Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tunneäly

Kirjoitettu 10.12.15
Esseen kirjoittaja: Katri Rutanen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tunneäly
Kirjan kirjoittaja: Daniel Goleman
Kategoriat: 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tunneälyllä tarkoitetaan sitä kykyä, jolla ihminen hallitsee mielijohteitaan, havaitsee toisten syvimpiä tuntoja ja hoitaa suhteensa toisiin ihmisiin sujuvasti. Tämä on eräänlainen älykkyyden määritelmä, jossa tunteet ovat suuressa roolissa.

Ihmisellä on aina kaksi mieltä:

Ensimmäinen, järkevä mieli on yleensä ajatuksissamme etualalla: se hallitsee tietoisuutta, miettii, pohtii ja puntaroi. Toinen taasen on impulsiivinen ja voimakas, mutta ajoittain epäjohdonmukainen – tunteva mieli.

Mitä voimakkaampi tunne, sitä vahvempi tuntevan mielen valta – ja sitä heikompi järkevän mielen osuus. Tunteiden kuohahtaessa vaaka kallistuu ja tunnepuoli ottaa voiton järjestä. Lapsena olin todella rauhallinen ja varovainen. Siskoni taasen oli räiskyvä ja uhkarohkea. Nyt olemme kuitenkin huomanneet että osamme ovat jossain määrin vaihtuneet päälaelleen. Olemme molemmat melko järkiperäisiä ihmisiä, mutta jos jommallakummalla meistä tunteet kuohahtaa, olen se useimmiten minä. Törmään usein tilanteisiin jossa tunnepuoli ottaa minusta vallan, ja toimin äkkipikaisesti. Sanon asioita joita en ole välttämättä ajatellut kovinkaan pitkälle ja myöhemmin kadun sitä. Tiedostan että tämä tempperamentti on puhtaasti perittyä ja että sitä pitäisi hillitä.

Koulussa tarvittavalla älykkyydellä on hyvin vähän tekemistä tunne-elämän kanssa. Älykkäimmätkin meistä saattavat olla uskomattoman kyvyttömiä hoitamaan omaa elämäänsä. ÄO-ajattelussa jotkin ihmiset ovat älykkäitä ja jotkin eivät. Testi on hyvin vanhanaikainen eikä vastaa enää nykyajan käsityksiä älykkyydestä.

En ole koskaan ollut kovin hyvä esimerkiksi matematiikassa tai muissa kouluaineissa joissa vaadittaisiin monimutkaista laskutaitoa. Kerto- ja prosenttilaskut sujuvat hyvin mutta kun siitä lähdetään vaikeammille poluille, putoan yleensä kärryiltä. Kaikesta päätellen kuitenkin ammattikorkean pääsykokeiden matemaattis-loogiset testit menivät jollain tasolla läpi, mutta en ole koskaan ollut sellaisissa omimmillani. En ole koskaan tehnyt ÄO-testiä, mutta kaikesta päätellen en olisi siinä kovin vahvoilla.

”Naiset, joilla on korkea ÄO, ovat varmoja henkisistä kyvyistään, pystyvät ilmaisemaan ajatuksiaan sujuvasti, arvostavat älyllisiä asioita ja ovat kiinnostuneita taiteesta ja tieteestä. He ovat myös usein sisäänpäinkääntyneitä, huolehtivat, murehtivat ja tuntevat helposti syyllisyyttä, eikä heidän ole helppo osoittaa suuttumusta avoimesti (joskin he tekevät niin epäsuorasti). 

Naiset, joilla on korkea tunneäly, ovat vastaavasti jämeriä ja ilmaisevat tunteensa suoraan, ja heillä on myönteinen käsitys itsestään; elämällä on heille tarkoitus. He ovat tunneälyisten miesten tapaan vilkkaita ja seurallisia ja ilmaisevat tunteensa tilanteeseen sopivasti (eivätkä esimerkiksi purkauksina, joita myöhemmin katuvat); he sietävät stressiä hyvin. He saavat helposti uusia ystäviä ja ovat tarpeeksi itsevarmoja ollakseen leikkisiä ja spontaaneja. ”

Kun luin noita kuvauksia, tuli vahva tunne siitä että olen täydellinen sekoitus noita kumpaakin. Kirjassa kyllä mainitaan, että hyvin harvoin kukaan on vain jompaakumpaa noista kuvauksista. Itse arvostan älyllisiä keskusteluja, joissa pääsee haastamaan itseään ja muita. Olen kova huolehtimaan asioista jo pitkästi etukäteen, ja se on ajoittain raskasta itselleni sekä muille. Ilmaisen tunteeni hyvinkin suoraan, ja pidän pääni jos sille päälle satun. Persoonallisuustestissä tuloksena oli ekstrovertti, jonka allekirjoitan täysin. Joissain sosiaalisissa tilanteessa sulkeudun kuoreeni, mutta yleensä olen seurallinen. Minulla on paljon ystäviä ja koen olevani itsevarma. Itsevarmuus on kehittynyt vasta ehkä viimeisen viiden vuoden aikana, nuorempana olin tosi arka sosiaalisissa tilanteissa. Tuttujen kanssa olin oma itseni mutta vieraiden ihmisten seurassa menin aivan lukkoon.

Persoonallisuustestit ja tämänkaltaiset kirjat ovat mielenkiintoisia, sillä ne auttavat itsetuntemuksen kehittymisessä. Kun viitsii pohtia omia käyttäytymismallejaan ja mistä ne saattavat johtua, on helpompi ymmärtää tulevaisuudessa miksi tilanteissa käy niinkuin käy. Itsetuntemus tarkoittaa lyhyesti sanottuna sitä, että ”olemme selvillä sekä siitä, mitä tunnemme, että siitä, mitä tuosta tunteesta ajattelemme”. En ole varma onko itsetuntemukseni vielä kovinkaan hyvällä tasolla, mutta tällaisen pohdiskelun kautta sinne suuntaan ollaan menossa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!