Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tulevaisuuden lukujärjestys

Kirjoitettu 12.03.20
Esseen kirjoittaja: Tiia Kolehmainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tulevaisuuden lukujärjestys
Kirjan kirjoittaja: Perttu Pölönen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 9. YPK:n ulkopuoliset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Mikä tekee ihmisestä viisaan?” Tuumivat viisi vuotiaat päiväkoti-ikäiset pojat, ja menevät hämmentyneinä kysymään tätä hoitajaltaan, joka vastaa; ”Ihminen tulee sitä viisaammaksi, mitä enemmän hän on ehtinyt elämässään pyöriä. Pyörivässä liikkeessä ihmisen aivoissa kehittyy viisautta. Ja mitä vanhempi ihminen on, sitä enemmän hän on ehtinyt elämässä kääntyillä”. Lumoutuneena vastauksesta, pojat ryntäävät pihalle, levittävät kätensä ja alkavat pyöriä hurjaa vauhtia ympäri ja jatkoivat sitä tuntitolkulla päivä päivältä, uskoen tekevän itselleen palveluksen ja viisastuvansa. Kuten kirjailija Perttu Pölönen toteaa 20 vuotta myöhemmin, oli päiväkodin hoitaja aivan oikeassa, mitä enemmän ihminen on katsonut elämänsä aikana ympärilleen ja erinäkökulmista, sitä viisaampi hän todennäköisesti on. Näin alkaa Perttu Pölösen kirjoittama Tulevaisuuden lukujärjestys kirja, joka nimensä mukaisesti keskittyy tulevaisuuteen ja sen tuomiin muutoksiin. Itselle kirja oli todella mielenkiintoinen ajatusten herättäjä, ja kun kuuntelin tämän äänikirjana samalla kun yritin pakata muuttoa varten, ei pakkaamisesta tullut mitään, kun koko ajan piti olla kirjoittamassa muistiinpanoja ylös! 😀 Kirjan kappaleiden lopussa oli aina kotiläksyjä, mitä lukija voi/kannattaisi pohtia ja tehdä. Kokosin muutamia ylös, mitkä olivat itselle oivallisia ja mitä aikoo tuoda käytäntöön. Kun niitä kirjoittaa ylös, niihin on helppo palata uudelleen.

Kuten sanoin, kirja herätti paljon vanhoja mutta myös uusia pohdintoja itselleni. Ensimmäinen niistä liittyi teknologiaan ja sen käyttöön. Minulta kuulee harva se päivä lauseen että ”minä ja teknologia ei sovita samaan lauseeseen” sillä usein en tykkää sen käyttämisestä, kun aina joku epäonnistuu ja en muutenkaan osaa. Kirjassa oli suoraan kohta, että ”sinä, joka ajattelet, ettei teknologia ole sinun juttusi, olet tärkeä juuri siksi, ettet osu muottiin.” Juuri minun kaltaiseni ihmiseni siis ovat tärkeitä tulevaisuuden kehitykselle, sillä me pystymme mielipiteillämme vaikuttamaan, että ohjelmista tehdään sitten selvempiä ja että me emme enää tuskaisi niiden kanssa. Siksi olisi tärkeää ilmaista mielipidettään ja se tulisi myös ottaa vakavasti.  Ja on myös tärkeää kokeilla erilaisia teknologioita, vaikka ne kuinka ärsyttäisivät.

Kotiläksy:

 • Keskustele ystäviesi kanssa säännöllisesti tulevaisuuden teknologiasta
 • Kokeile rohkeasti kaikkea uutta teknologiaa, kun joku ei toimi, anna palautetta
 • Suhtaudu kriittisesti ennustuksiin ja omiin pelkoihisi, muista, että mielikuvituksesi rajat eivät ole maailman rajat

 

Uteliaisuus- ”Nälkä kasvaa syödessä, uteliasuus tehdessä”

Jos koemme, ettemme osaa jotakin, uteliasuus auttaa tähän, se innostaa meitä kokeilemaan ja sitä kautta opimme myös jotakin uutta. Luonteemme on kuitenkin sellainen, että pyrimme tekemään samoja valintoja vain, koska ne ovat tuttuja ja turvallisia. Pitäisi siis uskaltaa mennä sinne epämukavuusalueelle ja tehdä jotain, mitä ei osaisi kuvitellakaan, mielestäni Tiimiakatemia on juuri oikeanlainen ympäristö tämän kokeilemiseen ”Ehkä uteliasuuden tarkoitus on oppia löytämään se, mitä haluamme”. Uteliaisuuden ansiosta opimme niin hyviä kuin huonojakin puolia. Välillä uteliasuus voi koitua jopa kohtaloksi, mutta useimmiten se vie meidät jonkin uuden äärelle, mistä emme välttämättä ole itse edes tietoisia.

