Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tunneäly – Lahjakkuuden koko kuva

Kirjoitettu 20.10.13
Esseen kirjoittaja: Jari Savolainen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tunneäly - Lahjakkuuden koko kuva
Kirjan kirjoittaja: Daniel Goleman
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Päätin jo kesällä lukevani lukukauden ensimmäisiksi kirjoiksi teoksia, jotka käsittelevät hieman enemmän oman itseni toimintaa ja muita toimintojani, joilla pystyn tehostamaan ulospäin näkyvää tekemistäni. Luin tähän väliin Daniel Golemanin kirjoittaman ”Tunneäly”-kirjan. Mielenkiintoinen kirja, jossa kerrotaan metakyvystä, tunneälystä, joka säätelee muiden kykyjen toteutumista. Mielestäni oiva kirja minun henkilökohtaiseen tilanteeseen, koska motivaatiota ja intoa minulta löytyy muillekin jaettavaksi, mutta en ole vielä löytänyt sopivaa keinoa toteuttaa itseäni. Tämän kirjan avulla löysin hieman vastauksia, kuinka omat ajatukseni ja tavoitteeni parantavat omaa toimintaani.

 

Sivulla 65. on lueteltu viisi asiaa, jotka parantavat omaa toimintaa niin työelämässä kun myös omassa henkilökohtaisessa elämässä.

 1. Omien tunteiden tiedostaminen
 2. Tunteiden hallitseminen
 3. Motivaation löytäminen
 4. Muiden tunteiden havaitseminen
 5. Ihmissuhteiden hoito

Nostin tämän kohdan ylös kirjasta, koska olen juuri alkanut ymmärtämään syvällisemmin juuri näihin asioihin liittyviä seikkoja. Tämän eron huomasin todella helposti vieraillessani pitkästä aikaa sukulaisteni luona Kuopiossa. Viimeksi, kun kävin sukulaisteni luona, en kiinnittänyt tällaisiin asioihin paljoa huomiota. Luettuani tämän kirjan, aloin kiinnittämään hyvin paljon huomiota tapoihin, joilla ilmaisen esimerkiksi minulle tärkeän asian sukulaisilleni sekä kavereilleni. Tiettyjen ihmisten seurassa ilmaisin asiat hieman eritavoin, kuin useimpien. Tämä johtuu siitä, että nämä tuntemani henkilöt ovat tietynlaisia, heillä on tietynlaisia olettamuksia asioista. Heidän käyttäytymisen ja olettamusten seurauksena huomasin kertovani omatkin asiani heille sopivin tavoin.

Tunteiden hallitseminen on suuri kehityskohtani. Esimerkiksi kun keskustelen henkilön kanssa, joka puhuu jatkuvasti päälle, suutun hyvinkin nopeasti. Tämän jälkeen rupean itsekin puhumaan hänen päälleen ja tämä vaikuttaa suoranaisesti minun omaan toimintaani. Liian usein ehkä kuvittelenkin, että ihmiset ovat samanlaisia ja kiinnittävät samoihin asioihin huomiota kun minä. Lähes joka kerta huomautankin päällepuhujaa, mikäli hän on joku hiukan läheisempi minulle. Pyrin kiinnittämään huomiota pelkästään asioihin, joilla on väliä. Käytän liian paljon energiaani aivan turhiin asioihin.

Tällaiset asiat ovat lähinnä minun omia, pääni sisällä käytäviä asioita, jotka pyrin muokkaamaan itselleni sopivaksi. Ulkoapäin näkyvään muutokseen menee kauemmin.

Jotta pystyn hallitsemaan näitä omia tunteitani, on mietittävä ennen tekoja. Hiukan samankaltainen esimerkki löytyi myös tästä kirjasta, jossa 5-luokkalaisilla on opetuksessa käytössä niinkutsuttu ajovalomittari.

1. Pysähdy, rauhoitu, ajattele mitä teet

2. Sano mikä hätänä ja miltä tuntuu

3. Aseta myönteinen päämäärä

4. Keksi paljon ratkaisuja

5. Mieti seurauksia

6. Kokeile parasta suunnitelmaa

 

Hyvin yksinkertainen tapa, mutta toimiva. Tällä tavalla pystytään pitää lähes joka asia ja konflikti realistisena, ilman hätiköityjä johtopäätöksiä tai tekoja.

 

Sivulla 116. kirjassa kerrotaan hieman muistin toiminnasta esimerkein. Yksinkertaisesti sanottuna hyväntuulisuus luo mielessä enemmän mukavia asioita, sekä toiminnan sekoittaminen hyväntuulisuuteen luo mielessä seikkailunhalua, uudenkokeilua sekä suurempien riskien ottamista. Kun taas pahantuulisuus luo enemmän huonoja asioita mieleen, joiden jälkeen toiminnasta tulee pelokasta ja ylivarovaista.

Voisin sanoa, että olen vahvasti hyväntuulinen, vaikka elämässäni on tapahtunut kaikenlaista, jotka vaikuttavat vieläkin minuun. Pyrin pitämään päätavoitteeni jatkuvasti edessäpäin. Epäonnistumisia tulee useasti, mutta pyrin ajattelemaan kehittävästi ja positiivisesti. Tämänkin kirjan kohdan olen jo jostain muualta kuullutkin, mutta asioiden uudellen läpikäynti vahvistaa vain omaa potentiaaliani sekä tavoitteisiin pääsemistä.

