Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tulos syntyy teoista

Kirjoitettu 10.12.15
Esseen kirjoittaja: Petri Vainio-Pekka
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tulos syntyy teoista - Liiketalous tutuksi
Kirjan kirjoittaja: Keijo Mäenpää
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ajattelin lukea tämän kirjan tähän vuoden loppuun. Minusta tuli siis tiimini talouspäällikkö, joten ajattelin, että tämä kirja on hyvä saada vielä luettua, ennen kuin vuosi loppuu. Tämän kirjan kautta jää lomaksi mukavasti muhimaan nämä asiat ja pääsee aloittamaan uuden vuoden sitten enemmän tietoa päässä siitä, mistä tässä on kyse. Kirja teki kyllä terä, vaikka olenkin enemmän käytännössä oppija, mutta pitkästä aikaa tuntui kirja kerrankin siltä, että oppi ihan lukemalla. Kirjassa käydään talouteen liittyviä asioita hyvin läpi ja esimerkit on selkeitä ja helposti ymmärrettävissä.

Talouspäällikön rooli on ollut minulle mukava. Olen saanut hyvin kiinni siitä, että mitä kaikkea homma tähän kuuluu. Tällä hetkellä meillä on liian aikaa vievä tilitoimisto. Joitakin kirjoja ja monien suusta olen kuullut, että tilitoimisto ei saisi ensinnäkään viedä liikaa rahaa verrattuna liikevaihtoon, eikä saa viedä liikaa aikaa. Monessa kirjassa sanotaan, että talous on se, mihin yrityksen pitäisi vähiten keskittyä. Tällä toki tarkoitetaan ihan siis talouden ylläpitoa. Meillä Tiimiakatemiassa toki talous on erittäin tärkeässä roolissa. Ilman siitä kunnolla huolehtimatta, tiimi voisi tehdä heittämällä tappiota. Meilläkin Bisnerassa on sen verran pieni liikevaihto vielä, ettei olisi mitään järkeä ulkoistaa tätä kokonaan.

Minusta tuntuu, että olen oppinut ja omaksunut tämän roolin hyvin. Tiiminikin antoi minulle hyvää palautetta asiasta, kun oli treeneissä palaute osio. En oikeastaan ennen tätä edes älynnyt, että voisin pitää kyseisestä roolista, mutta viime keväänä huomatessani muutamia epäkohtia meidän taloudessa ja tämän lisäksi vielä kaamea syksy, päätin hakea virkaan. Minulla oli kova halu päästä ajamaan tiimimme oikeaan suuntaa ja tekemään enemmän tulosta.

Kirjan nimi tulos syntyy teoista kuvaa mielestäni jo pelkästään sitä, mitä minä ajattelen. On hauska, kun välillä pohdimme sitä, miksi liikevaihto on roikkunut ja miksei se ole enemmän. Kirjan nimi on vastaus kysymykseen. Ilman tekoja ei voi olla tulosta. Samoin olemme vähän päätäpahkaa lähtenyt tekemään melkein tappiollisia projekteja. Tämä oli kanssa yksi osa syy, miksi minä halusin päästä puikkoihin. Koenkin, että tehtävänäni on opettaa tiimini tekemän oikeasti kannattavaa bisnestä.

Kirjassa käytiin läpi muutamia käsitteitä, mistä minulla ei sinäänsä ollut mitään hajua. Näitä on esimerkiksi myyntikate ja käyttökate.

Myyntikate, tarkoittaa sitä, että liikevaihdosta lasketaan pois muuttuvat kulut. Nämä muuttuvat kulut ovat esimerkiksi ostot yms. Tällöin saadaan tuotteelle oikeasti sen myyntikate ja se, että kuinka tuottoisa se on yritykselle. Tämä on todella hyödyllinen tieto ja aionkin käyttää tätä vielä enemmän tiimissäni. Meillä on aloitettu laskemaan jo nyt tarkemmin, sitä kuinka paljon kulujen jäkeen jää käteen, mutta vielä kertaakaan ei ole laskettu sitä, mitä todellinen myyntikate on projektin jälkeen. Tämä on kuitenkin yksi tärkeimmistä asioista, varsinkin näin kokeilukulttuurin vallatessa tiimissä.

