Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tunne taloutesi tunnetaloutesi

Kirjoitettu 11.12.18
Esseen kirjoittaja: Riku Pulkkinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tunne taloutesi tunnetaloutesi
Kirjan kirjoittaja: Mikko Sjögren
Kategoriat: 1. Oppiminen, 9.03. Yrittäjyys, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mielenkiintoista oli lukea, miten paljon ihmiset tekevät taloudellisia päätöksiä tunteen perusteella. Numerothan eivät liiku sen mukaan, miten tunteet liikkuvat. Olen itse ollut aina aika tarkka rahankäyttöni suhteen (paitsi klo 12 jälkeen yöllä viikonloppuna). En ollut aiemmin miettinyt miten tunteet vaikuttavat rahan käyttöön, mutta kun aikani mietin, niin ei esimerkiksi lahjan arvoa mieti lähes olleenkaan, jos on todella läheiselle ihmiselle ostamassa lahjan.

Raha on jossain määrin hyvä mittari, mutta Akatemialla pitäisi enemmän esimerkiksi vahvareissä käydä tiimien projekteja läpi eikä vain vilauttaa liikevaihtoa nopeasti, jotta nähdään mikä tiimi on eniten fyrkkaa käärinyt. Vahvarit kuitenkin auttavat paljon siinä, että on oltava koko ajan kärryllä siitä, että paljonko sitä rahaa tuli tehtyä tässä kuussa jokaisen tulisi omia numeroita seurata tarkkaan. Emme ole oikeastaan tiimin kanssa keskustelleet rahan merkityksestä. Treeneissä Legoja rakennellessa tuli esiin muutamissa rahan ja oppimisen välillä tasapainottelu, olen itse jotenkin unohtanut koko asian ennen kuin aloin lukemaan kirjaa ja tuli semmoinen fiilis, että rahaahan saa tehtyä aika helpolla, jos keskittyy vain siihen promokeikkojen tai muun ”hanttihomman” tekemiseen. Tämä kuitenkin jättää kuitenkin tyhjiön sille, että saat vain sitä ulkoista hyödykettä, joka kyllä välillä tuntuu myös hyvältä, mutta se tuntuu vain hetken.  Tärkeää olisi saada täytettyä se tyhjiö esimerkiksi arvostuksen tunteella ja raha on kiva bonus siihen päälle.

 Puskuri

Pidän itse puskuria omissa rahoissani ja mielestäni jokaisen pitäisi pitää, varsinkin yrityksille se on tärkeää. Aina tulee ylimääräisiä menoja ja kuluja. Kirjassa sanottiin että 2-6 kuukauden menojen verran pitäisi olla puskurissa omasta mielestä 2 on liian vähän, optimaalinen olisi varmaan tuossa 4 kuukauden menojen paikkeilla. Toki yrityksellä voi olla suurempia menoja tai investointeja, jolloin rahaa joudutaan käyttämään, mutta puskuri mahdollistaa hetkellisen ’’lainan’’ tällaisen tilanteen sattuessa.

Yrityksen ja yksityisen talouden hallinnassa ei ajatuksen tasolla ole suurta eroa. Käytännössä yrityksen talous on monimutkaisempaa ja toivottavasti pyörii isommalla volyymilla, mutta samat lainalaisuudet pätevät myös siinä. Tunne vaikuttaa vahvasti siihen, miten taloutta käsitellään ja voisikin sanoa, että mitä parempi asenne rahaa kohtaan on, sitä enemmän raha tulee todennäköisesti tekemään,

 

Ylijäämä talous

Sjögren esitteli kirjassa vaurastumisen kaavan. Nimi kuulostaa siltä että tällä kaavalla rikastut, mutta loppujen lopuksi se on niin yksinkertainen asia kuin kulutat vähemmän kuin tienaat ja ylijäämäosuuden sijoitat korkoa korolle -periaatteella. En todellakaan lähtisi itse sijoittamaan Dynan varallisuuksia, mutta en näkisi sitä mahdottomuutenakaan, jos joku sitä haluaisi koittaa sijoittamisessa kuitenkin pitkällä tähtäimellä ajattelu on oikea tapa ja Akatemian aika on liian lyhyt siihen. Ylijäämätalouden saavuttaminen vaatii parempaa järjestäytymistä, sekä vanhan kunnon Excelin käyttöä. Pelkkä ajatus tulojen ja menojen kirjaamisesta ja seuraamisesta tuntuu ahdistavalta, mutta on todellakin tarpeellista.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!