Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tsemppiä esiintymiseen!

Kirjoitettu 11.12.15
Esseen kirjoittaja: Niko Eskelinen
Kirjapisteet: 4
Kirja: Karismakoodi, menestyjän käsikirja
Kirjan kirjoittaja: Eva Kihlström, Rita Fagerström
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2. Yhteisöllisyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Miten tulla muiden silmissä ihailtavaksi, kasvattaa omaa karismaa, olla vakuuttava ja luotettava. Yksi sana: Harjoittele!

 

Kirjoitan tätä nyt esiintymisieni pohjalta, vaikka nämä taidot vaikuttavat kaikkeen omassa elämässä. Nää taidot on jokaisen ihmisen tärkeimmät taidot, jos haluaa menestyä ja saavuttaa asioita.

 

Paras asia minkä voit koskaan brändätä, on oma itsesi. Se millasen kuvan itsestäs rakennat ja näytät ulospäin, vaikuttaa moneen asiaan! Mukavat ihmiset pärjää aina, kylmä fakta! Mistä kaikki sitten koostuu?

 

  1. Kehonkieli

 

Sun keho kertoo yhtä paljon asioita, kun sanat. Kehon pitää olla yhtä sen kanssa mitä puhuu. Jos mä puhun irstaita ja huudan lavalla, täytyy mun kehonkin puhua irstaita ja huutaa. Sillä sen energian saa välitettyä yleisöön. Niiden pitää tuntea se, mitä sä tunnet. Jos taas esitetään jotain asiallisempaa, täytyy olla rauhallinen, turha kikkailu pois, pitää imeä jokaisen yleisössä istuvan katse suhun ja pitää niitä näpeissä.

 

Sillon kun esiintyy, täytyy näyttää varmalta. Ryhti kunnossa, kävele ylpeänä sisään, älä häpeile! Vaikka vähän jännittäisi, niin anna sen ennemmin tuoda voimaa ja rohkeutta, kuin lannistaa. Jos jännitys äityy oikein suureksi, kerro siitä hyvällä vitsillä tai ole rehellinen ja heitä ilmoille ”perkele kun jännittää, meinaa iskeä paska housuun”.

 

 

  1. Kasvot ja ääni

 

Ilmeillä ja se mitä sun kasvoilla tapahtuu, pystyt välittämään tunteita ja fiiliksiä. Aina kannattaa hymyillä. Ei tietenkään, jos on surullinen tai haluaa välittää jotain ikävää viestiä, mutta muulloin kyllä. Hymy tarttuu ja se saa aikaan luottamusta. Ihmiset katselevat mieluummin eläväisiä kasvoja, joilta välittyy ilo ja intohimo kuin sellaisilta, jotka näyttävät liikkuvan vasta sitten kun olet haudassa.

 

Ai ai, ääni se vasta ratkaiseekin! Miten painotat sanoja, millä äänensävyllä, minkälaisella murteella, minkä pointin haluat juuri sillä hetkellä tuoda esille? Se on tarkkaa puuhaa ja onnistuakseen sitä täytyy harjoitella ja mieluusti monta kertaa. Muista kuitenkin pitää puhuminen luonnollisena, tarpeeksi taukoja, että kuulijat pysyvät mukana ja puhu selkeästi. Tauot ovat myös siitä hyviä, koska ne näyttävät, ettei sulla ole mihinkään kiire, sulla on lava hallussa ja tiedät mitä teet. Esityskin pysyy aikataulussa, kun et kiiruhda mihinkään ja pidät itsesi tietoisena omasta esityksestäsi.

 

  1. Kielen rikastuttaminen

 

Itse tykkään todella paljon värittää puheitani erilaisilla lainauksilla tai lainasanoilla. Myös metaforat toimivat oikeissa tilanteissa erittäin hyvin. Tämä menee vähän samaan kategoriaan kuin tarinankerronta. On tylsää sanoa asia vain sellaisena kuin se on. Elävöitä sitä, pistä teksti lentämään, anna yleisön mutustella sitä omissa suissaan ja tarjoile vielä perään makeaa viiniä huuhtomaan esityksen tomut pois kurkuista! Itselleni ei ole niin väliä, liittyykö jotkut sanat asiaan, jos sieltä saa vain poimittua sen oleellisen mitä olen yrittänyt sanoa.

 

  1. Huumori

 

Huumori on sellainen juttu, että se kyllä uppoaa kansaan kuin kansaan. Jokaisella on kuitenkin oma tyylinsä käyttää sitä ja löytää ne oikeat tavat, miten sitä käyttää ja milloin se toimii. Se ei ole helppo laji ja kaikkia ei aina voi miellyttää. Itse käytän huumoria niin kehonkielellä, kasvoilla ja äänellä sekä kielelläni. Käytän huumoria kokonaisvaltaisesti, koska se on mun tyylini ja sillä on helppo ottaa yleisö haltuun. Ainakin tähän asti se on toiminut ja porukka ei ole vielä kyllästynyt. Jatkossa täytyy kyllä alkaa kehittelemään erilaisia twistejä omaan esiintymiseen, jotta siinä olisi tarpeeksi erilaisia ulottuvuuksia.

 

Olen onnellinen siitä, että olen tullut Tiimiakatemialle opiskelemaan. Ensimmäisen vuosi meni paikan hakemisessa ja testaamisessa, toisena vuotena alettiin viritellä dynamiittia ja nyt kolmantena vuotena räjäytellään niitä kuuluisia pankkeja! Eniten pidän sellaisista esiintymisistä, missä voin olla jokin hahmo, pääsen revittelemään ja nostamaan huoneen lämpötilaa. Koen sellaiset esiintymiset vähän kuin näyttelijän roolisuorituksena, johon saa valmistautua huolella ja antaa muille nautinnon hetkiä.

Samalla tämän kaiken takana on tietenkin itseni brändääminen. Haluan luoda niin Akatemialle kuin ihmisten mieliin muistikuvan minusta. Muutamat hyvät asiat, josta mut muistetaan ja lämmöllä muistellaan.

 

Rakkaudella Sir Nigel

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!