Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tunne lukkosi

Kirjoitettu 24.05.18
Esseen kirjoittaja: Emilia Niemi
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tunne lukkosi
Kirjan kirjoittaja: Kimmo Takanen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tunteet vaikuttavat toimintaamme enemmän, kun edes ajattelemme. Tunnelukot ovat syntyneet lapsuudessa, kun emme ole saaneet tyydytystä omiin tarpeisiimme vaan olemme keksineet oman selvitymiskeinon asiaan. Meillä jokaisella on erilaisia tunnelukkoja, jotka vahvistuvat ajan myötä.

Tunnelukkoja on 18 erilaista:

 1. Alistuminen
 2. Epäonnistuminen
 3. Hyväksynnän haku
 4. Kietoutuneisuus
 5. Pessimistisyys
 6. Riippuvuus
 7. Suojaamattomuus
 8. Uhrautuminen
 9. Vaativuus
 10. Kaltoin kohtelu
 11. Oikeutus
 12. Rankaisevuus
 13. Riittämätön itsekontrolli
 14. Tunnevaje
 15. Ulkopuolisuus
 16. Vajavuus
 17. Emotionaalinen estyneisyys
 18. Hylkääminen

 

 

Oma asenne kertoo ajattelutavasta asioihin. Ongelma on siinä, että pidämme omaa mielipidettä totuutena. Kun emme tiedä, tulkitsemme.

Meissä jokaisessa on oma skeena, sisäinen malli toimia. Tätä voisi ajatella kuin tietokoneohjelmana kroppamme sisällä. Kun omaamme joitain tunnelukkoja, tämä tietokoneohjelma toimii niiden mukaan. Tunnelukot aiheuttavat sen, että emme nää asioita niin laajasti kuin kuvittelemme. Meillä on linssit silmien edessä, jotka vaikuttavat toimintaamme. Näemme mitä haluamme, tunnelukko antaa yksinäisen kuvan asiasta, korostaa tunnelukkoa ja väheksyy muita asioita.

 

 

Onnellisuus vs. mielihyvä

Ellemme saa jotain emme ole onnellisia? Mikä estää sinua olemasta onnellinen? Jos haluat omaa aikaa, ota sitä.  Jos sinusta tuntuu, että haluat auton jotta voit olla onnellinen, kannattaa miettiä voiko tämä tarve johtua jostain tunnelukosta. Kenties sinulla on hyväksymisen haun tunnelukko tai sitten sinulla on vain liikaa rahaa lompakossasi.

 

Mitkä ovat omat tarpeesi? Tämä on kysymys, jota kaikkien tulisi miettiä. Tunnelukot ohjaavat tarpeitamme, joko niihin vääriin tai oikeisiin asioihin. Sabotoimme itse tapahtumia, luulemme toimivamme itselle edullisella tavalla, mutta oikeasti pilaamme mahdollisuutemme. Tunnelukot valitsevat meidän puolesta ystävät, työt, harrastukset yms. Tunnelukot toistavat lapsuutemme draamaa.

Esimerkiksi jos sinun vanhemmat ovat olleet hyvin dominoivia, sinulle on syntynyt alistumisen tunnelukko ja aikuisena lyöttäydyt helposti dominoivien kumppaneiden seuraan.

 

Mikä on ydintunnelukkosi?

Tein itse testin osoitteessa tunnelukkosi.fi ja selvitin omat tunnelukkoni: 1. Alistuminen 2. Oikeutus 3. Uhrautuminen

 

Alistuminen

Tämä oli itsellä ydintunnelukko. Olen ihminen, joka helposti miellyttää muita ennen itseä. Niin läheisille kuin ventovieraillekin. Minun on hankala pitää puoliani, sillä olen liian kiltti. Mielestäni on helpompi antaa muiden kontrolloida kuin välttää ikäviä seurauksia. Piilottelen helposti vihan tunteita, joka saa minut välttelemään konflikteja. Minua saattaa kiehtoa ihmiset, jotka ovat dominoivia.

 

Tätä lukiessani teksti sai minut surulliseksi. Onhan tuo nyt aika karua elämää, jos se on jatkuvaa. Olen monesti ärsyyntynyt kun äitini sanoo minulle aina ” Muista pitää puolesi.” Ja tokaisin vain, että kyllä minä sen osaan. Mutta harvoin Äiti on väärässä. Alistumisessa linssi kohdistuu muihin ihmisiin. Korostamme omia velvollisuuksia ja laiminlyömme omia oikeuksia. Jätämme siis omat tarpeet syrjään, emmekä pidä niitä tärkeinä. Olen itse huomannut, etten enää ole niin paha kuin ennen, ehkä aika ja kokemukset kasvattanut. Kuitenkin tietyssä seurassa nään itsessäni tämän puolen vahvempana kuin toisessa.

