Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tuloskunnossa

Kirjoitettu 02.09.16
Esseen kirjoittaja: Matleena Laaksonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tuloskunnossa
Kirjan kirjoittaja: Torfinn Slåen & Anne Slåen
Kategoriat: 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tuloskunto. Tila, jossa varmasti jokainen yrittäjä haluaisi olla. Jotta yritystä pystyy pyörittämään, on karu fakta se, että tulosta eli massia on tultava sisään säännöllisesti jostain suunnasta, muuten ei enää kohta ole yritystä. Kuulostaa simppeliltä, mutta se vaatii vielä niin paljon muuta ja enemmän. Yrittäminen vaatii pitkäjänteistä työntekoa sekä suurta tahtotilaa ja ennen kaikkea sisua.

Yrittäjänä työskenteleminen on minulle edelleen tulevaisuuden haave vaikkakin näin tiimiyrittäjänä on todellakin tullut jo koettua myös niitä varjoisia puolia ihan käytännössä. En koe, että urapolku yrittäjänä olisi helppo polku. Järkyttävä määrä työtä ja omistautumista työlle se vaatii ja tietty sitä aikaa. Mutta se ei todellakaan riitä.

Silti tulee välillä kuultua, että ne niitä hyvin menestyviä yrittäjiäkin on oikeasti olemassa, jopa Suomessa. Ja se kyllä innostaa, varsinkin kun pääsee kuulemaan heidän tarinaansa ja siitä mitä se on vaatinut, että huipulle päästiin. Mieli avartuu ja optimistisuus nostaa päätään, se on siis mahdollista, menestyminen, miksen minäkin onnistuisi siinä. Tämä kirja oli hyvä valinta tähän kohtaan. Oma kahvilayrittäjyys kokeilu kesän ajalta oli tullut päätökseen ja oli aika miettiä mitä tehtiin oikein ja mitä olisi pitänyt tehdä toisin.

 

Tänä kesänä Ainolan kahvila projektissa tuli todella koettua itse käytännössä miltä tuntuu kun, huomaa että on yrittäjänä alalla jolle ei ole intohimoa. Sitä passionia kun ei pysty mielestäni vain hommaamaan mistään, luontaista kiinnostusta siis. Huomasin ettei ravintola-ala ole se mun juttu ja sen huomasi lähinnä siitä että energia tasot ja työn mielekkyys alkoivat laskemaan jo kolmannen kuukauden aikana. Eihän se käy päinsä mikäli aikoo kahvila yrittäjäksi valmistumisen jälkeen. Alkuperäinenkin innostus kahvilta toimintaan varmasti lähti siitä, että tämä oli nyt sellainen eka iso oma projekti, jossa laitetaan tulille jotain uutta mitä ei olla kokeiltu porukalla vielä aikaisemmin akatemian aikana, ja kaikkeahan pitää kokeilla, eikö niin.

Luontaisesti johdannaista tähän oli se, että kahvilassammekin tuloskunto laski. Ihmiset olivat väsyneitä eikä energiaa saanut ainakaan suorittavasta työnteosta, koska ei se loppupeleissä ollut meille kenelläkään enää intohimo. Töissä oli hauskaa olla kavereiden kanssa ja tehdä vähän kahvila hommia, mutta jollakin tapaa ei se ala tuntunut omalta jutulta, jonka eteen olisi valmis tekemään kaikkensa koko loppuelämänsä. Varmaankin olisin ihan tykännyt muutama vuosi sitten olla kesätöissä kahvilatyöntekijänä, jolloin ei ole riskiä, vastuuta niin rahallisesti kuin muutenkaan. Ihan jees siinä tapauksessa, mutta yrittäjänä se taakka vain on suurempi. Kysymyshän yrittäjyydessä on karkeasti sanottuna minusta siitä, että onko työ mitä teet yrittäjänä sellaista että haluat tehdä sitä niin paljon, että ei edes haittaa saisitko siitä palkkaa tai menettäisit kaikki rahasi.  Se ei haittaa, koska se ala on kutsumuksesi ja ennen kaikkea uskot itseesi ja siihen mitä teet.

Pelkkää negatiivista kokemusta Ainolasta en tietenkään saanut. Eniten kyllä pidin meissä tytöissä siitä, että emme luovuttaneet, kehitimme yhdessä ruokalistaa, kuuntelimme asiakkaita, teimme tapahtumia ja reagoimme niihin tilanteen mukaan. Emme jääneet tuleen makaamaan vaan teimme rohkeasti muutoksia suuntaan jos toiseenkin. Meillä oli tyytyväiset asiakkaat, paljon kanta-asiakkaita, kiva paikka työskennellä sekä teimme liikevoittoa. Paljon hyviä asioita, mutta ei riittävästi aineksia siihen, että olisimme esimerkiksi jatkaneet kahvilatoimintaamme ympärivuotisesti.

Mitä sitten olisi vaatinut, että olisimme päässeet tuloskuntoon? Tuloskunto ei ole mikään tekaistu termi hyvää tulosta tekevien ihmisten parissa vaan sen rakentuu tietyistä elementeistä.

