Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

#toteutaunelmasi

Kirjoitettu 19.11.14
Esseen kirjoittaja: Ella Hurskainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Upeaa työtä
Kirjan kirjoittaja: Lauri Järvilehto
Kategoriat: 1. Oppiminen

#toteutaunelmasi, 4.5 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)

”Työ on suuri osa elämääsi, ja ainoa tapa olla todella tyytyväinen työhösi on tehdä upeaa työtä. Aino tapa tehdä upeaa työtä on tehdä työtä, jota rakastat. Jos et ole löytänyt sitä vielä, jatka etsimistä- äläkä tyydy vähempään. Kuten kaikissa sydämen asioissa, tiedät heti, kun löydät sen. Ja kuten kaikissa upeissa suhteissa, tämäkin vain paranee vanhetessaan. Jatka siis etsimistä- älä tyydy vähempään!”- Steve Jobs

Lauri Järvilehdon kirja Upeaa työtä kertoo, kuinka löytää oma kutsumuksensa ja luoda itselleen unelmien työpaikka. Työ on suuri osa ihmisen arkista elämää, ja niin kuin kirjassakin mainitaan, se vie noin puolet ihmisen valveilla olo ajasta. Minun mielestäni on hullua ajatella, että tuhlaisin puolet elämästäni johonkin, josta en oikeasti nauti. Maailmassa on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia, että uskon jokaisen voivan löytää oman juttunsa niiden joukosta. Monet ihmiset mittaavat menestystä rahalla, mutta tosi asiassa mielestäni raha ei ole mittari onneen, vaan se saatko tehdä arkipäivässä sellaisia asioita, jotka tekevät juuri sinut onnelliseksi. Ihmiset voivat löytää onnensa täysin eri asioista, toinen nauttii rekkakuskin urasta, kun taas toiselle intohimo on löytynyt lääkärin työstä.

Monet ihmiset suuntaavat energian tulevaan, ja ajattelevat, että ”sitku” olen tehnyt töitä tarpeeksi, minulla on rahaa ja voin tehdä juttuja mistä nautin. Lauri Järvilehto kirjoittaa kirjassaan, siitä kuinka “sitku” ajattelusta pitäisi kääntää ajatumaailma enemmän siihen suuntaan, että elämä on juuri nyt. On tärkeää miettiä, millä asioilla täyttää oman arkensa, ja minkä tekemisestä jokapäiväisessä elämässä todella nauttii. Ystäväni kertoi minulle oivan esimerkin tästä aiheesta: Hänen tuttunsa oli ollut huippupalkkaisessa työssä, josta ei kuitenkaan nauttinut. 29 päivää kuukaudesta hän oli onneton, ja yhden päivän onnellinen, kun palkat tipahtivat tilille. Lopulta hän kyllästyi onnettomuuteen, ja vaihtoi sairaanhoitajan työhön. Tämän jälkeen hän oli 29 kuukaudesta onnellinen, ja palkkapäivän saapuessa ainoastaan yhden päivän onneton. Tavoitteenani on löytää sellainen työ, joka saa minut joka aamu nousemaan sängystä innostuneena.

”Ihmisen ei pidä tehdä mitään, mitä hän ei halua tehdä. Paitsi jos hän ei vielä halua tehdä mitään, hänen pitää tehdä kaikkea.” Järvilehto kannustaa kirjassaan ihmisiä kokeilemaan rohkeasti uusia asioita. Kannattaa avoimesti ottaa vastaan uudenlaiset haasteet, sillä ei voi koskaan tietää, mikä juttu kolahtaa ja saa kylmät väreet kulkemaan pitkin vartaloa. Ei kuitenkaan kannata jäädä roikkumaan asioihin, jotka eivät tunnu oikealta. Kun löydät juttuja, mitkä saavat sinun sydämesi sykkimään ja huulet nousemaan korvia kohti pidä niistä kiinni, ja suuntaa energiasi niihin asioihin.

