Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Totuus Ikeasta

Kirjoitettu 26.10.14
Esseen kirjoittaja: Anders Bertlin
Kirjapisteet: 2
Kirja: Totuus Ikeasta
Kirjan kirjoittaja: Johan Stenebo
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Totuus Ikeasta

Johan Stenebo

 

Halusin lukea Totuus Ikeasta -kirjan, koska ala on tällä hetkellä erittäin ajankohtainen. Olen myös lukenut IKEA-kirjan, joka kertoo Ikean hyvät puolet, joten halusin saada realistisen kuvan tästä huonekaluliikkeiden jättiläisestä. Kolikolla on aina kaksi puolta ja se pätee monessa asiassa, muttei läheskään aina. Totuus Ikeasta -kirja oli pitkä ja vähän myös tylsä, niin kuin ehkä koko huonekaluala muutenkin. Ei tullut mitään suuria paljastuksia esille, vain liiketoimintaan kuuluvia virheitä ja epäonnistumisia, jotka kuuluvat asiaan. Kirjan aikana nousi esiin paljon asioita liittyen johtamiseen ja johtoportaaseen, jotka ovat ajankohtaisia myös meidän tiimissämme tällä hetkellä. Tällä viikolla käytiin myös palautetreenit, joissa jokainen saa antaa palautteen toisen tiimipelaajan tekemisistä. Avaan näitä aiheita myöhemmin, nyt kuitenkin pari asiaa, jotka haluan kirjoittaa muistiin tästä kirjasta:

 

”Oikeastaan millä tahansa yrityksellä on vain kolme keinoa kilpailla. Se voi tehdä tuotteistaan joko halvempia, parempia (jossain suhteessa erilaisia) tai sekä halvempia että parempia kuin kilpailijoilla. Ikea päätti jo alun perin keskittyä viimeksi mainittuun strategiaan.”

 

Sen verran pitää nyt myös kehua meidän liikettämme, vaikka en todellakaan pidä kehumisesta, että meidän liike on luotu samalle pohjalle. Meidän liike on halvempi ja parempi kuin yleensä huonekaluliikkeet siinä mielessä, että hinnat ovat huomattavasti halvempia ja parempi siinä mielessä, että kaiken saa valmiiksi kasattuna. Olen edelleen sitä mieltä, että siinä mielessä meillä on erittäin hyvä konsepti. Haasteita on paljon! Olemme uusia alalla. Markkinointibudjetti on pieni (tässä kuussa käytetty markkinointiin alle 200 euroa) sekä toimitukset vähän epävarmoja vielä tässä vaiheessa. Paljon on myös mennyt eteenpäin. Nettisivut valmistuvat pikkuhiljaa, tällä viikolla olimme radiossa (Radio Kompassi) ja ensimmäinen lehtimainos tuli ulos. Haasteita riittää myös siinä, kuinka yhdistää akatemia ja liike. Tällä hetkellä meillä on vain yksi projekti menossa, kun suositus on 3-5 projektia. Ei sen puoleen ole mahdollista työstää muuta kuin yhtä projektia tällä hetkellä. Viekö projekti liikaa aikaa tiimiltä? Olenko täysin oivaltanut tiimiakatemian opetusmuotoa? Otanko siitä kaiken irti tällä hetkellä? Hyviä kysymyksiä mielestäni, koska en ehkä ole parhaita tiimipelaajia. Tykkään tehdä projekteja joko yksin tai pienen porukan kanssa, ei niinkään koko tiiminä. Lisää kirjasta:

 

”Kuvitelkaa astuvanne putiikkiin, joka myy vain pinkkejä, pliseerattuja hameita. Asiakas kääntyy ja lähtee pois vaikka pitäisikin näkemästään. Luonnollisesti hän haluaa nähdä myös punaisen liehuhelmaisen hameen ja ruusunpunaisen kapean hameen, ennen kuin lopulta päättää ostaa pliseeratun. Tietenkin hän on tiennyt koko ajan haluavansa juuri sen pliseeratun, mutta mielenrauhan vuoksi tulee harkita myös muita vaihtoehtoja. Sama pätee verhoihin ja varastohyllyihinkin.”