Tehtäväkenttä, tulokset ja vaikutukset

Kuinka tyytyväinen olet työhösi riippuu siitä, miten hyvin tehtäväkenttäsi ja tuloksesi vastaavat sitä mitä oikeasti haluat tehdä. On olennaisen tärkeää, että asettaa itselleen mieluisia tavoitteita ja haasteita. Tärkeää on, että ne ovat kuitenkin linjassa toisiinsa, ei liian haastavia ja isoja tehtäviä, jotka vaikuttavat jo alusta asti mahdottomilta saavuttaa, sekä toisinpäin. Jos teet näin, voit jopa kokea tyytyväisyyttä ja energisyyttä varsinkin kun pääset tavoitteeseen.

–>Ainolassa olisi alusta asti kannattanut asettaa selkeät ja innostavat tavoitteet, muutkin kuin pelkkä rahan ja tuloksen tekeminen. Koin tämän kuitenkin myös projektiryhmäläisenä erittäin haastavaksi, sillä olimme kaikki uuden äärellä emmekä osanneet yhtään arvioida mitä saattaa olla tulossa.

Resurssit

Resurssit koostuvat kolmesta eri käsitteestä, joita ovat raha, aika sekä energia. Lähtökohtaisesti tässä puhutaan henkilökohtaisista resursseista, mutta käytössä ovat tietenkin myös kaikkien muiden yrityksessä toimivien resurssit. Jokainen varmasti ymmärtää, että mitä enemmän näitä kaikkia on käytettävissä yrittäjällä, varmasti sen parempi. Ajankäyttö sekä energioiden kohdistaminen oikeaan suuntaan ei ole kaikille välttämättä niin yksinkertainen asia miltä kuulostaa. Suuri merkitys on työskentely tavoilla, sillä niillä ratkaiset, kuinka suuri osa käytettävissäsi olevista resursseista kohdistuu tulokselliseen toimintaan omalla tehtäväkentällä.

–>Resursseja meillä Ainolassa oli periaatteessa tarpeeksi, sillä meitä oli viisi henkilöä. Rahallisia resursseja olisi tietenkin aina voinut olla enemmän, mutta mielestäni silläkin mitä meillä oli, pystyimme luomaan kivan kahvilan, jonne oli asiakkaiden tulla. Energia kohta onkin näistä kolmesta haastavin, käytimmekö energiamme oikeisiin asioihin? Teimmekö oikeita tuotteita? Menikö energiaa liikaa suorittavaan työhön, käytettiinkö sitä tarpeeksi kehittämiseen ja taloudelliseen asioihin? Nämä ovat jälkiviisaita ajatuksia, joita voi tässä vaiheessa pohtia, mutta niistä on vielä mahdollista ottaa oppia.

Voimat

Tuloskuntomallissa otetaan huomioon 12 eri voimaa, jotka ovat:

Kohti uljasta päämäärää

 • Tärisyttävän tavoitteen voima
 • Valikoivuuden voima
 • Seurannan voima

Piilevät voimavarat käyttöön

 • VALO-voima
 • Uskomusten voima
 • Uuden voima

Henkimaailman juttuja

 • Tarkoituksen voima
 • Näkymättömät voimat
 • Kiitollisuuden voima

Energiaa, Energiaa

 • Sydämen palon voima
 • Läsnäolon voima
 • Vipuvoima

 –> Miten nämä kaikki voimat ohjasivat meitä projektiryhmäläisiä, on jokaisella tietenkin henkilökohtainen kokemus. Omasta puolestani voin sanoa, että otin piileviä voimavaroja käyttöön ja käytin energiaani tässä projektissa. Valitettavasti tällä kertaa vähemmälle jäivät uljaaseen päämäärään uskominen sekä henkimaailman uskomukset, mutta uskon kyllä todella, että niistäkin olisi ollut apua.

Työtavat, työkalut ja ajatusmallit

Työtapojen sekä rutiinien tehokkuus on ratkaisevaa. Yrittäjänä itselleen voi esittääkin kysymyksen, kuinka suuri osa käytettävissä olevista resursseistasi menee haluttujen tulosten tekemiseen ja kuinka paljon menee kaikkeen muuhun. Mikäli huomaa, että fokus karkaa, eikä tulosta tahdo syntyä, on tehtävä muutos ja otettava käyttöön mahdollisimman tarkoituksenmukaiset ajatusmallit ja työkalut sekä pyrkiä muuttamaan ne tehokkaiksi työtavoiksi.

–>Meille syntyi mielestäni ajan myötä Ainolassa hyviä ja tehokkaita työtapoja sekä rutiineita, jotka nopeuttivat asiakaspalveluamme sekä tekivät työstä järjestelmällisempää. Ajatusmallimme oli alussa kaikilla erittäin optimistinen ja luottavainen, kuitenkin kun heikompia aikoja tuli vastaan aloimme vaipua negatiivisempaan ajattelutapaan, joka aiheutti taas lamaantuneempaa fiilistä työporukan kesken.

 

Tämä kirja oli kaiken kaikkiaan hyvä ja ajattelemaan laittava, oli varsinkin hyvä peilata jo taakse jäänyttä projektia ja miettiä asioita tuloskunnon kannalta ja sitä mitä tehtiin oikein ja minkä olisi voinut tehdä paremmin.

 

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!