Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Kansana suomalaisia vaivaavat syvälle juurtuneet uskomukset ja käsitykset kovasta ja uuvuttavasta työnteosta. Nämä uskomukset ja käsitykset ovat aina johtaneet huikeisiin saavutuksiin, mutta ne ovat myös johtaneet suuriin yksilötason uhrauksiin ja kenties turhankin rankkaan työntekoon.”

 

Torfinn Slåen ja Anne Slåen ovat kirjoittaneet kirjan Tuloskunnossa, joka kertoo kuinka oikean elämän menestyjät ovat päässeet koviin suorituksiin menestymällä bisneksissä kovan ”tuloskuntonsa” ansiosta. Jaksaminen ja oikeisiin asioihin keskittyminen on ollut aina suomalaisten heikkous. Täällä painetaan niska limassa hommia, koska kova työnteko on jo esi-isiemme mukaan tuonut aina palkinnon. Mutta loppujen lopuksi tuoko se kuitenkaan sen isompaa palkintoa? Vai tuoko se vain mukanaan kiinnostuksen lopahtamisen työhön ja aikaisen mullan alle menon, kun kroppa ja pää ei jaksa enää. Olisiko Suomessakin aika alkaa keskittyä jaksamiseen enemmän ja psykologisempaan ajatteluun, jotta pää ei muuttuisi vihannekseksi liiasta työnteosta?

 

Kirjassa esitellään siis mielenkiintoinen asia kuin tuloskunto. Mitä tuloskunto sitten tarkoittaa? Siitä seuraavana.

 

”Kun urheilija on hyvässä kunnossa, hän tekee hyviä tuloksia. Kun kunto heikkenee, hänen tuloksensa heikkenevät. Urheilijan kunnon vaikutusta tuloksentekoon pidetään itsestäänselvyytenä. Itsestäänselvyys on myös, että urheilija ei voi tehdä heti hyviä tuloksia, vaan hänen on satsattava kuntonsa kohentamiseen ja ylläpitämiseen. Työelämän tuloksenteossa ei valitettavasti ole totuttu samanlaiseen logiikkaan.”

 

Uskoisin, että suurimmassa osassa suomalaisia yrityksiä asiat varmasti ovatkin näin. Poikkeuksena kylläkin, mahdollisesti uuden sukupolven yrityksissä näin ei asiat ole, koska ajattelumaailmakin toivottavasti on nykyään meillä jo erilainen. Mutta monesti olen itsekin huomannut työelämässä, että työnteossa vaaditaan edelleenkin entistä parempia tuloksia kiinnittämättä sen kummemmin huomiota työtä tekevän kuntoon. Itsekin siihen kiinnittää liian vähän huomiota, sillä välillä tuntuu olevan aivan poikki viikon loppupuolella. Silloin sitä miettii, että onkohan tullut tehtyä oikeita asioita vai keskittynyt liikaa turhiin. Olisiko pitänyt delegoida joku homma toiselle, jotta ei olisi itse niin ylikuormittunut? Tuloskunnossa on silloin ollut häiriöitä..

 

Mitkä elementit vaikuttavat tuloskuntoon? Avaan tähän lyhyesti jokaisen osa-alueen.

 