 

Oikeutus

Toinen lukko, mikä tuli testissä. Pidän itseäni erityisenä ja oikeutettuna poikkeaviin toimintatapoihin. Haluan, että asiat menevät niin kuin minä itse haluan. Tylsistyn ja pitkästyn helposti, eikä rutiinitehtävät todellakaan ole minua varten. Oikeutuksen tunnelukkoa ei itse näe, sillä sen kanssa on helppo elää, mutta läheiset näkevät sen selkeämmin.

Tämä oli tulos, jota kaikista eniten ihmettelin. Oikeutuksen tunnelukko on nimittäin melkein vastakohta alistumisen tunnelukolle, ne kompensoivat toisiaan. Miten voi olla molempia samaan aikaan? Mutta kuitenkin tässä oli muutamia lauseita, jotka kolahtivat ja syvälle. Olen huomannut olevani joissain kohtaa aika itsekäs, juuri tästä syystä, että haluan tehdä asiat omalla tavallani. Esimerkiksi jos leivon kakkua kaverini kanssa, minulla on jo tarkka visio siitä minkälainen lopputulos tulee olemaan, mutta en voi jättää kaveriani yksin tekemään kakkua vaan minun on seurattava vierestä tarkoin, jotta kakusta tulee juuri sellainen kuin itse ajattelin. Ja toisen mielipiteitä kakkuun otetaan vastahakoisesti vastaan. Kuitenkin tässä kohtaa alistumisen tunnelukkoni saapuu ja kiltisti yleensä suostun vastaehdotuksiin.

”Tylsistyn ja pitkästyn helposti, eikä rutiinitehtävät todellakaan ole minua varten.” Tämä on  niin minua. Inhoan kaikkea normaalia, järjestelmällistä rutiinia se saa minulle jo kirjoittaessa huonon olon. Onneksi olen yrittäjä, ja voin itse valita aikani ja tehdä joka päivästä niin erilaisen kuin haluan. Tästä tulee mieleen mummoni, joka on jo eläkkeellä ja hänellä on tarkat rutiinit joka päivälle ja suurinpiirtein minuutilleen ajat milloin hän syö joka päivä. Olen aina miettinyt silmät pyöreinä, että minulla ei todellakaan tule olemaan sellaista eläkepäiväelämää. Osuuskuntamme treeneissä pitkästyn todella helposti jos treeneissä on selkeä järjestelmällisyys ja aiheet kellotettuina.

Tämä on kuitenkin tapa, mitä haluaisin hieman lievittää. Rutiinit eivät aina ole huonoksi. Ehkä teen itselleni juuri ne kauhutyöpäivät, jotka alkavat aina kahdeksalta ja loppuvat viideltä, tarkkojen ruokataukojen kanssa.

 

Uhrautuminen

Kolmantena tuloksena minulla oli uhrautuminen. Olen oppinut huomioimaan muiden tarpeita herkästi, ja omat tarpeeni jäävät helposti sivuun. Uhraudun, jotten joutuisi kokemaan syyllisyyttä siitä, etten ole huomioinut muita tarpeeksi. Jos asetat omat tarpeesi etusijalle, luultavasti tunnet syyllisyyttä. Saatat olla luonnostasi empaattinen, etkä halua muiden tuntevan mielipahaa.  Koet itsesi vahvaksi ja kannat vastuuta toisten hyvinvoinnista. Sinun on helppo olla toisia kohtaan ymmärtäväinen ja myötätuntoinen. Kuuntelet yleensä toisten ongelmia, mutta omista ongelmista et niinkään puhu.

Tämä tuntuu aika samalta kategorialta kuin alistumisen tunnelukko. Huomaan tämän enemmänkin läheisten kanssa, en niinkään ventovieraiden. Kotona vaikka olen umpiväsynyt, lähden silti pikkuveljeni pyynnöstä pelaamaan frisbeegolffia, koska tiedän että hänelle tulee tosi hyvä olo siitä. Uhraan aikalailla kaiken vapaa-ajan siihen, että voin miellyttää jotain muuta. Yleensä kerran viikossa minulle iskee olo, että nyt tarvitsen omaa aikaa ja silloin osaan sanoa ei tälle tunnelukolle. Se ei kuitenkaan ole helppoa, yleensä mietin kuitenkin vielä pari tuntia, pitäisikö sittenkin tehdä muutos suunnitelmiin, ehtiihän sitä myöhemminkin itsekseen olla. Tämä on alue, jossa saisin olla hieman itsekkäämpi. Jos et itse arvosta omia tarpeitasi, miten voit olettaa että kukaan muukaan tekee niin?

Mielestäni tämä on kirja, jonka kaikkien tulisi lukea. Itsensä tunteminen on kaikista tärkein asia. Se, miten hyvin tunnet itseäsi vaikuttaa siihen, miten muut näkevät sinut ja kohtelevat sinua. Kun tiedät omat tunnelukkosi, osaat vaikuttaa niihin ja tehdä asiat toisin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!