Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tuhonomia

Kirjoitettu 25.08.16
Esseen kirjoittaja: Mila Lehto
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tuhonomia
Kirjan kirjoittaja: Valtteri Karjula
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Valtterin kirja saa ajattelemaan paljon omaa matkaa Tiimiakatemialla sekä tulevaisuutta. Miten erilaisia tai samanlaisia kokemukset tuossa paikassa ovat, minkälaisen tien on itselleen rakentanut ja mitä Tiimiakatemiasta jää käteen? Aloitimme opinnot käytännön yrittäjyyden parissa samaan aikaan. Ensimmäisiä yhteisiä muistoja on, kun Jussi Galla ajaa skootterilla sisään meidän ensimmäisessä Kick Offissa. Tuo kaveri kyllä tietää, miten tehdä lähtemätön ensivaikutelma.

 

Matka Tiimiakatemialla kulkee monesti samantapaista polkua. Aluksi ihmetellään, että mihin sitä onkaan päädytty. Alkuhämmästyksen jälkeen päästään tekemisen meininkiin ja monesti tekeminen puskee läpi ennen valmista suunnitelmaa. Kun tajutaan, että nyt pitäisi pysähtyä miettimään mitä tehdään, jäädään polkemaan suunnittelemisen suohon. Toki Tiimiakatemialla saattaa päästä rämpimään myös suossa ihan kirjaimellisesti, kuten meidän tiimi teki heti alkuun Forest & Back -leirillä suunnistaessamme metsässä ilman karttaa.

 

Pääasia tuossa yli-innokkaassa tekemisessä ja suunnitelmissa rämpimisessä varmasti on, että pääsee kokeilemaan ja toteuttamaan itseään. Valtteri toteaa kirjassaan kahden ensimmäisen vuoden olevan ratkaisevassa roolissa Tiimiakatemialla. Ainakin oman kokemukseni perusteella noina vuosina tapahtunut oman suunnan etsiminen ja yksilön heittäytyminen vaikuttaa suuresti siihen, mitä tiimiyrittäjälle jää käteen valmistuessaan. Sitä oppii tunnistamaan omia vahvuuksiaan sekä heikkouksiaan sekä ymmärtämään mistä oikeasti pitää.

 

Huijarisyndrooma

 

“Liika miettiminen johti minut kokemaan huijarisyndroomaa, mikä tarkoitti tilannetta missä en kyennyt sisäistämään omia siihen asti saavuttaineita tuloksia useista todistukisista huolimatta.”

 

Todella vahva ymmärrys. Oon ehkä aina ollut sellainen keskitien kulkija, seiskan tai kasin oppilas koulussa. Muistan elävästi, kun lukiossa valittiin kursseja. “Mieluummin otan lyhyestä matikasta hyvän arvosanan, kuin pitkästä huonon.” Pienellä panostuksella olisi varmaan pitkäkin matikka taittunut ihan hyvin. Urheilunkin parissa olisi ollut varmasti parempi ura tiedossa, mutta huijarisyndrooman piinaamana ei uskalla heittäytyä täysillä. Tietysti myös laiskuus on saattanut olla osittain vaikuttamassa.

 

Elän edelleen huijarisyndrooman luomassa kuplassa. Tiedostan olevani ihan pätevä sosiaalisen median ja grafiikoiden parissa ja opin nopeasti sen, mitä en vielä osaa. Saatan olla myös ihan hyvä kirjoittaja ja tarinoija sille päälle sattuessani. Pääni sisällä lyttään osaamiseni ihan perustallaajan tasolle, vaikka omilla taidoillani voisi olla paljon arvoa monelle avun tarpeessa olevalle. Sitä tulee naureskeltua Facebookissa yritysten kurjille markkinointiviesteille tai sekaville ja aikaansa eläneille nettisivuille, kun juuri nuo voisivat olla potentiaalista asiakassegmenttiä. Heh, naura vaan itsellesi.

