Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tulos syntyy teoista

Kirjoitettu 21.07.17
Esseen kirjoittaja: Jake Vitikainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tulos syntyy teoista - Liiketalous tutuksi
Kirjan kirjoittaja: Keijo Mäenpää
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Talousjuttuset ruosteessa

 

Tiimiakatemian taival alkaa pikkuhiljaa kääntyä ilta-auringon puolelle. Näin ollen ajattelin ottaa ENSIMMÄISEN täysin talouskirjan lukuun akatemian aikana. Eli monien tiimiläisteni suositteleman Keijo Mäenpään kirjoittaman kirjan nimeltä Tulos syntyy teoista – liiketalous tutuksi.

 

Olen aikoinani ammattikoulussa merkonomin tutkintoa suorittaessa, käynyt muutaman kurssin kyseiseen aiheeseen liittyen. Näin ollen liiketalouden perusasiat ovat olleet muistissa pintapuolisesti, mutta hyvinkin ruosteisella pinnalla. Tässä akatemian aikana, en ole hirveästi osallistunut tiimini talouden pyörittämiseen, johtuen siitä, että en ole kokenut hirveätä vetoa sen suuntaan. Kuitenkin kun tietoa jonkin verran asiasta on, niin olen pyrkinyt käyttämään aikani monen muun asian opetteluun mieluummin.

 

Käytäntö on kuitenkin se mikä on enemmän tai vähemmän puuttunut minulta. Teorialla kun ei tee mitään, jos sitä ei käytännössä pääse kokeilemaan. Käytäntö on jäänyt myös akatemian aikana vähällä tuntumalle, enkä oikeastaan sitä hirveästi kadu. Totta kai talous on tärkeää, mutta itse koen sen niin, että opettelen asioita aina kun itselleni tarpeelliseksi jokin tietty asia tulee. Perus projektien budjetoinnit, hinnoittelut jne, ovat tuttua hommaa ja niitä olen jonkin verran tehnytkin. Enemmän minulle on jäänyt epäselväksi kaikki tällaiset verotukseen liittyvät seikat, ne ovatkin asioita joita tulevaisuudessa varmasti eteen tulee opeteltavaksi.

 

Kirja oli ihan peruspullaa perusasioista, eli ihan hyvä kirja. Itselleni ei nyt mitään valtavia mullistavia ahaa elämyksiä tullut, mutta mukava oli lueskella pitkästä aikaa näistä asioista. Kirja oli kirjoitettu mukavan sujuvaksi ja esimerkkejä tuli tasaisesti. Jotain jäi kuitenkin puuttumaan mielestäni, ehkä asioihin olisi voinut vähän enemmän kuitenkin pureutua. Tai no, ehkä se käytäntö sitten opettaa kuitenkin paremmin.

 

Kirjasta kuitenkin löytyi jonkin verran juttuja, mitkä olin unohtanut aiemmin tai en ollut ihan täysin ymmärtänyt (jos nyt vieläkään täysin ymmärsin). Heittelen niitä tähän esseesettiin parhaani mukaan.

 

Kassavirtalaskelma

 

Yrityksen rahatilannetta ja maksuvalmiutta seurataan kassavirtalaskelmalla. Tämä ei itselleni mikään uusi asia ollut, vaan ehkä pikemminkin tuli itselleni mukava pikku muistutus asiasta. Bisnerassa tätä toteutetaan jollain tavalla, mutta tarpeeksi ei kiinnitetä huomiota vieläkään. Liian usein tapahtuu vieläkin sitä, että ei selkeästi ja konkreettisesti käydä läpi mistä tulee rahaa ja paljon menee rahaa. Talouspäällikkömme Essi on siihen vähän alkanut kevään aikana pureutumaan ja se onkin hyvä asia, myös Petrin aikana siihen alettiin kiinnittää huomiota. Kuitenkin liian vähälle huomiolle kassavirta on vieläkin jäänyt. Esimerkiksi tämä käynnissä oleva kesä huolettaa, sillä töitä tekevät ihmiset varmasti nostavat palkkansa heti pois, kun mahdollista, ansaitusti. Mihin Bisun talous sitten menee? Ovatko kaikki tuoneet kassaan tasaisesti massia?

 

Myös Oma Kodilla haluaisimme ja meidän pitäisikin enemmän päästä mukaan seuraamaan kassavirtaamme. Tällä hetkellä elämme Petrin kanssa liian pimennossa, sillä emme vieläkään tiedä mitä kiinteitä ja muuttuvia kuluja yrityksellä on. Täytyisi saada herra pomomme oikeasti käymään läpi kassavirtaamme, hankalaa se kuitenkin on, sillä emme näe Pegulin kanssa tarpeeksi usein. Koitetaan saada syksyllä asiaan muutos. Tämä oli mukava muistutus, mikä kirjasta heräsi.