Itse olen perusluonteeltani hyvinkin utelias ja haluan tietää aina, jos jotain uutta tai ihmeellistä on tapahtunut. Usein myös, jos kuulen jostain asiasta jotakin, alan itse ottamaan siitä lisää selvää, sillä en vain kestä epätietoisuutta. Uteliasuuden ansiosta olen päätynyt mm. lukioaikana mitä erilaisimpiin juttuihin mukaan ja se sama palo pitäisi löytää nyt myös tähän akatemian meininkiin takaisin, sillä sitä kautta se oma juttukin varmasti löytyy. En vain vielä tiedä, mitä/mikä se sitten onkaan, mutta heittäytymällä erilaisiin juttuihin mukaan, se varmasti löytyy! Olen myös havainnut, että uteliasuuteni kaatuu liiallisen suunnittelun myötä, sillä olen aina tykännyt spontaanista menosta eikä kaikkea saa suunnitella liian valmiiksi. Olen myös pannut merkille, että parhaat hetket syntyvät usein silloin, kun ne ovat yhtäkkisiä ja ennalta-arvaamattomia. Tämä on se, mitä pitäisi uskaltaa hyödyntää myös arjessa työn puolesta, tehdä jotain mitä ei oikeasti olisi osannut kuvitellakaan!

Kotiläksy:

 • Uskalla kokeilla, muista, että kaikesta selviää häpeällä
 • Kysy ”mitä jos” kysymyksiä ja yllättäviä kysymyksiä, mihin et tiedä vastausta entuudestaan
 • Älä jossittele, vaan kysy jos et tiedä
 • Keskustele lasten kanssa tulevaisuudesta, se voi avata sinulle uusia näkemyksiä, sillä lapset eivät ajattele liikaa
 • Anna sattuman viedä ja ole spontaani

Luovuus ja inspiraatio

Ihminen on luovimmillaan, kun hänellä on hauskaa. Luovuudessa on kyse leikistä, uteliasuudesta, mielikuvituksesta ja hauskanpidosta. Jokainen ihminen on luova omalla tavallaan. Tarvitsemme luovuutta aina kun emme tiedä tulosta. Tämä pätee hyvin projekteihin, emme voi tietää, millainen lopputulos todellisuudessa on, mutta voimme käyttää luovuutta ja kuvitella siitä useitakin erilaisia versioita. Luovuus ei tarkoita vain visualisuutta vaan koko prosessia niin ajatusmaailmasta sen ulos ilmaisemiseen ja tähän jokaisen pitää löytää oma keinonsa. Osalle kirjoittaminen on luontevampaa ja toiselle se on esiintyminen, piirtäminen tai puhuminen. Itse luulin olevani kirjoittajatyyppiä, mutta huomaan etten saa tyhjälle paperille kaikkea sitä, mitä mielessä aina liikkuu. Luovimmillaan olen kuitenkin aina kun pääsen ”nyhräämään” jotain, esim. Skräppääminen on meikälle rentouttavaa puuhaa ja siinä luovuus pääseekin valloilleen. Uskon siis, että myös visuaalisten taitojen kehittäminen auttaa meikääkin enemmän luovuuden löytämiseen ja sitä kautta uusien asioiden löytämiseen ja innostumiseen. Mielenkiintoinen tapa myös ajatustenpurkamiselle olisi se, että käy keskustelua itsensä kanssa Wapin avulla. Se toimii päiväkirjan tavoin, mutta kirjoitat itsellesi aina kun tulee jotain kirjoittamisen arvoista ja niihin palaa useammin kuin päiväkirjan sivuihin, se voi vapauttaa omaa ajattelua.

