Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tuloskunnossa

Kirjoitettu 15.10.15
Esseen kirjoittaja: Miia Huotari
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tuloskunnossa
Kirjan kirjoittaja: Torfinn Slåen & Anne Slåen
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Urheilijoidenkin pitää olla hyvässä kunnossa, jos he aikoivat yltää huipputuloksiin. Niin myös meidän jokaisen työssäkäyvän on pyrittävä siihen samaan, että saavutamme hyvän tuloskunnon ja pystymme myös ylläpitämään sitä. Torfinn ja Anne Slåenin teos Tuloskunnossa kertoo siitä, miten saavutamme tekemisessämme yhä parempia tuloksia sekä, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet menestyneiden ihmisten vahvaan tuloskuntoon.

 

Itse olen todella kunnianhimoinen ihminen, joten kaikki mikä auttaa minua saavuttamaan omia asettamiani tavoitteitani ovat aina askel eteenpäin. Niin kuin urheilijat niin myös minäkin haluan olla kovassa kunnossa, en ehkä kuitenkaan fyysisesti maailman kovimmassa, vaan pikemminkin tuloskunnossa.

 

Mitä tarkoittaa tuloskunto?

’’Tuloksenteossa on kaksi merkittävää osaa eli tulokset sekä tuloskunto. Käytännössä tähän astiset tulokset riippuvat aiemmasta tuloskunnosta. Puolestaan tulevat tulokset riippuvat tämän hetken tuloskunnostasi ja sen kehityksestä.’’

 

Tuloskunnon elementit

 • Tehtäväkenttä, tulokset ja vaikutukset
 • Resurssit
 • Voimat
 • Työtavat, työkalut ja ajatusmallit

 

Kirjassa oli hyvin antoisasti kerrottu, miten meistä jokainen voi vaikuttaa omaan tuloskuntoon, ja miten voimme menestyä näiden elementtien avulla elämässä.

 

Tehtäväkenttä, tulokset ja vaikutukset

Työtyytyväisyys riippuu siitä, kuinka hyvin tehtäväkenttäsi ja tuloksesi vastaavat halujasi. On olennaisen tärkeää, että asetetaan itselleen tavoitteita. Pääasiana on kuitenkin se, että asettaa sopivan määrän sekä riittävän haastavia tavoitteita itselleen. Näin ollen koet tyytyväisyyttä ja energisyyttä.

 

’’Halutuista tehtävistä ja tuloksista saamme energiaa, ei-halutut syövät energiaa.’’

 

Mitä itse teen asialle? Olen jo aikaisemmin maininnut siitä, että itsensä johtaminen on hyvin tärkeää. Itselleni auttaa kovasti se, että kirjoitan itselleni ylös kaikki tehtävät, mitä minun tulee tehdä viikon aikana. Käytän myös hyödykseni oppimissopimusta kun mietin tehtäviä ja tavoitteita pidemmälle aikavälille. Silloin pidän koko ajan mielessäni lyhyen- ja pitkänaikavälin tavoitteeni sekä voin paremmin seurata sitä, miten olen saavuttanut niitä. Kuten teoksessa mainittiin on tärkeää, että tekee mielekkäitä sekä sopivan haastavia tavoitteita. Toiminnassani yleensä pyrin siihen ja tietenkin, että voisin vielä kehittyä entisestään niin yritän koko ajan luoda entistä vaativampia ja haastavampia tehtäviä ja tavoitteita itselleni, jotta voisin kehittyä entisestään. On tärkeää pitää mielessä hyväksi havaittu sanonta; pitää mennä epämukavuusalueelle.

 

Resurssit

On olemassa kolmea eri resurssityyppiä, jotka ovat aika, raha ja energia. Käytettävissä ovat ensisijaisesti omat resurssit, mutta viisaasti toimien voi käyttää myös muiden resursseja.

Meillä jokaisella on saman verran aikaa olimme sitten rikkaita tai köyhiä, naisia tai miehiä tai ihonvärimme oli mikä tahansa. Kaikilla on sitä yhtä paljon – ja yhtä vähän. Jokainen tietenkin voi vaikuttaa siihen, miten käyttää aikansa ja kuinka viisaasti sen käyttää.