Kuten veljenikin sanoi Kuopiossa käydessäni, olen hänen mielestään visionääri sekä optimisti. Olen itsekin huomannut tämän, että viimeisen vuoden aikana olen vahvistanut omaa tapaa toimia sekä uskoa itseeni.  Minulla on ollut projekteja, joissa on vain yksinkertaisesti joustettava projektiryhmän mukaan hyvissä määrin. Tällöin saadaan luotua projektiryhmän kesken toimiva kokonaisuus ja hommat toimii. Jos jokin asia projektissamme ei mene niin hyvin kun olisi pitänyt, pyritään yhdessä etsimään sekä kehittelemään uusia ratkaisuja, jotta pääsemme eteenpäin. Ainakin omalla kohdallani paikkaansapitävä seikka, että luotan omiin kykyihin sekä saan itseluottamusta, kun pystytään aktiivisesti antamaan palautetta toisillemme sekä kehittää asioitamme eteenpäin, ilman henkilökohtaista syyttelyä. Itseluottamus vaikuttaa valtavan positiivisesti sekä yksilöllisiin että yhteisiin kykyihimme.

Olen myös huomannut toiminnassamme, että samalla aaltopituudella olevat ihmiset vastaavat toistensa liikkeisiin. Tämä pätee sekä henkisesti että fyysisesti. Jos joku projektiryhmästä on tullut erittäin huonolla tuulella palaveriin tai töihin, tämä pahatuulisuus tarttuu helposti muihinkin samalla aaltopituudella oleviin henkilöihin. Sama asia myös positiivisissa asioissa. Kun joku tulee erittäin hyväntuulisena töihin, se tarttuu helposti myös toisiin ihmisiin. Näinkin pienellä asialla saadaan merkittäviä tuloksia.

 

Rakentava kritiikki johtoasemassa

Sivulla 190. käydään läpi erittäin olennaista asiaa tämänhetkisenkin toimintani kannalta. Aukeamalla kerrotaan, kuinka valtavasti tapa, jolla palautetta annetaan, vaikuttaa ihmisiin ja heidän työhönsä.  Kun kritisoidaan jotakin ihmistä hänen toiminnasta, on osattava antaa palautetta oikealla tavalla. Väärin palautetta antamalla rikotaan tämän henkilön motivaatio toimia.

Olen itsekin osuuskuntamme uran ensimmäisenä vuotena syyllistynyt kritiikin antamiseen huonolla tavalla. Nyt, kun hiukan enemmän olen perehtynyt aiheeseen, huomaan hyvinkin helposti, miksi ihmiset reagoivat tietyillä tavoilla. On pystyttävä antamaan rakentavaa kritiikkiä toisille toiminnan kautta, ei henkilökohtaisten asioiden takia. Varsinkin johtoasemassa tämä asia on erittäin tärkeä. Jos onnistuu kritisoimaan henkilöä henkilökohtaisien asioiden takia, tälle henkilölle jää erittäin huono fiilis, hänestä tulee katkera tai hän vajoaa passiiviseen vastarintaan hänen mielestään epäoikeudenmukaisen kohtelun vuoksi. Liian pureva kritiikki haittaa työntekoa erittäin paljon.

Kirjassa annetaan yksinkertaisia vinkkejä, kuinka pystytään antamaan taitavaa ja kehittävää kritiikkiä

 • Ole täsmällinen
 • Tarjoa ratkaisua
 • Ole paikalla
 • Kuuntele!!

Kun pystymme jatkuvasti muistamaan nämä neljä yksinkertaista vinkkiä, saamme vauhtia toimintaamme rutkasti!

 

Olemme hyvässä vauhdissa oppimassa osuuskuntamme sisällä epäsuorasti näitä samoja asioita. Mielestäni pystymme jo paljon paremmin antamaan kehittävää kritiikkiä toisillemme, kun esimerkiksi vuosi sitten. Vaikka meillä onki 15 hyvinkin erilaista tiimiyrittäjää osuuskunnassamme, pystymme toimimaan sovussa yhä paremmin ajan mittaan. Meidän suurimpia kompastuskiviä ovat mielestäni tällä hetkellä yhteinen tavoitteellisuus sekä asiosta päättäminen.  Olemme aktiivisesti etsimässä ratkaisuja näihin, mutta emme ole tähän mennessä löytäneet meille parhaiten soveltuvaa metodia. Jatkuva eteenpäin pyrkiminen tulee murtamaan nämä kehityskohtiemme kilvet lähitulevaisuudessa!

 

Kun löydämme täydellisen yhteisen sävelen, pystymme saamaan toisiltamme erittäin paljon voimia jatkaa sekä kehittää omaa toimintaa. Mielen ja aivojen toiminta vaikuttaa suoraan terveyteemme. Kun pystymme kertomaan henkilökohtaisiakin asioita toisillemme, lisäämme yhteenkuuluvuutta sekä madallamme kynnystä toimia uusienkin ihmisten kanssa. Tämänhetkisistä omista fiiliksistäni voisin sanoa, että suurimmat lukot saamme avattua osuuskuntamme sisällä tunteiden avulla. Tunteilla on erittäin suuri osuus meidän oppimisessamme. Kun tiedettäisiin minkälaisella fiiliksella jokainen meistä liikuskelee osuuskuntamme nurkissa, voisimme poistaa kaikki turhakkeet oppimisemme tieltä, kuten esimerkiksi ulkopuoliset työt. Nämä nousevat esille heti palkkauskeskustelujen jälkeen.

 

Top-3 käytäntöön
 1. Osaa antaa oikeanlaista, taitavaa ja kehittävää kritiikkiä ja ottaa sitä vastaan
 2. Ajovalomittari (mainittu ylempänä)
 3. Usko siihen, mitä teet. Tee se täysillä!

 

 

Jari Savolainen

Osuuskunta Idealeka

jari.savolainen@idealeka.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!