”Mitä enemmän vaihtoehtoja, sitä helpompi on löytää hyvä idea”. Tähän lauseeseen sopii täydellisesti Innovaatioviikolla käytetty ”100 post it lappua,100 ideaa -ajatus.”  Kirjassa oli lueteltu myös muita hyviä innovaatiotyökaluja, niin kaikkein jo tuntemat brain storming ja mielekartat. Mutta uusia, mitä itsekin ajattelin ehdottomasti kokeilla ja mahdollisesti ottaa käyttöön, olivat ominaisuusluettelo, assosisaatio-/kysymyspeli (sana, mikä tulee ensimmäisenä mieleen/kysymyksellä kysymykseen vastaaminen) ja huonojen ideoiden keksiminen, koska huonot ideathan ovat välillä juuri niitä parhaita ideoita! Kaikki ideat tulisi ottaa vastaan torjumisen sijaan ja lähteä kehittämään niitä ja usein ”vahinkojen” kautta löytyy uusia puolia. Epätäydellisyys/virheet auttavat näkemään uutta ja kehitämme sitä kautta tätä kuuluisaa out of the box -ajattelua ja muistuttaa siitä, että virheitä ja epäonnistumisia ei pidä pelätä, sillä niistä voi poikia vaikka mitä uutta!

Kirjassa mainittiin myös Legot, kuinka ne toimivat luovuuden rakentajana ja kuinka niillä saa niin paljon erilaista aikaan. Siinä myös yhdistyy hauskuus, leikki ja mielikuvitus, joten niitä voidaan soveltaa opetukseen ja ne todennäköisesti jäävät myös mieleen. Muistan itsekin hyvin ne tunnit, joissa mekin leikimme niillä. Alkuun oli vaikeaa yrittää saada mitään kasaan, kun meille ei annettu aihetta, sanottiin vain, että olkaa luovia ja rakentakaa, 10min aikaa. Se oli turhauttavaa, kun ei tiedä mistä aloittaa. Mutta tämän jälkeen, kun aihetta rajattiin missä näemme itsemme 10 vuoden päästä, oli rakentaminen huomattavasti helpompaa. Kun siis sanotaan, että tee jotakin, saat vapaat kädet, on todennäköistä, että hämmentyy ja ei oikein tiedä mistä aloittaa. Mutta kun aihe on edes hieman rajatumpi, saa jonkinlaiset reunaehdot, niin aloittaminen on paljon helpompaa. Tähän aion kiinnittää tulevaisuudessa huomiota, kun juttelee asiakkaiden kanssa projektin aloituksesta. On tärkeää saada jonkinlaiset reunaehdot/tiedot minkä tyylistä edes halutaan, jotta hommaan saa muodostettua runkoa ja sen pohjalta tekeminenkin helpottuu. Eli on siis tärkeää tietää, millaista työtä/hommaa asiakas siis hakee.

Ryhmäajattelu voi muovata luovuutta liikaa ja luo painetta keksiä sopivia ideoita, tarvitsemme myös itsenäistä työskentelyä. Mielestäni täällä akatemialla nämä ovat hyvin tasapainossa, mietimme paljon asioita tiiminä tai ryhmänä, mutta saamme myös miettiä asioita sen verran itse, mitä haluamme miettiä. Mutta samaistun siihen, että ryhmäajattelu luo välillä paineita ajatteluun. Olen itse ihminen, joka haluaa miettiä asioita rauhassa ja punnita niitä eri näkökulmista, mutta välillä päätöksiä pitää tehdä nopeallakin tahdilla ja silloin useimmiten sorrun siten ryhmässä esitettyihin mielipiteisiin, kun omaa vastausta ei ehdi harkita tarpeeksi.

Joskus pitää olla luova, jotta voi olla luova. Kuten aikaisemmin tuli mainittua, luovuudella ei ole rajoja ja kaikki ovat luovia omalla tavallaan. Itse koen olevani tällä hetkellä melko hukassa oman luovuuteni kanssa, joten pyrin tekemään ja kokeilemaan eri juttuja, lukemaan aiheiltaan erilaisia kirjoja ja heittäytymällä rohkeasti mukaan, vaikka en siitä mitään tietäisikään.