Käyttökate, on prosenttiluku, joka helpottaa tuotteiden vertailua ja niiden kehityssuuntaa. Käyttökate lasketaan kaikkien kulujen jälkeen. Käyttökate lasketaan myyntikatteesta kiinteät kulut. Tämä kertoo helposti sen, että mihin suuntaan ollaan menossa. Käyttökate tarkoittaa lopullista summaa, joka yritykselle jää. Liikevaihdosta lasketaan pois kaikki kulut, joka jaetaan liikevaihdolla. Tämä sitten kerrotaan sadalla, jolloin jäljelle jää käyttökate prosentti. Prosentin avulla voi helposti seurata sitä, että mihin suuntaan myynti kehittyy.

Kirjassa käydään todella selkeästi läpi esimerkit ja ne on vähän hankala kirjoittaa esseeseen. Mutta aion pitää tiimilleni tästä mahdollisesti kirjaesitelmän, jossa käyn selkeästi läpi sen, mitä haluan, että jokainen osaa tehdä.

Kirjassa myös iskostettiin, että budjetti on yrityksen yksi tärkeimmistä työkaluista. Näin ollen voi suunnata liikevoiton, joka tulee siis kulujen jälkeen liikevaihdosta, oikeaan paikkaan. Tässä kannattaa yrityksen aina jättää vähän varaa mahdollisille lisäkuluille. Kuten tässä akatemian aikana on havaittu, hinnat harvoin on niitä, mitä aluksi budjetoidaan. Toki ideana ei ole tehdä kiveen hakattua suunnitelmaa, vaan budjettia voi muuttaa aina tarvittaessa. Toki budjetti on hyvä tehdä aina mahdollisimman paikkaansa pitäväksi. Varsinkin jos ajatellaan projekteja. Tällöin on todella tärkeää, että tässä pyritään pysymään ja toimimaan tämän mukaan.

Tämän lisäksi tulobudjetti on aivan yhtä tärkeä. Varsinkin talouspäällikön on hyvä ennustaa pari kuukautta eteenpäin tulevaisuuteen. On todella hyvä tietää, mitä tuloja voi olla tulossa vaikkapa maaliskuussa. Toki meillä tätä on mahdotonta tällä hetkellä tehdä, koska mikään kokeilumme ei ole käynnissä, joten ainut tulon lähde tuolloin tulisi olemaan Jypin kioskista. Mutta tämäkin on jo alku. Yrityksessä on tärkeintä, että joka kuussa on sentään jotain laskutettavaa, koska laskuja tulee monta kertaa kuussa.

Tuloksia ei voi parantaa – vain toimintaa voi parantaa ja sen seurauksena tulokset paranevat

Tämä pitää niin paikkaansa. Tulokset eivät tule ilman tekoja. Näin ollen on tärkeää, että jos huomaa talouden laahaavan, niin tähän kiinnitetään nopeasti huomiota ja siihen puututaan nopeasti. Liiketoiminnan kannattavuus perustuu siihen, että yritys tekee plussaa. Se ei ole kovin kannattavaa, että koko ajan eletään kädestä suuhun meiningillä. Näin ollen on todella tärkeää seurata juuri myyntikatteita ja liikevoittoa. Liikevaihtokin on toissijainen asia, jos sen jälkeen katetta jää vain pari sataa. Mielestäni tämä onkin vähän tyhmä mittari Tiimiakatemialla. Enemmän pitäisi keskittyä siihen, että mitä osuuskunnille oikeasti jää käteen.

Tuloslaskelma on hyvä esimerkki, miten taloudella voi johtaa. Tähän kuuluu juuri liikevaihdon, myyntikatteen ja käyttökatteen laskeminen. On tärkeää, että nämä ovat yrityksessä selkeästi esillä ja kaikkien nähtävissä. Meillä ei oikein ole tätä harrastettu tiimissä ja aionkin tämän tuoda esille heti vuoden alussa. On hauskaa nähdä oikeasti tämän vuoden liikevaihdosta se, että mitä oikeasti jää viivan alle. Samalla voi helpommin vähän seurata jatkossa, kun vuoden kulut ovat suurin piirtein tiedossa. Ainakin kiinteät kulut joita meillä on, kuten vuokrat ja nämä.

Kirja kyllä opetti minulle paljon ja odotankin kovasti, että pääsen jakamaan tietoni koko tiimille. Ei Ulla suotta suositellut tätä kirjaa, vaan tästä oli paljon hyötyä varsinkin näin talouspäällikön silmistä. Olen iloinen, että luin tämän kirjan ja tästä jäi kerrankin hyvin käteen!

Petri Vainio-Pekka

Osuuskunta Bisnera

0400774653

petri(at)bisnera.fi

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!