Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tuiskun taikaa

Kirjoitettu 30.04.19
Esseen kirjoittaja: Otso Qvintus
Kirjapisteet: 3
Kirja: Antti Tapani
Kirjan kirjoittaja: Antti Aro
Kategoriat: 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ollessamme lähdössä reissuun Espanjaan minun piti hakea kirjastosta luettavaksi Jorma Ollilan elämäkerta. Luonnollisesti unohdin hakea tämän kirjan, joten rupesin kuudelta lähtöaamuna selailemaan kirjakaappia, josko siellä olisi jokin helmi lukematta. Löysinkin Antti Tuiskun elämäkerran, ja ajattelin, että miksipä tätä ei lukisi. Bisneselämäkerta se tämäkin on, vaikka talouspuolelle ei kovin syvälle mennäkään. Musiikista ja oikeastaan kaiken vaikutuksesta kaikkeen puhutaan eniten. Miten siis Antti Tapanista tuli koko Suomen tuntema pop-artisti Antti Tuisku?

Anatude, Peto, Antti, Tuiskuttelija. Lempinimillä rikastettu Antti on monista syistä johtuen onnistunut nousemaan kaikkien suomalaisten tietoisuuteen. Mielestäni varmasti vaikeinta ei ole tietoisuuden saaminen, vaan jatkuva näkyvyys ja tietoisuudessa pysyminen. Huipulla pystyy hetkellisesti käymään, mutta harva pystyy siellä yhtäjaksoisesti pysymään edes viittä, saati 10-15 vuotta.

Antti Tuiskun tarina ei ole mikään puhdas ryysyistä rikkauksiin -kertomus. Se on tarina normaalista suomalaisesta perheestä lähtöisin olevasta, luontoa ja omaa rauhaa arvostavasta miehestä. Joillekin tarina kertoo enemmän ristiriitaisuuksista, joita Tuisku on ihmisten keskuudessa aiheuttanut, toisten mielestä kirja kertoo ja avaa aivan riittävästi Antin henkilökohtaisia asioita. Eihän elämänkerrankaan tarkoitus ole välttämättä avata aivan kaikkea, mitä henkilö on tehnyt. Ja tämä on puhtaasti henkilökohtainen asia, se riippuu aivan henkilöstä, kuinka tarkasti hän haluaa avata tapahtumiaan ja asioitaan.

Kirjassa tapahtumat esitellään haastattelumuodossa. Haastattelija kysyy useaan kertaan Tuiskulta seksuaalisesta suuntautumisesta. Onhan Antin mahdollisesta homoudesta pyöritelty iltapäivälehdissä jos minkälaista otsikkoa vuosien mittaan. Antti ei anna missään vaiheessa suoraa vastausta siihen, onko hän hetero, homo vai bi vai jotain näiden väliltä. Hän myöntää ainakin olleensa suhteissa naisten kanssa, eräästä kipeästä suhteesta ei käy ilmi, onko kyseessä ollut mies vai nainen. Eikä Antin mukaan tällä ole merkitystä, koska asia on onneksi ollutta ja mennyttä. Tämä onkin Antille hyvin tärkeä asia, jonka ymmärsin kirjan luettuani: hänelle on tärkeää, että hän saa olla esillä ja tekemisissä ihmisten kanssa. Mutta jossain menee raja tässäkin: jonkinlainen yksityisyys tietyissä asioissa täytyy olla. Hänen mielestään ihmisten tilannetaju ei aina käy yksiin fanittamisessa, koska esimerkiksi kaupassakäynti voi sisältää 15 fanikuvaa.

Mitä Antti Tuiskulta voisi sitten oppia, oli työssäkäyvä, opiskelija, tai supertähti? Ainakin sen, että välillä on hyvä vetäytyä täysin omaan rauhaan rauhoittumaan kaikelta. Ottaa irtiottoja ja tehdä nopeita ratkaisuja, jos tuntuu, että voisi olla tauon tarpeessa. Eikä varsinkaan vie omaa suorituskykyään aivan äärirajoille, mitä Tuiskukin on keikkaillessaan joutunut kokemaan. Äärirajoille joutuessa pitäisi tajuta karata vaikkapa mökille Raanujärvelle, kuten Tuisku usein tekee. Aivan kuin Antti Tapanin tulee erottaa Tuisku ja Tapani toisistaan, myös kaikkien ihmisten tulisi erottaa työminä ja vapaa-aikaminä toisistaan. Muutoin saattaa olla niin, että kynttilä palaakin kahdesta päästä, ja se ei ole millään tavalla hyvä asia. Tasapainoa työn ja vapaa-ajan välillä ei voi korostaa koskaan liikaa. Jokaisen ihmisen pitäisi tuntea omat rajansa ja tunnistaa, kun on oman ajan tarpeessa. Mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Muutoin toipuminen voi olla pitkä prosessi.

Tuisku muistuttaa kirjassaan myös sisäisestä rauhasta ja siitä, että jokainen on hyvä sellaisena kuin on. Ei tarvitse muuttaa itseään muiden ajatusten perusteella. Kun uskaltaa olla oma itsensä, hyviä asioita tapahtuu. Kun Antti uskoi pystyvänsä vielä enempään, hän pystyi myymään jäähalleja loppuun. Vastaavasti, kun uskoo itseensä, voi käydä koulun loppuun hyvillä arvosanoilla. Omana itsenään onnistuminen on aina paljon lähempänä, eikä yritä turhaan miellyttää muita olemalla jotain, mitä ei todellakaan ole.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!