 

Myynti- ja käyttökate

 

Tämä oli ehkä itselleni paras oppi kirjassa. Olen näistä kuullut, mutta selkeää teoriaa asiasta en ollut aikaisemmin opiskellut. Heti alkuun on selvitettävä, mitä on yrityksen muuttuvat kulut ja kiinteät kulut.

 

-Muuttuvat kustannukset= Kustannuksia, jotka muuttuvat suorassa suhteessa tuotannon määrään. Kustannuksia voivat olla esim. Raaka-aineet, tuotantotyön palkat, toimitus- ja kuljetuskustannukset, tuotteen hankintakustannukset.

-Kiinteät kustannukset= Kustannuksia, joita ei voi muutella kovin nopeasti. Näiden kustannukset pysyvät suhteellisen vakiosuuruisina. Kustannuksia voi olla esim. Toimitilat, toimihenkilöiden palkat, koneet ja laitteet, autot.

 

Myyntikate- ja prosentti

 

-Myyntikatteen laskukaava: Liikevaihto-Muuttuvat kulut=Myyntikate

-Myyntiprosentin laskukaava: Myyntikate/Liikevaihdolla X 100= Myyntikate-%

 

Myyntikate ja myyntikateprosentti kertovat myynnin kannattavuudesta suhteessa liikevaihtoon. Se kertoo kuinka monta prosenttia myyntituloista jää katetta yritykselle. Tämä on kätevä tapa seurata kuukausittain miten hyvin myynneistä jää massia näppiin. Tätä pitäisi tehdä niin Bisussa kuin Oma Kodissa projektien ja myynnin seuraamisen kannalta. Tämä täytyy ottaa käyttöön!

 

Käyttökate- ja prosentti

 

-Käyttökatteen laskukaava: Myyntikate-Kiinteät kulut=Käyttökate

-Käyttökateprosentin laskukaava: Käyttökate/Liikevaihdolla X 100= Käyttökate-%

 

Myyntikatteella kun katetaan liiketoimintaan liittyvät kiinteät kulut, käyttökatteella nähdään kuinka paljon liiketoiminnasta jää katetta rehelliseksi tuotoksi yritykselle. Myyntikatteesta kun vähennetään kiinteät kulut, jää jäljelle tosiaan käyttökate. Mitä parempi käyttökateprosentti liiketoiminnalla on, sitä nopeammin taloudellinen riippumattomuus lähenee! 😀 Vaikuttaa helpolta, mutta tehokkaalta yrityksen toimintaa mittaavalta kaavalta! #käyttöön

 

Mystiset poistot!

 

Poistoista olen tässä vuosien saatossa kuullut monesti. Jostain syystä se on joka kerta kuitenkin jäänyt hiukan epäselväksi. Eikä tämä kirjakaan sitä ihan täysin avannut. Olisinkin toivonut, että tässä kirjassa olisi siihen pureuduttu paljon tarkemmin!

 

Yrityksillä on siis käytössä toiminnassaan toimitiloja, koneita ja laitteita, joiden oletettu käyttöaika on selkeästi yhtä tilikautta pidempi. Tällainen hankintameno käsitellään siis investointina. Se merkintään tilinpäätökseen taseeseen omaisuuseräksi. Tästä hankintamenosta siis tehdään vuosittaisia poistoja sitä mukaa kun tuotannontekijä kuluu. Eli vaikka kun kyseinen tuotannontekijä (esim. Kännykkä) ostetaan yritykselle, se lähtee täysihintaisena kassasta sillä hetkellä. Kuitenkin se näkyy tuloslaskelmassa vuosittaisina pienempinä erinä. Käyttökatteella sitten katetaan nämä poistot. Poistot ovat siis laskennallinen erä, joka siirretään kirjanpidossa yrityksen omaisuudesta yrityksen kuluksi.

 

Ilmeisesti siis poistoja voi tehdä yhden viidesosan vuodessa. Voiko poistoja tehdä niin monesta asiasta kuin haluaa? Mitä hyötyä siitä käytännössä on?? What the fuck? 😀 Mä en vaan täysi käsitä tätä vieläkään.. Täytyypä jutustella asiasta enemmän jonkun asiaan perehtyneen kanssa!

 

Jake Vitikainen

Bisnera

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!