Kotiläksy:

 • Tee asioita jotka ovat sinulle tärkeitä, ihminen on luovimmillaan kun hänellä on hauskaa
 • Ole hullunkurinen ja ennakkoluuloton, välillä jopa lapsenmielinen

 

Erilaisten persoonien ryhmä

Tulevaisuudessa luovuus ja oppimishaluisuus tulevat olemaan yhtä tärkeimpiä arvoja työelämässä. Se, kuinka hyödynnät luovuuttasi, näkyy myös henkilöbrändissäsi, joka taas tulee olemaan suurin henkivakuutuksesi työnhaussa kuin koko elämässäkin, sillä kukaan muu ei voi olla sinä. Kannattaa siis hyödyntää luovuus kaikin keinoin, sillä se on se, millä tulevaisuudessa erottuu. Myös oppimisen halukkuus on tärkeää. Tulevaisuudessa ei ole niinkään väliä sillä, millaisia titteleitä CV:ssä lukee, vaan painopiste on siinä, että haluat ja pystyt näyttämään sen, että olet oppimishaluinen ja olet ajan tasalla aihepiirin aiheista. Tämä on itselle hyvä tieto, sillä en tiedä mitä tulevaisuudessa haluan tehdä, mutta tykkään lähteä monenlaisiin juttuihin mukaan ja oppia uutta sitä kautta. On siis helpottavaa, ettei tarvitse olla mestari vielä jossain asiassa vaan avoimuus, ennakkoluulottomuus ja halu oppia ovat riittävät perusteet työpaikan saamiselle.

”Kun ihmiset eivät osaa sanoittaa millaisia he ovat, oikeita sanoja on vaikea löytää. Niin hyviä kuin huonoja puolia on haastava nimetä. Jos jotain ei osaa sanoittaa, sitä on myös vaikea kehittää. Ensin pitää siis osata muuttaa tarve tavoitteeksi ja sitten tavoite tahdoksi ja tahto tavaksi. Nyt pitäisi vain osata vastata että ”Mitä tarvitsen?” ” Tämä kappale herätti itsessä paljonkin ajatuksia. Työhaastatteluissa menee aina lukkoon, kun pyydetään sanomaan omia vahvuuksia ja heikkouksia, kun harvemmin niitä tulee mietittyä. Tätä pitää selvästi alkaa miettiä enemmän, mitä tarvitsee, ehkä sen avulla onnistun löytämään myös sen, mistä oikeasti syttyy! Kun osaan vastata tuohon kysymykseen, pystyy sen avulla tekemään hienojakin juttuja. Mitä siis tarvitsen?

”Tulevaisuudessa tulee olemaan paljon uusia intohimon kohteita.” ja ”Jos et ole löytänyt vielä intohimoa, on avainsana altistaminen.” Nämäkin sopivat niin hyvin omaan tilanteeseeni. Itseasiassa kirjoitin jälkimmäisen muistilapulle peilin kulmaan, josta näen sen joka päivä. En todella tiedä, mikä intohimoni tulee olemaan, mutta uskon sen löytyvän, kun heittäytyy mukaan ja asettaa itsensä epämukavuusalueelle. Olen nyt elänyt liiakseen tässä omassa mukavuuskuplassa, että nyt olisi korkea aika alkaa tekemään myös sellaisia juttuja, joissa kuplasta on vain astuttava pois ja altistaa itseä uusille asioille, siinä on kehittymisen tavoitteeni, oppia sietämään stressiä ja tietämättömyyttä.

Kotiläksy:

 • Kerro tarinoita, jotka yhdistävät ihmisiä
 • Ole ylpeä juuristasi

 

Ilman kriittistä ajattelua olemme lukossa omissa havainnoissamme, jotka eivät aina pidä paikkaansa. ->kysele/kriittinen ajattelu vaatii luovuutta, sopeutumista, uteliaisuutta ja reflektointia.