Itse olen pikkuhiljaa alkanut ymmärtämään ajankäytön merkityksen. Ja olenkin alkanut miettimään, mikä vie minua pisimmälle. Onko viisaampaa katsoa kolme tuntia televisiota putkeen vai luenko ennemmin kirjan? Vai vietänkö iltani tietokoneen ruutua katsoen vai lähdenkö ennemmin tapaamaan kavereitani tai kuntosalille? Elämän vaikeita päätöksiä, mutta itse ainakin haluan enemmän tehdä valintoja, jotka ovat mielestäni parempia, mutta unohtamatta kuitenkaan sitä, että aina ei voi olla yhtä tehokas ja energinen, on hyvä välillä vaan olla tekemättä yhtään mitään.

Aikaa meillä jokaisella on yhtä paljon, mutta raha ei ole kuitenkaan ihmisille jakautunut tasaisesti. Raha on hyvä resurssi, sillä se mahdollistaa hyvinkin paljon. Opiskelijana tätä resurssia ei ole yhtään liikaa, mutta tässäkin suhteessa voi tehdä valintoja, miten rahan puolestaan käyttää. Minulle on tärkeätä sijoittaa rahaa järkeviin ostoksiin ja hankintoihin sekä tietysti myös osakkeisiin ja rahastoihin, jotka ovat säästössä tulevaisuutta varten.

Energia on mutkikas käsite, sillä käytettävissä oleva energia ilmenee fyysisellä tasolla kehon kautta sekä tunteet ja ajatusmallit määräävät pitkälti, miten paljon tästä energiasta pystyy kohdistamaan haluamiinsa asioihin.

Jotta itse pysyn energisenä, minun pitää saada nukkua riittävän pitkät yöunet. Aamulla syödä aamupuuro ja lukea päivän lehti. Päivän aikana minun pitää saada tehdä jotakin sopivan haastavaa sekä aikaa vievää, jotta tunnen saavani jotakin tärkeää aikaiseksi. Lisäksi minulle on tärkeä huolehtia itsestäni ja omasta hyvinvoinnistani, hyvän ruuan ja liikunnan muodossa. Unohtamatta kuitenkaan ihmisiä ympärillä, koska heistä saan valtavasti energiaa. Mikä sitten vie energiaa? Itse olen huomannut sen, että jos joku ympärilläni on hyvin negatiivinen niin hyvin helposti se tarttuu myös minuun, jolloin minunkin mieleni muuttuu hyvin harmaaksi ja synkäksi, jolloin energiaa valuu turhaan pois. Nyt olen alkanut kiinnittämään huomiota siihen, miten toimin jos minun mieleni alkaa synkentymään. Pitää muistaa olla positiivinen ja kiitollinen asioista mitä on, ja jättää negatiiviset asiat omaan arvoonsa. Huuruilu ei vie mitään eteenpäin – paitsi kiukkua ja turhautumista.

 

’’Työtapasi ratkaisevat sitten sen, kuinka suuri on käytettävissäsi olevista resursseista kohdistuu tulokselliseen toimintaan omalla tehtäväkentälläsi.’’

 

Voimat

Tuloskuntomallissa otetaan huomioon 12 eri voimaa, jotka ovat

 • Kohti uljasta päämäärää
  • Tärisyttävän tavoitteen voima
  • Valikoivuuden voima
  • Seurannan voima

 

’’Kun tärisyttävä tavoite pamahtaa mieleen, se tuntuu aluksi aivan mahdottomalta, jopa järisyttävältä. Pelkkä ajatus siitä tärisyttää. Samalla se tuntuu niin tekemisen arvoiselta, ettei vaihtoehtoja ole, vain siihen on vain ryhdyttävä. Tärisyttävän tavoitteen myötä elämä ja tekemiset siirtyvät uudelle tasolle. Tuntuu kuin kohtalo on sinetöity, eikä paluuta entiseen ole. Ei perille pääsy ole tärkeää, mutta matkalle lähteminen voi olla jopa elinehto.’’