 • Tehtäväkenttä, tulokset ja vaikutukset – Työtyytyväisyytesi riippuu siitä, kuinka hyvin tehtäväkenttäsi ja tuloksesi vastaavat syvimpiin haluihisi. Tehtäväkentän ja tulosten vaikutuksen huomaa parhaiten, kun haluttuja asioita on liian vähän. Kun pakotamme itseämme tekemään liian paljon sellaisia asioita, joita emme oikeasti halua tehdä, väsymme. Halutuista tehtävistä ja tuloksista saamme energiaa, ei-halutut syövät energiaa. Sen olen Tiimiakatemialla oppinut ja päättänyt, että en tee sellaisia hommia joita en halua. Kaikki hommat ei ole mukavia, mutta jos niillä on jokin tarkoitus miksi ne tehdään, niin ne teen. Mutta jos jokin tuntuu siltä, että se ei ole minun juttuni, sitä en tee.
 • Resurssit – Kaikilla meillä on kolme resurssityyppiä: aika, raha ja energia. Käytettävissäsi ovat ensisijaisesti omat resurssisi, mutta viisaasti toimien voit hyödyntää myös muiden resursseja. Käytettävissä olevat, raha ja energia syntyvät tuloksena tau sen vaikutuksena, mitä olet aikaisemmin tehnyt. Jos aiemmat tulokset ovat olleet joillekin hyödyllisiä, saatat saada lisää rahaa käyttöösi. Jos aiempi työrupeama on ollut raskas ja aikaa vievä, saattaa käytettävissä oleva energia olla vähissä. Aika on resursseista ainoa tasa-arvoinen. Ajan vähyyttä on turha valittaa, sillä sitä on meillä kaikilla yhtä paljon ja yhtä vähän. Tuo aika varsinkin on sellainen asia mihin itse pystyy omalla tavallaan vaikuttamaan. Karsimalla asioita, voi saada lisää aikaa niihin todella tärkeisiin asioihin, joten ajankäyttöä ei kannata väheksyä.
 • Voimat – Tekemisesi tuloksellisuus riippuu resurssien lisäksi tapojesi kautta syntyneistä voimista. Monissa tuloksenteon konsepteissa korostetaan lähinnä fyysistä-, tahdon- ja älyn voimaa. Ottamalla muitakin voimia käyttöön, voi saada huikeita tuloksia aikaan entistä pienemmillä resursseilla. Niistä myöhemmin lisää..
 • Työtavat, työkalut ja ajatusmallit – Tärkeitä tuloksia syntyy harvemmin kertatapahtumista, yksittäisistä tekemisisistä. Suurin osa tuloksista syntyy toistuvista tekemisistä. Näin ollen työtapasi ja rutiinisi tehokkuus on ratkaisevaa. Eli kuinka suuri osa käytettävistä resursseista menee haluttujen tulosten tekemiseen ja kuinka paljon muuhun turhaan. Tämä on kohta, johon minun on itse keskityttävä. Turha käyttää liikaa resursseja sellaisiin asioihin, joka ei ole tärkeää, sen voi delegoida tai joku muu osaa sen paremmin.

 

MUTTA…

 

Kirjaa kirjoittaessa ja yrittäjien haastatteluja tehtäessä kirjailijat huomasivat, että voimat ovat tuloksenteon kannalta vähintään yhtä tärkeitä kuin muut elementit. Kirjassa esitellään 12 eri tuloksentekoon vaikuttavaa voimaa, jotka ovat kunnossa menestyneillä ihmisillä. Pureudutaanpa siis niihin..

 

 1. Tärisyttävän tavoitteen voima

”Tavoite ei ole neutraali fakta-asia, se on tunneasia. Sillä valjastat piileviä voimavaroja.”

 

Mielestäni tavoitteen täytyy olla niin polttava, että sitä kohti haluaa mennä, vaikka mikä olisi. Tavoitteen syntymisessä täytyy kuitenkin olla tiukkoja rajoja. Monesti luullaan, ettei ihmisen luovuudelle saa olla rajoja, mutta monesti asia on aivan päinvastainen. Käytännössä mitä tiukempia rajoja ja reunaehtoja asetetaan, sen innovatiivisempia ratkaisuja saadaan aikaan. Tämä on mielenkiintoinen asia, sillä kuten kirjassa kerrotaan, johtajien tehtävänä on määritellä pelikentän rajat. Liian leveällä alueella toimiminen johtaa epämääräiseen touhuamiseen. Väärällä pelikentällä pelaaminen ei onnistu. Tämä on tärkeä oppi, sillä alamme Petrin kanssa joulun jälkeen ja kevään aikana miettiä kiinteistönvälitys yrityksellemme tavoitteita ja visiota, että mitä haluamme saavuttaa. Jotta haluamme tärisyttävän tavoitteen, on meidän ensiksi rajattava pelikenttää.

 

 1. Valikoivuuden voima

”Kun haluat tuloksia, kannattaa yksinkertaistaa ja pelkistää toimintaa.”