Kirjassa puhutaan kutsumuksen kolmesta tukipilarista, jotka synnyttävät yhdessä positiivisen kierteen. Ensimmäisenä on vapaus, jota on sekä ulkoista, että sisäistä. Ulkoinen vapaus syntyy kun löytää oikeanlaisia ihmisiä ympärille, ja aikaa ja resursseja intohimon toteuttamiselle on riittävästi. Sisäinen vapaus puolestaan löytyy itsetuntemuksesta, sekä oikeanlaisesta asennoitumisesta intohimoa ja elämää kohtaan. Virtaus eli Flown löytäminen nimetään toiseksi tukipilariksi. Flow tilassa ihminen pystyy olemaan täydellisesti läsnä siinä mitä tekee, sekä toimimaan omien taitojensa rajamailla, jolloin kehittyminen on taattu. Tärkeää oman intohimon tuottamisessa on myös se, että se tuo aitoa iloa ja hyötyä myös muille ihmisille. Tämä on kolmas kutsumuksen tukipilari, eli vastuu. Kirjaa lainaten: ”Kun teet intohimoisesti, sitä mitä rakastat uppoutumalla siinä virtaustilaan ja tuotat samalla arvokkaita tuloksia muille, ovat toiset todennäköisesti myös valmiit maksamaan intohimoisesta toiminnastasi”

”Jokaisessa meissä on hurja potentiaali tehdä vaikka mitä. Lähtöasetelma ei ratkaise lopputulosta. Sen ratkaisevat asenne ja intohimoinen harjoitus” Kukaan suurista tiedemiehistäkään (esimerkiksi Einstein) ei ole ollut luonnostaan huippu lahjakas tekemisissään. Lahjakkuuden kehittyminen vaatii suuren määrän harjoittelua ja toistoja. Kirjan mukaan jokainen meistä voi kehittyä ja tulla huippu lahjakkaaksi melkein missä vain harjoiteltuaan asiaa 10 000 tuntia. Me kaikki ihmiset olemme samalla lähtöviivalla, ja voimme tehdä iha mitä vain, jos vain halu ja usko omaa juttuamme kohtaan on tarpeeksi suuri.

Uskon, että jokaiselle meistä löytyy oma intohimonkohde, ja kutsumuksen voi saavuttaa. Sitä täytyy jaksaa etsiä sitkeästi, tai joskus se saattaa vain tipahtaa eteemme. Nautitaan elämästä, sillä se alkaa juuri nyt. Ei huomenna, ensi vuonna tai ”sitku” olemme eläkkeellä.

Ps. Kutsmuksen ja intohimon löytäminen ei oo lainkaan itsestäänselvä juttu, ainakaan miulle ja ei varmaan monelle muullekkaan. Miulla ei oo vielä paljoo haisuakaan mistä se sellanen ihmetys oikein löytyis. Tää kirja oli kuiteskin täynnä kaikenlaisia kivoja työkaluja, jotka tosiaan voi auttaa selvittämään, mikä voisi olla just se oma juttu. Miun pää vilisee ajatuksia ja asioita, mistä tykkään ja tää työkalu autto minnuu saamaan ne ulos sieltä pään syövereistä silmieni etteen. Haluisin siis jakaa tän teillekkin, koska ite koin, että tää autto minnuu vähäsen ees hahmottamaan mistä suunnasta voisin kutsumustani lähteä metsästämään. Tän työkalun nimi on Kutsumuskartta. Tässäpä tulee ohjeet suoraan otettuna kirjan omilta upeaatyota.fi nettisivulta.

Ota A4-kokoinen paperi. Etsi rauhallinen paikka ja kirjoita sitten paperille kaikki sellainen tekeminen, josta pidät.

Kirjoita ylös vain sellaisia asioita, joiden tekemisestä nautit niiden itsensä vuoksi – ei niitä, joista saa parhaan palkan tai joista äitikin tykkää.

Käy listaa läpi ja tutki, herääkö mielessäsi uusia innostavia ajatuksia kutsumuksellisesta puuhastelusta. Pyri täyttämään koko A4-arkki ja jatka parhaassa tapauksessa paperin toiselle puolelle.

Pisteytä sitten jokainen askare antamalla sille arvosana yhdestä kolmeen. Kolmosen saavat ne puuhat, joita saat jo nyt tehdä sydämesi kyllyydestä. Kakkosen saavat toimet, joiden parissa askaroisit mieluusti enemmän, jos aikaa tai rahaa vain riittäisi. Ykkösellä merkitään hommat, joita et kerta kaikkiaan pääse juuri nyt tekemään tarpeeksi, tai ollenkaan. Kutsumuskartta kertoo sinulle, kuka sinä oikeasti olet: mitä sinä tekisit, jos kukaan tai mikään ei rajoittaisi sinun elämääsi.

Aion säästää itte tekemäni kutsumuskartan Tiimiakatemialla opiskelujen ajan, ja katsoa, sitten tulevaisuudessa, että oonko päässy täällä tekemään niitä hommia, mitä halluisin tehä ja mistä nautin. Uskon, että vastaus on kyllä.

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!