Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Totuus taloudestasi

Kirjoitettu 12.03.15
Esseen kirjoittaja: Pasi Suojala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Totuus taloudestasi
Kirjan kirjoittaja: Terhi Majasalmi
Kategoriat: 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Totuus taloudestasi

 

Oli miellyttävää lukea kirja jossa käsiteltiin avoimesti ja rehellisesti rahaa. Suomessa rahasta tai taloudellisista asioista ei juurikaan puhuta. Jokaisen taloudellinen tilanne koetaan henkilökohtaiseksi ja siksi parempi pitää ne muilta salassa. On aivan totta, että pankkitilin saldo tai omaisuutesi määrä ei kuulu muille, mutta asenne joka meillä on rahaan on suojeleva ja usein kierrämme asiaa kuin kissa kuumaa puuroa. Pidin kirjasta koska se oli miellyttävä lukea ja asiat joita kirjailija piti tärkeinä olivat selkeästi kirjoitettu ja esimerkein perusteltu. Kyseinen kirja olisi voinut olla täysin turhaa luettavaa niin kuin aluksi pelkäsin, mutta yllätyin positiivisesti. Suosittelen kirjaa mielelläni kaikille joita omantalouden hoitaminen järkevästi ja viisaasti kiinnostaa. Maailman on avoinna ja voimme jokainen suunnitella ja pohtia omaa suhdettamme rahaan ja talouteen kukin omasta lähtökohdastamme, tämä kirja auttaa siinä.

Huomasin kirjaa lukiessani, että raha on aina läsnä elämässämme. Päivittäin teemme valintoja perustuen rahaan, raha siis hallitsee meitä joka tapauksessa on sitä paljon tai vähän. Kysymys ei siis niinkään ole kuinka pääsen eroon rahan vallasta vaan ennemminkin kuinka hoidan omantalouteni siten, että raha hallitsee minua mahdollisimman vähän. Jokainen toki valitsee omat tavoitteet, toinen meistä saattaa jopa tykätä siitä kun on eurojen vietävissä mutta itse haluaisin eroon siitä.

Olen kuullut elämän aikana monien sanovan rahaan liittyviä sanontoja, ne ovat usein negatiivisia. Raha on likaista, rehellisellä työllä ei voi saada rikkauksia tai raha tulee rahan luo. Kaikki edellä mainitut sanonnat antavat kuvan siitä, että ei kannata yrittää kerryttää omaisuutta, sillä se on ikään kuin jo päätetty kenelle se kuuluu. En tässä kirjoitelmassa puhu rikkauksista, sillä onhan se aivan fakta että pieni prosentti maailman ihmisistä omistaa suurimman osan maailmastamme.

Kirja kuitenkin alkaa mielenkiintoisella ajatuksella, jos olemme itse sotkeneet raha-asiamme kuvittelemmeko ajan korjaavan sen ongelman? Tulevaisuus tämän ajatuksen perusteella ikään kuin tuo meille automaattisesti enemmän rahaa jolla lyhentää nykyiset kulutusluotot. Ajattelemme usein tulevaisuudesta hyvin ruusuisesti, mikä on hyvä asia mutta se kuinka ruusuinen tulevaisuutemme tulee olemaan on usein kiinni valinnoista joita tänään teemme.

Kirja antaa hyviä vinkkejä miten kerryttää omaisuutta siten, että tulee toimeen ilman 8-16 palkkatyötä. Oma tavoitteeni ei ole kerätä rikkauksia, vaan pikemminkin olla riippumaton rahasta. Jotta pääsen ulos oravanpyörästä johon olemme syntyneet. Oravanpyörästä pääsee pois kahdella tavalla, luovuttamalla ja alkamalla erakoksi tai hyvällä taloudellisella suunnitelmalla. Toivon, että kun täytän 40 vuotta olen onnistunut tavoitteessani ja en joudu käymään töissä 8-16 joka ikinen arkipäivä. On täysin totta, että tulevaisuudessa en saavuta taloudellista riippumattomuutta ilman selkeää taloudellista suunnitelmaa, ajatuksissani kun ei ole alkaa erakoksi. Olen laatinut itselleni suunnitelman jo kaksi vuotta sitten ja päivitin sitä hieman tämän kirjan lukemisen aikana.

Kirjailija Terhi Majasalmi kertoo kirjassa, että suurimmaksi esteeksi meidän taloudellisen tavoitteen saavuttamisessa olemme me itse. Ajattelemme valheellisesti, että raha tulee rahan luo tai ei minusta ole saavuttamaan taloudellista vakautta. Hän kirjoittaa kirjassaan, että tavoitteen saavuttamisessa 80% on psykologiaa ja 20% taitoja ja työkaluja. Kun meillä on hyvä asenne ja päätös pyrkiä ja saavuttaa jotain onnistumme siinä mikäli uskomme itseemme. Liian usein luovutamme ja toteamme ei minusta ole tähän. Meidän siis täytyy uskoa itseemme ja uskoa siihen, että olemme päämäärämme arvoisia. Taidot ja työkalut taloutesi hoitoon on helposti saatavilla, kyse on vain siitä mitä todella haluamme ja olemmeko valmiit sitoutumaan usean kymmenen vuoden projektiin.

Jokaisella on mahdollisuus ostaa Totuus taloudestasi kirja ja alkaa opiskelemaan. Löysin kirjasta muutamia hyviä vinkkejä, mutta kirja oli niin pintaraapaisu, että mitään varsinaisesti uutta en kirjasta oppinut. Kirja toimi minulle kannustajana kohti päämäärääni. Lisäksi kirja oli innostava ja positiivinen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!