 

Kuten Steve Jobs aikoinaan sanoi: yksinkertainen on kaunista. Tuloksenteko on nimittäin juuri niin monimutkaista tai yksinkertaista kuin mitä siitä itse teet. Yksinkertainen toimii, monimutkainen toimii huonommin. Olemmekin jo Petrin kanssa hieman pohtineet, että pitäisikö meidän yksinkertaistaa kiinteistönvälitysalaa. Olisiko asuntojen myymisestä ja ostamisesta tehtävä vielä helpompaa? Onko se tällä hetkellä liian hankalaa? Meidän on pohdittava tarkkaan mitä valitsemme. Vähintään yhtä tärkeää on pohtia, mitä jättää valitsematta ja mitä rajaamme toimintamme ulkopuolelle.

 

 1. Seurannan voima

”Kun haluat tuloksia, huolehdi tuloksia odottavasta seurannasta.”

 

Tuloksia täytyy seurata jatkuvasti. Pitää olla tietoinen, missä milloinkin ollaan ja ymmärtää mihin suuntaan ollaan menossa. Meidänkin täytyy pohtia sitä, minkälaisia seuranta järjestelmiä teemme, että ne toimivat myös käytännössä. Jotkut seuraavat asioita kuukausittain, toiset taas päivittäin. Hyvin paljon riippuu, siitä minkälainen mittari on toimivin meidän alallamme.

 

 1. Sydämen palon voima

”Kun haluat tuloksia, tee työtäsi koko sydämellä. Puolella sydämellä pääset vain puolitiehen tai tuskin siihenkään.”

 

Tärkeää on, että uskot asiaasi, myös silloin kun muut eivät vielä tai enää usko siihen. Pidän tätä ehkä jopa tärkeimpänä asiana. Jos itse ei usko, ei kukaan muukaan usko ikinä siihen.

 

 1. Läsnäolon voima

”Kun haluat tuloksia, ole fyysisesti ja henkisesti läsnä. Johtajana sinua punnitaan läsnäolosi tai poissaolosi mukaan.”

 

Aina välillä tulee yrityksen johtamisessa tilanteita ja asioita, jotka vaativat nopeita kannanottoja ja päätöksiä. Läsnäolo tuo turvallisuuden tunnetta organisaatioon. Ja ilman läsnäoloa osallistuminen päätöksentekoon on hankalaa.

 

 1. Vipuvoima

”Kun haluat tuloksia, satsaa muiden energian valjastamiseen.”

 

On opittava käyttämään muitakin ihmisiä hyväksi. Ei siis negatiivisella tavalla, vaan niin, että kaikkia ei tarvitse tehdä itse. Monesti suomalaiset haluavat tehdä asiat itse, sillä luottamus muiden tekemiseen on huono. Kuitenkin joku muu saattaa osata tehdä saman homman vähintäänkin yhtä hyvin, joten käyttämällä häntä, voit saada itsellesi lisäresursseja tehdä jotain muuta sillä aikaa.

 

 1. VALO-voima

”Kun haluat tuloksia, ota oma kynttiläsi vakan alta ja sytytä muiden VALO-voima.”

 

V= vahvuuksia, A= asenteita, L= lahjoja ja O= osaamista. Yksin ihminen on avuton, vaikka olisi kuinka fiksu. On ymmärrettävä liiketoiminnassa, että mitkä ovat omia osa-alueita, missä on hyvä tai huono. On selvitettävä, kuka on, mitä on ja mitä haluaa olla.

 

 1. Uskomusten voima

 

Omat uskomukset ovat tärkeää tunnistaa. Ne voivat muokata liikaa omaa ajatteluamme ja mieltämme. Muuttamalla minäkuvaa voi saada itselle sellaisia tuloksia, joita oikeasti haluamme ja vähemmän sellaisia, joita emme halua. On turha luoda itselle niin sanottuja esteitä, jotka oikeasti ovatkin ihan täyttä paskaa. Ne lamaannuttavat silloin tekemistäni.

 

 1. Uuden voima

”Kun haluat tuloksia, ole utelias ja hae uutta.”

