Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Totuus taloudestasi

Kirjoitettu 07.10.14
Esseen kirjoittaja: Anders Bertlin
Kirjapisteet: 2
Kirja: Totuus taloudestasi
Kirjan kirjoittaja: Terhi Majasalmi
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Totuus taloudestasi

Terhi Majasalmi

 

Tämän kirjan lukemiseen oli monta syytä! Olen monta vuotta katsonut Terhi Majasalmen tv-ohjelmaa taloudesta, ja se oli yksi syy siihen miksi halusin lukea tämän kirjan. Toinen syy oli se, että minua on aina kiinnostanut talous, sijoittaminen ja säästäminen. Kolmas syy oli se, että olen miettinyt aika paljon talouspäällikön roolia Dynaamiassa. Näiden syiden lisäksi hoidan myös huonekaluliikkeen taloutta ja siihen sain pari hyvää vinkkiä. Ensimmäisen hurjan kuukauden jälkeen huonekaluliikkeen talous on tasoittunut.

 

Tästä kirjasta meinaan myös pitää kirjaesseen huomenna! Mihin meinaan keskittyä tässä laajassa ja opettavassa kirjassa? Tuloslaskelmaan ja taseeseen. Uskon, että kaikki tiimissä eivät vielä osaa laskea tulosta eivätkä tasetta, joten se korjataan huomenna. Kirjasta saadaan hyvät taulukot, jotka ovat vielä kaiken lisäksi helppokäyttöiset, joten toivon, että huomisesta kirjaesseestä on jotakin hyötyä.

 

Henkilökohtaisella tasolla tein päätöksen, että voin ottaa TP:n vastuun hoidettavaksi jos ei kukaan muu halua sitä hoitaa. Uskon, että Attea ja Simoa myös kiinnostaa TP:n pesti, joten annan sen mielelläni myös yhdelle heistä. Itse saan jo harjoitella taloutta sen verran paljon huonekaluliikkeessä, että tämä ei ole minulle välttämätöntä. Uskon myös, että he ovat parempia tekemään hienoja taulukoita ja muita seurantajärjestelmiä kuin itse olisin. Kirjanpitotyöt ovat alkaneet kiinnostaa ihan eri tavalla näiden projektien jälkeen. Minkälainen TP sitten olisin?

Hoitaisin paperityöt viimeisen päälle hyvin, olen aika järjestelmällinen ja minua ärsyttää helposti jos kaikki ei ole jiirissä. Talousjohtamisessa en todellakaan olisi kaikkein paras, koska olen aika vähän paikalla itse akatemialla. Tykkään tehdä kaikkea muuta kuin istua akatemialla. Kun pääsen tekemään, olen kaikkein onnellisimmillani. Pakko myös kommentoida tähän väliin, että minun mielestäni hyvässä osuuskunnassa ei tarvita asiakaspäällikköä, viestintäpäällikköä eikä teamleaderiä. TP olisi ainut jota tarvitaan, jos kaikki osaisivat johtaa itsensä. Ei ketään pitäisi tarvita potkia asiakaskäynnille, ne tehdään itseämme varten. Jos kaikilla olisi tarpeeksi tekemistä, ei jäisi aikaa murehtia viestintää ja tiimin asioita. Tämä siis minun mielipiteeni, nyt kuitenkin takaisin kirjaan ja sen oppeihin:

 

”Lukeminen on yksi parhaista tavoista saada uusia ajatuksensiemeniä, joista voi kasvaa briljantteja ajatuksia ja ideoita. Lukemalla 30 minuuttia päivässä omaan alaasi, myymiseen, neuvottelutaitojen lisäämiseen, oman talouden kasvattamiseen ja itsensä kehittämiseen liittyvää kirjallisuutta pääset aivan uudelle tasolle ideoiden tuottajana.”

 

Olen vieläkin hämmästynyt kuinka totta ylhäällä oleva teksti todellakin on. Kun tulin akatemialle, ei  ollut mitään hyviä ideoita. Olin aivan jumissa, mutta nykyään on toisin. Harva se päivä tulee joku uusi ajatus siitä, mitä voisi lähteä tekemään – niin vuokrabisneksestä kuin kirjanpitohommia. Luin äsken viime syksyn oppimissopimusta ja 90% saisi nykyään poistaa siitä. Siitä tulikin mieleen, että oppimissopimus pitäisi saada kuntoon mahdollisimman nopeasti. Olen monta kertaa aloittanut, mutta on niin vaikeata kun on tuhatta ja sataa ideaa, joita haluaisi lähteä kehittämään. Olen todella onnellinen siitä, että luin aika paljon kirjoja henkisestä kasvusta keväällä, koska nyt on huomattavasti parempi olo. Uskon, että johtamista esimerkiksi ei voi kehittää, jos sinulla on huono olo itsesi kanssa. Vinkiksi kaikille: käytä ensin aikaa omiin ongelmiisi ja kehitä vasta sitten muita asioita. Voi olla, että syksyn mittaan joutuu lukemaan muutaman kirjan omaa pääkonttoria varten, mutta ei se haittaa! Haluan voittaa epävarmuuden ja huonon olon! Toinen asia mihin akatemia on auttanut minua paljon:

 

”Tarkista omasta tuloslaskelmastasi, kuinka monta tulonlähdettä sinulla on tällä hetkellä. Tulonlähde on sinun elämäsi rahoittaja. Jos sinulla on vain yksi tulonlähde, taloutesi on haavoittuva.”

 

Laskutusta on tullut jo melkein kymmenestä yrityksestä. Järjestysmieskoulutus, taksikoulutus ja edessä oleva kiinteistövälittäjän tutkinto pitävät huolta siitä, että tulonlähteitä riittää. Vielä on tässäkin kehittämisen varaa. Itselleni on aina opetettu, että työnteko on työn tekemistä, ei hauskanpitoa. Ajatus siitä, että työ voisi olla hauskaa on edelleen vaikea. Saunalautan pitäminen, vesiskootterin vuokraaminen ja sen sellainen, eihän se ole työntekoa. Työtä tehdään hampaat irvessä ja väkisin! Pikkuhiljaa pitäisi ottaa askelia siihen suuntaan, että työnteko voi olla mieluisaa. Ei ole väärin, jos joka päivä tekee unelmaansa ja joku siitä vielä maksaa. Kirjan tavoin:

 

”Sinulla on satoja, ellei tuhansia tapoja elää elämääsi. Mikä niistä on paras, sen tiedät vain sinä. Minulla on vain yksi pyyntö. Älä elä muiden elämää vaan omaasi, sinun unelmiesi elämää.”

 

Olisi kyllä uskomattoman hienoa, jos akatemian jälkeen ei tarvitsisi lähteä 8-16 työhön vaan saisi tehdä unelmaansa! Melkein liian hienolta kuulostaa, mutta sitä kohti mennään. Voisi elättää itsensä! Ei huono vaihtoehto!

 

Miettikää tätä:

 

”Yleisesti sanotaan, että tullakseen jossakin asiassa todella hyväksi, tarvitaan 10000 toistoa. Jos ideoit kymmenen ideaa päivässä, se tekee vuodessa 3560 ideaa. Jo kolmessa vuodessa olet tuottanut 10000 ideaa ja niistä varmasti löytyy useampikin toimiva idea.”

 

Vaikka tämä essee vähän rönsyili, sain todella paljon irti kirjasta! Seuraavaa kirjaa kohti, ja huomenna yritetään pitää hyvä kirjaessee!

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!