Motivaatio ja tavoitteellisuus. Ilman näitä kahta tekeminen käy raskaaksi ja helposti itsekin kyseenalaistaa miksi tätä ylipäänsä edes tekee. Tavoitteita on tärkeä olla, että motivaatio tekemiseen pysyy yllä. Tärkeää on asettaa itselleen motivaation kannalta pienempiä välitavoitteita. Kun ne saavuttaa, se lisää pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä tekemiseen. Myös itsensä ja tavoitteen reflektointi on tärkeää, jotta löytää perimmäisen syyn ja arvot toiminnalleen. Tämän huomaa niin omassa elämässään kuin akatemian yrittäjä minässä. Kun tavoite ei ole selkeä mitä kohti mennä, on tekeminenkin vaikeaa ja välillä jopa turhauttavaa. Myös tekemisen reflektointi on todella vaikeaa, kun siinä ei ole suunnitelmallisuutta eikä mittareita miten on edennyt ja se on luonut taas turhautumista. Ehkä tämä kirja auttoi hahmottamaan kuinka tärkeitä asioita ne pienetkin asiat ovat ja että pientenkin tavoitteiden asettaminen ja niiden saavuttaminen nostaa intoa tekemiseen. Kun nyt alkaa tekemään asioita, on hyvä luoda sille jonkinlainen aikataulu (oli kyse mistä tahansa), konkreettinen tavoite, selkeät välitavoitteet ja niiden seuraaminen. Sen jälkeen ja myös sen aikana reflektointi muuttuu huomattavasti helpommaksi ja näin ollen siitä alkaa muodostua myös tapa.

Tavoitteellisuuden saavuttamiseen liittyy menestyminen. ”Menestyminen on viisautta tehdä pieniä päätöksiä pitkäjänteisesti ja kärsivällisyys on sietokykyä tavoitteen saavuttamisen eteen” Kun tavoitteet ovat saavutettavissa olevia ja saavutettuja, ja luo ainakin henkilökohtaista menestymistä, joka voi olla oppimista jostakin, pärjäämistä jossakin lajissa, voittamista, jonkin asian osaaminen… Oikeastaan mitä vain, mikä on henkilön itsensä päättämä. Itse olin pienenä todella kärsimätön ja kaikki piti olla aina nyt ja heti, tai sitten suutuin. Jo suht nuorena ymmärsin, että kärsivällisyyttä pitää lähteä kehittämään ja onnistuin. Nykyään olen suht pitkähermoinen, mutta on silti tiettyjä asioita, jotka pitää saada vieläkin nyt ja heti, mutta kärsivällisyys on taito, jota voi aina kehittää ja yritänkin keskittyä siihen aina kun se meinaa loppua kesken. Tässä onkin hyvä palata omaan oppimissopimukseen ja miettiä ne pienet välitavoitteet, edetä niiden avulla ja keväällä huomata sitten, miten pitkälle asioissa on päässyt. Kirjassa oli myös hyvä esimerkki, jonka vien suoraan käytäntöön:

”Päätän aamulla yhden tärkeän asian, VAIN YHDEN, jonka haluan saada tehdyksi ja kun onnistun, päivä on ollut silloin onnistunut”

 

Kotiläksy:

 • Mieti, mikä on kaikista tärkein yksittäinen asia, joka sinun pitäisi tehdä tänään
 • Tee muutama pieni asia hyvin, mutta tee ne joka päivä
 • Älä väsy pienen tavoitteen vuoksi, uskalla unelmoida isosti
 • Muistuta itseäsi siitä mitä teet ja miksi sitä teet, pidä tavoite mielessä
 • Jos jokin asia menee pieleen, älä anna yhden hetken pilata koko päivääsi
 • Älä anna onnellisuuden tavoittelun hämätä sinua, tee jotain millä on merkitystä

 

Viimeinen kappale liittyi hyvinvointiin, niin psyykkiseen kuin fyysiseenkin. Vaikka seuraavaksi listatut asiat ovat hyvinkin yksinkertaisia, ne kolahtivat henkilökohtaisesti meikään syvästi, sillä olen huomannut ja kokenut kuinka oleellisesti terveys liittyy motivaatioon ja kuinka taas kiire vaikuttaa terveyteen. Kun henkinen hyvinvointi ei ole hyvä, se heijastuu nopeasti myös fyysiseen. On siis muistettava raivata sieltä kalenterista tilaa omalle ajalle ja opittava sanomaan ei joillekin asioille.

Kotiläksy

 • pysähdy, vasta kun osaat tulkita omaa oloasi, voit myös parantaa sitä
 • ulkoiluta aivojasi joka päivä, vie mielesi lenkille
 • luovu kontrollista, nauti epävarmuudesta ja elä hetkessä
 • mieti, ovatko pelkosi vain mielikuvituksesi kepposia, ole rohkea
 • älä vertaile, somessa muiden elämät näyttävät paremmilta kuin oikeasti ovat
 • pidä perusasiat kunnossa kiireenkin keskellä, älä lipsu hyvinvoinnistasi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!