Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tuhonomia

Kirjoitettu 28.06.16
Esseen kirjoittaja: Tomi Kosonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tuhonomia
Kirjan kirjoittaja: Valtteri Karjula
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 9. YPK:n ulkopuoliset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kiitos Valtteri!

 

Kolme vuoden ajan olit elintärkeä palanen tiimiämme ja nyt päätit jättää meidät, kun viimeiset haasteemme Tiimiakatemialla ovat edessämme. Täysin ymmärrettävä päätös kyllä, kun tiesi tarinasi. Olit jo valmis uusiin haasteisiin.

 

Muutoksesi näinä vuosina oli kyllä melkoinen. Eläväsi on jäänyt mieleeni, kuinka et voinut nimittäytyä hallituksemme puheenjohtajaksi, kun saatoit häippästä mikä päivä tahansa. Takana työkokemusta yllin kyllin, joten miten se nyt koulunpenkki enää maistuisi. Asiasta ja Tiimiakatemian mallista kävitkin usein keskusteluja tiimiyrittäjien sekä valmentajien kanssa.

 

Alusta asti sinusta jäi ahkeran miehen kuva. Olihan sinulla jo työvuosia kertynyt ja kasvatettu työntekoon pienestä pitäen. Niinpä ”hanttihommat” ei sinulle kovinkaan paljon maistuneet ja jos ei tiimin yhteiset projektit edenneet, eivät sinulta kovin suurta painoa saaneet. Vaikka selvää suuntaasi tiennyt, etsit koko ajan uutta ja suurempaa haastetta. Määrätietoisesti haastoit itseäsi kehittäen taitojasi.

 

Tämän johdosta saimme ihailla myynti- ja markkinointitaitojasi sekä – intoasi. Imit tietoja kirjoista sekä kaikilta joita tapasit tai keiden kanssa teit töitä. Kovalla mentaliteetilla veit projektit loppuun asti, mikä varsinkin myyntihommissa on Akatemialla valitettavan usein heikkoa. Usein projekteissa sinulla olikin oma lehmä ojassa, etkä halunnut epäonnistua sukulaisillesi. Samalla lähdit myyntikäynneille heidän kanssa ja sait oppeja alojen ammattilaisilta. Valtava oppimisen ja näyttämisen halu ajoivat sinua eteenpäin. Tähän kun lisää kykysi kyseenalaistaa kaikki sinulle esitetyt vastaväitteet, alkoi ammattitaito kasaantua.

 

Juuri tuo oikeiden kysymysten esittämisen taito on ehkä huimimmista taidoistasi. Myyntitilanteissa saat vastapuolen joko ärsyyntymään niin, että hän paiskaa luurin korvaasi tai joutuu ostamaan sinulta. Sama tilanne on myös kun kanssasi lähtee keskustelemaan asiasta kuin asiasta. Kannattaa olla varma kannastaan tai onnistut kyllä saamaan mielen muuttumaan tai ainakin pyörälle. Kanssasi on mahtavaa lähteä keskustelemaan, kun tietää että onnistut viemään aiheen syvemmälle vesille ja oppii samalla aina jotain uutta.

 

”Mikäli joku kokee turvattomuutta tai ahdistuneisuutta omasta erilaisuudesta, se voi vaikuttaa suuresti kaikkeen mitä hän tekee tai jättää tekemättä. Suurin ahdistuneisuus ehkä tulee halusta miellyttää muita, mutta miellyttämiseen ei oikeasti kannata turhaan kuluttaa aikaa. Erilaisuus ei yleensä olekaan mitään sellaista mikä näkyy ulospäin, vaan ennen kaikkea tunne, joka tuntuu yksilön sisällä. Paras mahdollinen lopputulos syntyisi silloin, kun pystyisimme olemaan ylpeitä niin näkyvästä kuin sisäisestä erilaisuudesta.”

 

Mikä saa ihmisen rakentamaan omaa norsunluutorniaan? Useilla on tarve näyttää hyvältä ulospäin (en tarkoita tällä pelkästään ulkonäköä), jolloin lähdemme korostamaan vahvuuksiamme, peittelemään heikkouksiamme sekä teeskentelemään loput. Nyky-yhteiskunnassamme täytyy näyttää vahvalta aina ja kaikkialla, jolloin heikkouksia sekä erilaisuutta ei suvaita helposti. Rakennamme omaa kuortamme, jotta sopisimme tuohon muottiin, mikä johtaa usein itselle valehteluun. Tukahdutamme persoonallisuuttamme, jotta pystymme keskittymään niihin piirteisiimme, jotka miellyttävät muita. Tämän takia pönkitämme itseluottamustamme vaikenemalla epämieluisista asioista. Piilotamme haamumme ja keskitymme meille miellyttäviin asioihin.

 

Uskon vahvasti, että tämä ei ole paras tapa. Meitä täytyisi rohkaista olla erilaisia ja omia itseämme. Se, että joku ei hyväksy erilaisuutta on hänen vikansa, ei kenenkään muun. Tiimiakatemialle tullessani tiesin, että joutuisin oman haamuni tuomaan julki jossain vaiheessa. Tämä tapahtui toisena vuonna ja uskon, että sen avulla olen entistä itsevarmempi ja rohkeampi. Valtterin innoittamana olenkin lähtenyt hahmottelemaan omaa kirjaani tästä. Tällä hetkellä koneella on noin neljännes Valtterin kirjasta ja Ilkalle tuli sitten painostettuna sanottua, että kirja on ulkona marraskuussa. Ei se auta kun ruveta kirjoittamaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!