksi muuttaa liikkeitä joka päivä hieman erilaisiksi, jotta lihakset eivät pystyneet tottumaan ja mukautumaan samanlaisiin liikkeisiin. Arska kasvoi ja kasvoi. Tästä voi helposti ottaa kopiksi sen, ettei ylläri pylläri kangistu kaavoihin. Arnoldin esikuva oli Reg Park sanonut, että kun näet jonkun tekevän jotain mahdotonta, alat kehittyä vanhoista rajoistasi isoin harppauksin.  Muutama koppi Arskan treenauksesta:

 • Kunnianhimo on ollut treenauksen ja muun toiminnan kantava voima ja Arska on kertonut siitä muille jatkuvasti.
 • Omat heikkoudet on tunnettava ja hyväksyttävä. Arskalla ne oli reidet ja raajat ylipäätänsä, kun mies on niin pitkä.
 • Tarkat tavoitteet auttoivat visioimaan tapoja saavuttaa ne. Tavoitteita olivat esimerkiksi oman talokompleksin ostaminen ja 8 lisälihaskilon hankkiminen.

Ensimmäinen miljoona

Mr. Olympia voiton jälkeen Weiden lähetti Arnoldin myyntipromoihin ympäri maailman –  muun muassa Stockmanille Helsinkiin. Arska kasvatti näillä reissuilla itsensä ja lajin tunnettuutta, teki kauppaa ja sai myyntikokemusta. Tämä kokemus tuli hyvään saumaan, sillä kisamenestyksen myötä Arska oli perustanut myös omalla nimellään kulkevan postimyyntiyrityksen. Firma myi painonnostovöitä ja muita lajin tuotteita. Tuloja firma tuotti noin tuhat dollaria viikossa ja Arnold pystyi palkkaamaan ensimmäisen työntekijän. Arska pohti siis jatkuvasti, miten hän voi laajentaa sitä, missä on hyvä. Tämä on meillä erittäin ajankohtainen asia Akatemialla, kun alamme keskittyä vahvuuksiimme ja niihin hommiin, mitä haluamme tehdä tulevaisuudessa.

Toisena bisneksenä Arska oli aloittanut Francon ja uusien bodarikavereidensa kanssa muuraus- ja remonttiyrityksen. Kokemusta hankittiin pikkuremonteilla ja lopulta isot tulot toi San Fernandon 1971 maanjäristyksen tuhojen korjaaminen.

Voittoja säästettyään Arska sai tehtyä ensimmäisen sijoituksensa eli 6 asunnon kompleksin oston.  Vuonna 1981 Arnold oli tienannut ensimmäisen miljoonansa – ja vielä ennen Conania eli ensimmäistä pääosaansa.

Terminaattori -Seuraava visio

Amerikkaan muuton jälkeen Arskan seuraava visio oli tulla miljonääriksi. Tämän saavuttaminen oli Arskan mestarillisen päättelyn mukaan helpointa seuraamalla vanhempien kehonrakentajien polkuja elokuvauralle. Alunperin Arskan visio oli lähteä elokuviin uransa jälkeen 30-vuotiaana. Arnold oli kuitenkin monen sattuman kautta ensimmäisessä pääosassaan 22-vuotiaana elokuvassa Hercules New Yorkissa. Leffa ei kuitenkaan päässyt levitykseen tuotantoyhtiön ajauduttua konkurssiin (leffan saa kyllä DVD:llä *Vilin huomio). Kaiken huipuksi Arskan osuudet dubattiin, koska tavallinen amerikkalainen ei saanut puheesta mitään selvää.

Arska ei antanut tämän häiritä myöhemmin pyrkiessään takaisin elokuvauralle. Kaikkihan hänelle nauroivat, mutta hän oli tottunut visoihinsa kohdistuvaan väheksyntään jo nuorena Itävallassa. Jollei usko itseensä niin kuka uskois? – Arska mietti. Tämä on myöskin varsin totta Akatemialla. Kaikki lähtee itsestä.

Bisneksien ja bodausuran oltua hyvin käynnissä Arska lähti siis uudelleen tavoittelemaan pääsyä elokuvamaailmaan ja tavoitteena oli päärooli. Hät’hätään Arska teki Loputtoman Treenin ja Pumping Iron:in ja miestulokkaan Golden Globehan sieltä napsahti. Päivää pimensi kuitenkin se, että Stallone vei Rocky:llä parhaan elokuvan palkinnon. Dokumenttimaisten elokuvien sijaan Arska kuitenkin kaipasi isoa roolia ja sitä oli kuitenkin varaa odotella. Bisnekset tuottivat niin hyvin, ettei pikkurooleja tarvinnut ottaa rahan puutteen takia. Lopulta nappasi, ja Arnold valittiin Conanin rooliin.

Arska oli kääntänyt niin sanotut heikkoutensa: ison koon, aksentin ja hassun nimen vahvuuksikseen ja alkoi luoda uraa elokuvamaailmassa. Lopulta Arska pääsi tekemään semmoista elokuvaa kuin Terminator. Arskan partnerina hommaa veti eteenpäin muuten semmonen äijä kuin James Cameron, jonka ura lähti nousuun ihan samasta pätkästä.