 

Perheenjäseneni ja kaverini tietävät, että joskus saatan saada tärisyttävän tavoitteen voiman puolelleni. Minulla olisi monta tarinaa kerrottava, mutta kerrotaan nyt tämä viimeaikainen. Sain eräänä lauantai yönä idean sohvapöydästä, jonka haluaisin. Yön ajan sitten mietin, miten mahtaisin saada sen toteutettua. Aamutuimaan kerroin sitten visioni kämppikselleni Claudialle, jonka kanssa lähdimme tuumasta toimeen roskalavalta ja läheiseltä rakennustyömaalta metsästämään kuormalavoja. Ei aikaakaan kun lähdimme sunnuntaina Seppälän Citymarketista kävellen ostamaan rakennustarvikkeita. Siinä sitten illan sahailin ja rakentelin sohvapöytää. Vaikkakaan minkäänlaista aiempaa kokemusta minulla ei ollut sahaamisesta tai muistakaan puutöistä. Seuraavana päivänä sitten rautakauppaan ostamaan loput tarvikkeet, jotta vihdoin sain valmiiksi oman tuotokseni. Koko tämän projektin ajan tärisyttävä voima oli puolellani. Vesa Keskisen sanoin erinomaisiin tuloksia syntyy tahdon voimalla eli näe, usko ja toimi. Näin siis oman visioni, uskoin siihen, että sen myös saavutan enkä jäänyt odottamaan sitä, että isäni tulee toteuttamaan visioni, vaan lähdin itse sitä kohti. Kaikin puolin olen tyytyväinen saatuun lopputulokseen ja jopa isänikin kehui minun rakennelmaani, joka on hyvin paljon häneltä.

Toivon, että voisin löytää oman juttuni, jotta voisin mahdollisimman usein saada tärisyttävän tavoitteen voiman käyttööni, sillä silloin saan aikaiseksi vaikka mitä ja mikään ei pysäytä silloin minua, ei edes naulat, jotka eivät millään meinaa mennä puusta läpi.

 

 • Energiaa, energiaa
  • Sydämen palon voima
  • Läsnäolon voima
  • Vipuvoima

 

’’Elämänkerrat ovat täynnä kertomuksia erinomaisiin tuloksiin yltävistä ihmisistä, jotka seuraavat oman sydämen paloa ja tekevät asioita intohimolla. Kun teemme puolikkaalla sydämellä saamme vain puolikkaita tuloksia. Kun teemme koko sydämellä, saamme erinomaisia tuloksia.’’

 

Itse saan valtavasti energiaa siitä, että saan tehdä asioita, jotka ovat merkityksellisiä ja tärkeitä minulle. Olen täällä Tiimiakatemialla huomannut sen, että sydämen paloa löytyy usein silloin kun pääsemme kokeilemaan käytännössä näitä omia juttuja ja kokeiluja. Silloin yleensä pystyn antamaan vieläkin enemmän itsestäni ja pääsen näin ollen parempiin tuloksiin. Toivoisin, että tulevaisuudessa pääsisin vieläkin enemmän viemään käytäntöön omia kokeilujani maustettuna intohimolla ja suurella sydämen palolla.

 

 • Piilevät voimavarat käyttöön
  • VALO-voima
  • Uskomusten voima
  • Uuden voima

 

’’Ihmisen aivot kaipaavat vaihtelua ja muutoksia. Uusi kiehtoo, ja ilman uusia virikkeitä aivot tylsistyvät ja toimivat vajaakäytössä. Uusia virikkeitä voi myös olla liikaa, jolloin aivot ylirasittuvat. Moni niin kutsuttu muutosprosessi on vain uuvuttavaa (ja mahdoton) yritys nostaa tuloksia panostamalla entistä enemmän samoilla keinoilla. Mitään todellista muutosta ei tapahdu ihmisten uskomuksissa tai ajatus- ja toimintamalleissa. Organisaatiokaavion laatikkoleikit eivät siihen riitä. Oikein toteutettuna sopivasti annosteltuna uutuudet ja muutosprosessit voivat antaa huikeasti uutta voimaa.’’

