Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tunneäly työelämässä

Kirjoitettu 08.01.16
Esseen kirjoittaja: Iiro Hölttä
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tunneäly työelämässä
Kirjan kirjoittaja: Daniel Goleman
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen, 4.1. Johtavat ajatukset, 7. Innovointi, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tunneäly työelämässä

 

 

 

Tunneäly tärkein kyky työelämässä? Työelämän säännöt ovat muuttumassa. Meitä arvioidaan uuden mittapuun mukaan: enää eivät riitä pelkkä älykkyys, tietotaito ja se mitä koulussa opimme.

 

Kirjan tarkoitus on antaa lukijalle käsitys tieteellisistä tutkimuksista, jotka käsittelevät tunneälyn vaikutuksia työelämässä- niin yksilöiden, ryhmien kuin organisaatioidenkin tasolla.

 

Kirjassa oli hyvä esimerkki lääkärin ammatista. Muotoilin tätä vielä hieman omin sanoin: Kumpi on sinusta luotettavampi lääkäri?

Lääkäri 1. joka on käynyt kaikki maailman kurssin ja koulut lääkäriksi mutta ei ole tehnyt päivääkään töitä asiakkaiden, eli oikeiden ihmisten kanssa.

Vai lääkäri 2. joka on lukenut lukuisia tutkimuksia aiheesta, hän on ollut kentällä hoitamassa potilaita. Hänellä on jatkuva kiinnostus alan kehitystä kohtaan, mikä on paljon tärkeämpää potilaiden kannalta kuin se montako pistettä on saanut lääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeesta.

 

Vastaus on itselleni ainakin selvä. Luotan ihmisiin heidän tekojensa pohjalta, en sen pohjalta mitä he ovat lukeneet tai opiskelleet. Sehän on sanomattakin selvää että opiskeleminen kehittää ja on hyvä kartoittaa tietotaitojaan. Mutta lähtökohtaisesti, kummatkin valmistavat sinua käytäntöön.

 

Lääkärinkin ammatissa on osattava lukea asiakasta muutenkin kuin vain kuumemittarista. Liian paljon nykyään tehdään vääriä diagnooseja syystä että lääkäri ei ole osannut/viitsinyt kysyä oikeita kysymyksiä potilaalta. Lääkäri on ollut joskus yksi luotetuimmista ammattikunnista. Mutta nykyään se vain jää kokoajan kauemmas kärki sijoilta.

 

Ennen kuin juttu lähtee enemmän laukalle haluan vain sanoa sen, että niin kauan kuin käytäntö on teorian tukena eikä toisin päin menemme metsään.

 

Goleman kirjoittaa tutkimuksesta, missä selvitettiin syitä johtajien epäonnistumiseen. Paljastui, että surin osa johtajista epäonnistui juuri yhteistyötaitojen puuttumisen takia. Kun huippujohtajilta kysyttiin, mitä he ajattelevat onnistumisestaan, suurin osa kertoi jatkuvasta oppimisesta toisiltaan ja yhdessä.

Miten otat toiset ihmiset huomioon. Tätä taitoa voi jokainen harjoittaa ja kehittyä siinä.

Goleman esittelee kirjassaan viisi tunnetaitoa, jotka kasvavat mielihalujen hallinnasta ja vaikeuksien sietämisestä:

  • Itsekuri – haitallisten tunteiden ja mielihalujen hallinta
  • Luotettavuus – rehellisyys ja ammattietiikan noudattaminen
  • Tunnollisuus – vastuun kantaminen omasta toiminnasta
  • Joustavuus – muutoksiin sopeutuminen
  • Innovatiivisuus – luonteva ja avoin suhtautuminen uusiin ajatuksiin ja näkökulmiin

 

’’Hallitsemattomat tunteet voivat tehdä fiksuistakin tyhmiä’’

 

 

Meillä on taas edessä työntekijän etsintä alkuvuodesta ja painitaan taas saman asian kanssa. Kenet voi ottaa myymään? Kuka on tarpeeksi itsenäinen ja kehen voi luottaa? Uskon että suurin osa yrittäjistä miettii näitä samoja asioita rekrytessään työntekijöitä.

 

Onneksi pystytään luottamaan jo itseemme ja toisiimme niin saadaan varmasti päätöksiä tehtyä nopeammin kuin vielä vuosi sitten.

 

Paljon on mietitty kannattaisiko vain palkata joku tekemään myyntityötä vai olisiko provikka kannustavampi? Näiden kokeilujen jälkeen en osaa enää sanoa että mikä on järkevää ja mikä ei.

 

Todella paljon on pyörinyt kysymyksiä päässä ja hakenut syitä asioille. Miten saadaan tampere kannattavaksi? Onko se edes mahdollista? Miten oma johtaminen on vaikuttanut heidän toimintaansa? Olenko ollut heikko johtaja?

Onneksi kuitenkin olemme menneet kokoajan eteenpäin, tehneet asioita ja näin myös nähneet mikä toimii ja mikä ei. Kaikkea ei aina voi tietää ennalta vaan on kokeiltava.

 

Tuntuu että käytin ennen tunneälyä järkevästi hyväkseni. Ja mielestäni vielä ensimmäisenä vuotena se näkyi myös tiimissä. Nyt se on jostain syystä jäänyt pois. Ehkä se on tämä kaava että jotain pitää antaa pois, jotta jotain voi saada.

 

Kulunut syksy on mennyt vauhdilla ja ollaan antun ja samulin kanssa keskitytty liikaa tekemään samoja asioita, se ehkä on ollut hidaste mp projektille.

 

Koen olevani vahvimmillani ihmissuhteissa ja se on näkynyt jo asiakaspalvelussa. Ottaisin enemmän roolia esimerkiksi rekry puolella ja Tampereen porukan kouluttamisessa mutta tuntuu että ei löydy aikaa, eikä eväitä tällä hetkellä.

 

Nyt on palaverin paikka, jossa käydään läpi miten edetään. Koska näin se ei voi jatkua.

 

 

Tunneäly ja muutenkin tunne puolen kirjat ovat todella toimivia avartamaan näkemystä omasta toiminnastaan. Miksi käyttäydyn tietyllä tavalla ja miten pitäisi opetella ajattelemaan?

 

Suosittelen lukemaan kirjan ajatuksella ja antamaan itselle aikaa käsitellä kirjan aiheita.

 

 

 

 

Iiro Hölttä

 

Ideaosuuskunta Dynaamia

+358 445310049

Iiro@dynaamia.fi

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!