 

Vaikka huijarisyndrooma on yksilön pään sisällä, koen että yhteisön tuella sitä vastaan voi taistella. Ajattelen monesti, että haluan harkkaamaan johonkin yritykseen. Miksi? Jotta saisin hyväksyntää ja kannustusta ulkopuolisilta osaamiselleni. Erityisen vaikeaa huijarisyndroomaa vastaan pyristelystä tekee vaatimattomuus. En osaa ottaa kehuja vastaan, enkä osaa painottaa onnistumisia yhtä helposti kuin löydän virheitä tekemisistäni. Sählyhistoriaakin ajatellessa oli vaikea huomioida pelin jälkeen joukkuekavereiden ja valmentajien kehuja, kun omassa mielessä oli pelin aikana tehdyt virheet ja päästetyt maalit.

 

Vaatturi, varastotyöntekijä ja bestman

 

“En ole elämässäni koskaan toiminut varsinaisesti vaatturina, varastotyöntekijänä tai bestmanina.”

 

Niinpä. Tiimiakatemialla, yrittäjänä yleensäkin päätyy monesti tekemään asioita, jotka eivät liity omaan alaan lainkaan. Pyörittäessäni ravintolaa Savon sydämessä olen toiminut mm. sähkömiehenä, elektroniikka-asentajana, talkkarina ja sairaanhoitajana. Varmasti löytyisi myös monia muita titteleitä, joiden alle voisi itsensä tituleerata kokemuksen perusteella. Tulee mieleen huvittava tilanne, kun neljä miestä töissä tulevat silmät pyöreänä kysymään, josko osaisin vaihtaa sulakkeita. Tai ruveta kokeilemaan mikä vikana, kun kaiuttimesta ei enää lähde ääntä.

 

Jos jotain, niin Tiimiakatemialla ollessani olen oppinut kokeilemisen tärkeyden. Ei kaikkea aina osaa, eikä tarvitsekaan osata. Tärkeintä on, että on valmis kokeilemaan ja epäonnistumaan. Ei se haittaa, vaikka menee pieleen, koska aina voi ottaa selvää ja kokeilla uudestaan. Jos vieläkin menee pieleen, puhelinluettelosta löytyy varmasti joku, joka osaa auttaa.

 

Verkostoidu tai kuole

 

Nuorena muistan olleeni kova tutustumaan uusiin ihmisiin. En paljoa häpeillyt tai katunut jälkikäteen, joten oli helppo mennä vääntämään läpyskää. Olin monesti porukan suupaltti ja pelle. Ehkä suurin muutos, jonka koen Tiimiakatemialla itsessäni tapahtuneen, on kasvu porukan pellestä… Vähemmän pelleksi.

 

En tiedä onko se tuo paine, jota koen omasta osaamisesta ja osaamattomuudesta, mutta näiden vuosien aikana olen muuttunut huomattavasti sulkeutuneemmaksi ja harkitsevammaksi. Ammattipiireissä en kehtaa olla suuna päänä, koska useinkaan en tiedä asioista kovin paljon vaan mielummin kuuntelen ja opin. Ehkä olen myös saanut peruskoulussa ja lukiossa uupunutta opinhimoa, kun vihdoin on päässyt keskittymään juuri niihin asioihin, jotka kiinnostavat. Välillä kaipaan tuota takapenkiltä huutelevaa rämäpäätä ja joskus se saattaakin päästä valloilleen, mutta koen kyllä kasvaneeni ihmisenä ihan hyvään suuntaan.

 

Valtteri päättää kirjansa hyvinkin ympäripyöreään kappaleeseen tulevaisuudesta. Ei tietoa tulevasta asuinpaikasta, työstä tai kovin paljoa mistään muustakaan. Mutta ei se haittaa, sillä seikkailuihin lähdetään avoimin mielin.

 

Hyvää matkaa sankari Vale, siulla on hyvä tulevaisuudessa edessä! Raahen sataman pomoa lainaten “Peace brother!”

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!