 

Kirjassa puhuttiin paljon siitä, että samanlaiset ajatukset tuovat vaan samankaltaisia ratkaisuja. Jos siis aina ajattelee ja toimii samalla tavalla, niin elämään myöskään ei silloin tule mitään uutta. Monesti on helppo juurtua siihen tuttuun ja turvalliseen. Itse yritän jatkossa kehittää itseäni siten, että yritän lukea mahdollisimman erilaisia kirjoja. Kiinnittää huomiota sellaisiin asioihin, joista olen saanut palautetta, ja pyrkiä toimimaan toisenlaisella tavalla, ja muuttaa totuttua tapaa. Hyvistä rutiineista aion pitää yhä kynsin hampain kiinni, mutta jos jokin asia ei toimi, niin silloin mietin jonkinlaista uudenlaista ratkaisua ja muutosta.

 

 • Henkimaailman juttuja
  • Tarkoituksen voima
  • Näkymättömät voimat
  • Kiitollisuuden voima

 

’’Tyytymättömyys ja tunne siitä, että jotain on liian vähän karkottaa sen vähänkin. Sen sijaan kiitollisuus siitä, mitä on jo olemassa vetää lisää puoleensa. Tämän elämän paradoksin tajuttuamme saamme vaivatta lisää voimaa tuloksentekoomme.’’

 

Kun luin kirjaa aloin miettimään asioita, mistä kaikesta olen hyvin kiitollinen. Olisin voinut jatkaa listaani loputtomiin asti, mutta oli kuitenkin pakko taas jatkaa kirjan lukua. Itse oivalsin sen, että minun tulisi olla vieläkin kiitollisempi asioista, mitä minulle on annettu ja mitä olen saanut. Helposti se toki saattaa unohtua pienenpienen vastoinkäymisen kohdattua. Todellisuudessa nämä vastoinkäymiset ovat yleensä melko pieniä ja harmittomia, ja vaikkakin välillä ne saattaisivat olla jättimäisiä, niin siltikin meistä jokainen voi olla monestakin asiasta kiitollinen.

 

Tässä oli paljon erilaisia voimia, joita meidän kannattaisi jokaisen ottaa huomioon, sillä jokainen meistä voi saada vieläkin huikeampia tuloksia entistä pienemmillä resursseilla. Ratkaisevassa asemassa ovat omat työtavat, sillä niistä täysin riippuu voimien suuruus ja suunta.

 

Työtavat, työkalut ja ajatusmallit

Mikä meidän jokaisen tulisi tiedostaa se, että tuloksia syntyy harvemmin kertatapahtumista ja yksittäisistä tekemisistä, joten tulisikin panostaa toistuvaan tekemiseen. Näin ollen työtapasi ja rutiinisi tehokkuus on ratkaisevaa, toisin sanoen se, kuinka suuri osa käytettävissä olevista resursseistasi menee haluttujen tulosten tekemiseen ja kuinka paljon menee kaikkeen muuhun.

 

’’Jos haluat nostaa tuloksesi uudelle tasolle, kannattaa ottaa käyttöön mahdollisimman tarkoituksenmukaiset ajatusmallit ja työkalut ja muuttaa ne tehokkaiksi työtavoiksi.’’

 

Itse ainakin pidän kiinni hyviksi havaituista sekä toimivista asioista sekä toimintavoista. Sekä tietenkin on hyödyllistä pitää mielessäni, mitkä tekijät auttavat parantamaan sekä ylläpitämään omaa tuloskuntoani, jotta voin saavuttaa vieläkin parempia tuloksia omassa tekemisessäni sekä voin päästä juurikin sinne, minne olen aina halunnut matkata. Lisäksi aion kiinnittää entistäkin enemmän huomiota erilaisiin voimiin, joiden avulla ja niitä hyödyntäen voin saada entistäkin enemmän irti itsestäni.

 
Miia Huotari

Osuuskunta Bisnera

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!