 

Tämä sama pätee myös meillä! Silloin kun myymälä on täynnä tavaraa, kauppakin käy huomattavasti paremmin. Vaihtoehtoja pitää olla, vaikka ihminen näkee jo suoraan, minkä pöydän haluaa. Vaihtoehdot ikään kuin vahvistavat, että tuo on paras pöytä, minä otan sen. Tässä meillä on vielä haasteita. Meillä on tällä hetkellä neljä toimittajaa, joten joudumme luultavasti etsimään vielä yksi tai kaksi toimittajaa lisää, että valikoima pysyy laajana. Ei nimittäin ole liikaa näitä toimittajia, jotka toimittavat hyvää kakkoslaadun tavaraa halvalla hinnalla. Tässä on siis pienoinen haaste.

 

Hauska on myös nähdä, miten kirjat ikään kuin toistavat itseään. Olen lukenut Projektihallinta 80/20 -kirjan jo aikoja sitten, mutta tässäkin kirjassa mainitaan todella usein sama 80/20 kaava. Kuinka 20% tuotteista tuo 80% myynnin ja kuinka sohvista 20% myy 80% edestä. Pakko ottaa tähän lauseeseen yhden kerran vielä kiinni (jotain samaa minussa ja Ingvarissa muutakin kuin kieli):

 

”On harvoja asioita, joita Ingvar inhoaa enemmän kuin ihmisiä, jotka ovat vuorenvarmoja, vaikkei heillä ole kannalleen vahvoja perusteluja.”

 

Lisään vielä kirjasta toisen lauseen ja kerron vähän mielipiteitäni palautetreeneistä:

 

”Kuten tunnettua, ei päätöksillä ole tapana parantua siitä, että kaikki pyöreän pöydän ympärillä ovat samaa mieltä. Päinvastoin, juuri tärkeilevä ja sisäsiittoinen päättäjien porukka on hävittänyt suurempiakin yrityksiä kuin Ikea.”

 

Sain siis palautekeskustelussa aika paljon palautetta siitä, että minun pitäisi antaa asioiden vain mennä läpi ja yrittää enemmän ymmärtää. En halua tässä puolustautua, mutta onko se oikea tie? Että me kaikki istumme ringissä ja olemme samaa mieltä? Meneekö kehitys silloin eteenpäin? On totta, että on tilanteita jolloin kannattaa olla hiljaa ja tässä on kehittämisen varaa, mutta uskon myös, että kun joku rohkeasti sanoo vastalauseen, siitä on hyötyä. Ja tässä tullaan taas johtoryhmän ongelmaan. En vieläkään näe johtoryhmän hyötyä. He eivät kuulemma pysty toimimaan, kun kaikki tiimissä ovat eri mieltä asioista, ei ole yhtenäistä linjaa. On hyvä, että joku hoitaa talousasiat ja on hyvä, että joku hoitaa asiakkaisiin liittyvät asiat, mutta tarvitaanko johtoryhmää välittämään asioita? Pikkuhiljaa pitäisi jokaisen opetella johtamaan itseään ja näin ollen johtaminen hoituu itsejohtamisen kautta. Harvoin yrittäjälle tullaan sanomaan, että koita nyt nousta ylös sängystä, muista tehdä nämä ja nämä asiat ennen perjantaita jne, niitä on vaan pakko hoitaa jos meinaa, että yritys on pystyssä vielä huomennakin. En siis itsekään ole mikään hyvä johtamaan itseäni, mutta halu kehittyä tässä asiassa on suuri. Päätin muuten, että teen oppimissopimuksen videomuodossa!

 

Sain tästä kirjasta paljon ajatuksia ja hyviä neuvoja kuten sen, että kuljetukset ja rahti muodostavat yhden kolmasosan hinnasta huonekalualalla. Olen miettinyt paljonko se on, mutta tähänkin tuli vastaus kirjan avulla. Näillä taas eteenpäin!

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!