Terminaattorin jälkeen loppu on ollut historiaa. Stallonen Rocky aloitti ihan oman toimintaelokuvien alalajinsa 80-luvulla ja Arska pääsi ratsastamaan sen aallon harjalla. Leffahommissa tavoitteetkaan eivät unohtuneet vaan tavoite oli aina tuplata palkkio jokaisesta elokuvasta. Arskan tavoitteena oli elokuvissa ja elämässään muutenkin ymmärtää aina mitä hän teki. Hän ymmärsi terminaattoria ja siksi hän oli siinä niin hyvä. Hän ymmärsi olevansa hauska ja halusi jokaiseen elokuvaansa legendaarisia onelinereita (http://www.youtube.com/watch?v=pDxn0Xfqkgw). Hän ymmärsi, että ymmärtääkseen jotain, hänen olisi hakeuduttava sen alan asiantuntijoiden puheille. Arska ei koskaan luovuttanut. Arska ei koskaan kiistellyt ihmisten kanssa, jotka aliarvioi sen kykyjä. Ja siksi Arska menestyi.

Arskasta tuli myöhemmin myös Kalifornian kahden kauden kuvernööri, mutta se onkin jo toisen illan satu.

Arskan pikakurssi menestykseen

Hanki visio, luota itseesi, riko joitakin sääntöjä, älä kiinnitä mitään huomiota nalkuttajiin, älä pelkää epäonnistumista.

Arskan johtaviin ajatuksiin kuuluu myös lista menestyksen periaatteista ja periaatteista itse elämään. Tässä ne ovat:

Menestyksen periaatteita

 • Muuta heikkoutesi vahvuuksiksi. Kroppa nimi ja puhetapa olivat kaikki liian outoja hollywoodin agenteille. Arska käänsi kaikki edukseen.
 • Kun joku sanoo sinulle ei, sinun pitäisi kuulla kyllä. Nämä haasteet kiehtoivat Arskaa, koska kukaan ei ollut aiemmin kyennyt vastaamaan niihin. Ainoa tapa tehdä mahdollisesta mahdollinen on yrittää mahdotonta. Jos onnistut, teet maailmasta paremman paikan.
 • Älä koskaan kulje porukan perässä. Mene sinne, missä ei ole muita. Muut säästi omakotitaloon, mutta Arska osti rivitalon. Muut poimi sivuosia, mutta Arska etsi pääosaa. Muut aloittivat paikallispolitiikasta, mutta Arska hyppäsi suoraan kuvernööriksi. On helpompaa nousta esille, jos pyrkii suoraan huipulle.
 • Teet sitten mitä tahansa elämässä, myyminen kuuluu aina asiaan. Voit tehdä upeaa työtä, mutta sinulla ei ole mitään, jolleivät ihmiset tiedä siitä. Jos tapaat menestyvän ihmisen, kysy hänen salaisuuttaan ja pohdi lähestymistapaa, joka on toiminut juuri hänelle.

Arnold Schwarzeneggerin 10 periaatetta:

 1. Älä koskaan anna ylpeyden asettua tiellesi. Ota vastaan oppia jokaiselta suunnalta.
 2. Älä ajattele liikoja – Mieli ei pysty rentoutumaan jos ajattelee koko ajan. Osa asioista kannattaa hoitaa vaistonvaraisesti, jotta energiaa on jäljellä tärkeitä päätöksiä tehdessä.
 3. Unohda suunnitelma B. Koetellakseen itseään ja kasvaakseen ihmisen on toimittava ilman turvaverkkoa.
 4. Voit tasoittaa puntit hillittömällä huumorilla. Takaisin voi laittaa aina huumorilla rajumpien keinojen sijaan.
 5. Päivässä on 24 tuntia.
 6. Toistoja, toistoja, toistoja. Tavoitteen kirjaamisesta tulee toinen luonto ja siitä, ettei oikotietä ole. Tekemisestä pitää saada visuaalista palautetta.
 7. Älä syytä vanhempiasi.
 8. Muutos vaatii rohkeutta.
 9. Pidä huoli ruumiistasi ja sielustasi. Arska päätti kehittää myös mieltään ja maailmasta tuli hänen yliopistonsa.
 10. Pysy nälkäisenä. Ruoki menestyksen nälkää, nälkää jättää oma puumerkkisi asioihin, nälkää tulla nähdyksi ja kuulluksi ja vaikuttaa asioihin. Ja päästessäsi ylöspäin ja saavuttaessasi menestystä varmista, että nälkää riittää myös toisten auttamiseen. Arskan isä sanoi aina hänelle: ”Ole hyödyksi. Tee jotain.”. Hän oli oikeassa.

Kiitä itseäsi siitä, että annoit osan elämästäsi tälle esseelle. Älä huoli. Kaikki on nyt hyvin. Jos pieni epävarmuus vaivaa sinua vieläkin kaiken tämän jälkeen, et ole pulassa. Katso tämä video. Et tarvitse muuta. Get taun. Kiitos. Hyvää yötä.

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!