Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tunne lukkosi

Kirjoitettu 17.01.16
Esseen kirjoittaja: Iiro Hölttä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tunne lukkosi
Kirjan kirjoittaja: Kimmo Takanen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 9.01. Oppiminen, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tunne lukkosi

 

 

Luin kirjaa koska halusin ymmärtää tunteitani ja sitä miksi välillä en tunne mitään vaikka tiedostan että pitäisi.

 

Tein tehtävän jossa testattiin missä tutkittiin millaisia tunnelukkoja minulla on. Sen mukaan olen todella alistuvainen ja uhrautuva. Tämä kyllä kolahti todella minuun, olen huomannut että olen liiaksikin ohjailtavissa ja en osaa sanoa mielipidettäni tarpeeksi selkeästi. Jostain syystä minusta tuntuu että helpompi mennä muiden mielen mukaan niin ei synny turhia ristiriitoja. Ainakin viimeinen vuosi on ollut melko synkkä omalta osaltani. Paljon on kyllä tapahtunut lähipiirissäni asioita jotka ovat pysäyttäneet ajattelemaan ja ehkä se on yksi syy miksi olen alkanut käyttäytymään niin sopeutuvasti ja alistuvasti.

 

Kirjassa oli täydellisesti minua kuvaava lause, tältä on tuntunut ainakin viimeisen vuoden aikana.

 

’’Saatat pitää muiden mielipiteitä ominasi ja sinusta voi tuntua, ettei sinulla ole mielipiteitä asioissa tai et ainakaan ilmaise niitä suoraan. Puhut asioista kuten arvelet kuulijan haluavan etkä osoita avoimesti erimielisyyttäsi’’

 

Se on alkanut tuntua jo siitä että esseitä kirjoittaessa alkaa miettiä miten tämä miellyttäisi lukijaa tai antaisi hänelle jotain. Eli alan alitajuntaisesti kirjoittaa esseetä muita miellyttävästi. Onneksi tätä ei ole vielä jatkunut kauaa ja voin korjata asian mikäli niin vain päätän tehdä.

 

Epäonnistumisen pelko on kalvanut myös pitkään. Mitä työkaverini, läheiseni ja muut ajattelevat minusta jos teen ratkaisuja joiden jälkeen näytän epäonnistuneen. Vai onko tämä taas sitä samaa kehää jota kierrän pääni sisällä. Ehkäpä epäonnistuminen kehittäisi minua ja veisi eteenpäin. Tarvitsen näköjään jotain mikä rohkaisisi minut päätöksiin.

Taas yksi mainio laini kirjasta joka kolahtaa kohdalleni.

’’Pystyt tuntemaan itsesi onnistuneeksi, kun vältät epäonnistumisen’’

 

Tunnelukot ohjaavat elämääsi

 

Asetumme tunnelukkojen vaikutuksesta elämän mukavuusvyöhykkeelle. Vaikka saattaisimmekin kokeilla jotain itselle aivan uutta, voi olla, että paluu takaisin mukavuusvyöhykkeelle tapahtuu todella pikaisesti, kun kohtaamme vastoinkäymisiä. Tämä johtaa epäonnistumisen tunteen, jonka jälkeen koko homma jää sikseen.

 

Mukavuusvyöhyke: Vyöhyke jolla suurin osa ihmistä viihtyy koko elämänsä ajan.

 

Sietovyöhyke: Vyöhyke jossa asiat tuntuvat hankalilta ja jos mahdollista niin ne jättäisi hoitamatta. Tarvittaessa pakotamme itsemme hoitamaan ne.

 

Epämukavuusvyöhyke: Tälle vyöhykkeelle emme halua missään tapauksessa.

 

Parannettavaa tulevaan:

 

  1. Pidä mielipiteistäsi kiinni
  1. Epäonnistuminen ei ole niin kauheaa, sen pelko vain turhaan rajoittaa toimintaa joten rohkeasti kokeilemaan ja epämukavuusalueelle.

 

Iiro Hölttä

 

Ideaosuuskunta Dynaamia

+358 445310049

Iiro@dynaamia.fi

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!