Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Totuus taloudestani

Kirjoitettu 13.12.13
Esseen kirjoittaja: Simo-Pekka Pilli
Kirjapisteet: 2
Kirja: Totuus taloudestani
Kirjan kirjoittaja: Terhi Majasalmi
Kategoriat: 1. Oppiminen, 9.03. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Totuus taloudestani

 

 

 

“Päätä minne menet, tai joku muu päättää puolestasi.”

 

Ajatus kolahti itselleni aika kovasti. Se kuvaa myös sitä miksi olen hakeutunut yrittäjälähtöiseen laitokseen oppimaan. Haluan päättää itse mitä teen, enkä halua olla kokoajan jonkun toisen paineenalaisena. Silloin luon vain jonkun toisen unelmaa ja se toinen päättää mitä minun täytyy tehdä. Yrittäjä saa luoda omaa juttuaan ja päättää siitä minne menee ja millon menee.

 

“Palkan suuruus ei määrää taloudellista tulevaisuutta, vaan se löytyy jokapäiväisestä rahankäytöstä ja siitä kuinka paljon valmis tekemään oman tavoitteen eteen töitä.”

 

Olen alkanut tekemään kirjan kannustamana omaa tuloslaskelmaa ja tasetta. Opintotuilla eläessä täytyy olla hyvin tarkka omista menoistaan, jotta pankkitilin saldo ei ala menemään alaspäin. Oman talouden tarkka seuranta innostaa laittamaan rahaa sivuun ja karsii paljon turhia piilokuluja, joita ei edes huomaakkaan. Olen alkanut miettimään tarvettani pienissä ostoksissa viikon ja isoissa ostoksissa kuukauden ennen kuin teen ostopäätöksen. Tällä vähennetään turhia ostoksia tehokkaasti. Kirjassa painotetaan myös, että on hyvä olla monia tulonlähteitä. Se tuo tasapainoa talouteen ja yhden tulonlähteen tyrehtyminen ei aja taloutta alas. Itse olen ajatellut aloittaa kiinteistönsijoitusbisneksen kouluni käytyä. Kirjassa avataan asuntosijoittamista ja miten velkavipua voi käyttää hyödyksi siinä. Olen hyvin kiinnostunut velkavivun käytöstä ja en malta odottaa ensimmäisen oman sijoitusasunnon hommaamista. Olen avannut jo asuntosäästötilin, mutta en ole vielä päättänyt aionko hommata ensi asunnon Tiimiakatemian aikana vai vasta sen jälkeen.

 

1.Niillä menoilla mennään, jotka tällä hetkellä talouteen tulevat

Täytyy ymmärtää paljon tienaa tällä hetkellä. Elintasoa nostetaan lisäämällä tuloja, ei lisäämällä kuluja.

2.Ensin säästetään, sitten kulutetaan

Rahaa on helppoa kuluttaa, vaikeampaa on jättää säästöön osa. Päätän sopivan summan kuukausittain ja jätän sen säästöön. Se karsii varmasti kuluja. Oman taseen teko auttaa myös piilokulujen löytämisessä.

3.Säästä itsellesi vararahasto

Varsinkin yrittäjällä on tärkeä olla puskuria säästössä, koska liiketoiminnasta ei tule säännöllisesti välttämättä tuloja. Puskuri säästää myös turhalta ahdistukselta jos liiketoiminnan tuotto on epävarmaa.

4.Pidä huolta kyvystäsi ansaita

Tule hyväksi jossain asiassa niin, että voit tuottaa lisäarvoa asiakkaalle. Aion Tiimiakatemian aikana löytää itselleni mielenkiintoisen jutun, jossa haluan tulla hyväksi. Positiivinen uteliaisuus maailmaa ja uusia asioita kohtaan auttaa löytämään oman jutun.

5.Pidä kiinteät kulut alhaisina

Asunto ja auto ovat usein suurin kiinteä kulu erä. Myin vasta autoni pois, koska pärjään pyörälläkin Jyväskylään muutettuani ja säästän sievoisen summan jo tällä. Vuokrani on myös hyvin alhainen ja asumislisä korvaa lähes kokonaan vuokrakulut. Aion tarkkaan miettiä jatkossa aionko hankkia autoa ja tehdä laskelmat kuluista ja vaihtoehdoista siihen liittyen. Nyt auton hommaaminen ei kuitenkaan ole ajankohtaista.

6.Opiskele sijoittamista

Olen alkanut opiskelemaan sijoittamista ja hommasin aiheeseen liittyvän kirjan näin alkajaisiksi. Olen myös pienillä summilla ”harjoitellut” osake -ja rahastosijoittamista.  Rahan pitäminen tilillä kuluttaa inflaation takia varoja, joten miksi pitää niitä kulumassa tyhjän panttina? Olen myös pyrkinyt kuuntelemaan sijoitusneuvoja muilta ja kirjassa neuvotaankin pyrkimään itseään parempaan sijoitusseuraan.

7.Pidä sijoituspäiväkirjaa

Sijoituspäiväkirjan aion ottaa käytäntöön heti, kun olen perehtynyt kirjallisuuteen paremmin ja olen valmis tekemään ensimmäiset isommat sijoitukseni. Sen avulla kehitytään sijoittajana. Sijoituksia tehdessä ajatellaan asioiden tapahtuvan tietyllä tavalla ja jos näin ei tapahdukkaan, voimme päiväkirjan avulla parantaa omaa päättelyä.

80/20-sääntö

Kirjassa esiteltiin sääntö, jossa 80 prosenttia tuloksista tulee 20 prosentista panoksista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että 20% työajasta tuo 80% taloudellisista tuloksista. Tämän seurauksena aionkin seurata omaa ajankäyttöäni ja katsoa mitkä toimet viikkokalenterissa tekevät oikeasti tulosta ja mitkä ovat tuloksen kannalta turhia asioita. Toivon saavani lisää tehokkuutta työskentelyyni tiimissä. Teetkö töitä oikein vai oikeita töitä?

 

“Yrityksen tärkein tehtävä on uusien asiakkaiden hankkiminen ja vanhojen säilyttäminen”

Yritystoiminnassa rahalla maksetaan koneet, vuokrat, palkat, kalusteet ja muut liiketoiminnan kulut. Raha tulee pääsääntöisesti ainakin asiakkailta, joten valtaosa päivittäisistä jutuista tulee koskea uusia ja vanhoja asiakkaita. Dynaamiassa on ollut havaittavissa ajankäyttöä, joka ei liity asiakasprojekteihin tai asiakkaisiin muutenkaan. Tähän voi olla syynä yrityksen kehittämisen alkusähläykset ja keskittyminen yrityksemme kehittämiseen. Onhan se hyvä asia, mutta asiakkaita pitäisi silti haalia koko ajan lisää. Asiakaskäyntien määrä on romahtanut asiakasviikoista huimasti, joten sinne pitää porukkaa kannustaa lähtemään. Näistä asioista tulemme sopimaan 5.1.2014 pidettävässä tiimin tavoitekeskustelussa.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!