 

Olen monesti lukenut siitä, että ihmisen on tärkeää olla koskaan kadottamatta uteliaisuuttaan maailmaan. Kirjassakin monet yrittäjät ovat löytäneet menestyksen etsimällä koko ajan uusia keinoja löytää tietä onnistua. Se voi vaatia asioiden yhdistelyä tai jonkin yllättävän asian tekemistä. Muutoksen pitäisi herättää enemmän uteliaisuutta kuin pelkoa. Tämä täytyy muistaa painaa mieleeni.

 

 1. Tarkoituksen voima

”Kun haluat tuloksia, etsi rahan ja tekemisen takana olevaa tarkoitusta.”

 

Ihmisen perustarpeisiin kuuluu tarve tehdä tekemisen arvoisia asioita. Tämä pisti pohtimaan sitä, että mikä on tarkoituksemme kiinteistönvälityksessä. Se tuskin on pelkkä asuntojen välittäminen tai raha. Meidän täytyy luoda jokin suurempi tarkoitus yrityksellemme. Raha on itselleni yksi tärkeä tekijä, sillä haluan tulevaisuudessa, että raha ei estä elämästä elämää. Mutta mikä on minulle itselleni se tarkoitus miksi tätä teen? Entä yrityksellemme? Mielestäni haluamme, että jokainen asiakkaamme löytää vaivattomasti oman kotinsa. Mutta onko siihen vielä suurempikin tarkoitus olemassa? Sitä täytyy pohtia..

 

 1. Näkymättömät voimat

”Kun haluat tuloksia, hyväksy, että maan ja taivaan välillä on enemmän, kuin missään muualla maailmassa.”

 

Maailmassa on paljon heikkoja signaaleita, jotka huomaa jos on kiinnostusta ja kulkee aistit avoinna. Signaalit voivat kertoa uusista liiketoimintamahdollisuuksista tai liiketoiminnallisista vaaroista. Näitä täytyy opetella huomaamaan, sillä en sulje pois sitä, että tulevaisuudessa minulla olisi käynnissä montakin eri liiketoimintaa. Se on tavoitteeni.

 

 1. Kiitollisuuden voima

”Kun haluat lisää tuloksia, ole ensin kiitollinen niistä, mitä olet jo saanut.”

 

Monesti ahnehdimme tuloksissa liikaa. Tuntuu, että nykymaailmassa mikään tulos ei riitä. Pitäisi enemmän opetella nauttimaan sitä, mitä on jo tullut saavutettua elämässä. Voisi joskus vain olla kiitollinen siitä mitä on tehty, sillä kuten kirjassa sanotaan, kiittäminen on halpa investointi, jonka jokainen voi tehdä.

 

Loppusanoja..

 

Tässäpä siis lyhyesti nuo tuloskunnon voimien osa-alueet. Kirjassa on paljon hyviä ja mielenkiintoisia tarinoita siitä, kuinka yrittäjät ovat onnistuneet edellä mainituissa osa-alueissa. Tuli mieleen kirjasta hyvin pitkälti nuo Taivas + Helvetti kirjat, joita oli todella mielenkiintoinen lukea. Sain todella paljon koppeja ja ajateltavaa oman mielenvoiman ja tuloskunnon kehittämiseen ja toivottavasti sain joitain asioitakin aukaistua reflektioon. Suosittelen kirjaa muillekin!

 

Reflektioni aion päättää kovien tyyppien, nimittäin Kotipizzan ja Omenahotellien perustajan, jo nyt edesmenneen Rabbe Grönblomin, sekä Marimekon omistajan ja entisen toimitusjohtajan Kirsti Paakkasen sanoihin…

 

”Pitää uskoa omaan osaamiseensa ja uskaltaa mennä myös sinne, minne ei ajatellut uskaltavansa.” – Rabbe Grönblom

 

”Tärkeintä yrityksessä on kulttuuri ja henki, sillä jos ne puuttuvat, ei yrityksellä ole mitään.” – Kirsti Paakkanen

 

Jake Vitikainen

Bisnera

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!