Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tunnen, siis en ole psykopaatti

Kirjoitettu 04.11.13
Esseen kirjoittaja: Iiro Naamanka
Kirjapisteet: 2
Kirja: Ilman omaatuntoa
Kirjan kirjoittaja: Robert D. Hare
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Toinen vuosi akatemialla alkanut ja sain jostain idean, että voisin hieman opetella niin sanottua sanatonta viestintää ja ihmisten eleiden tulkintaa. Vein ajatusta hieman pidemmälle ja ajattelin, että olisi siistiä osata manipuloida ihmisiä. Ja keneltäpä sitä voi oppia paremmin, kuin ammattilaisilta itseltään. Niinpä päädyin lukemaan kirjaa, joka kertoo psykopaateista tai tarkemmin sanottuna narsisteista. He ovat hurmaavia, osaavat miellyttää, mutta heidän päämääränsä on jotain aivan muuta, kuin he antavat aluksi ymmärtää. Juuri sen takia he ovat erinomaisia manipuloijia ja heistä lukemalla voisin, ehkä itsekin oppia jotain.

Kirjassa annetaan useita esimerkkejä eri yhteiskuntaluokissa toimivista psykopaateista, joita ovat niin sarjamurhaajat kuin talousrikolliset. Kirja antaa selkeän kuvan psykopaattien moraalikäsityksen ja tunteiden puutteesta. Kiinnostukseni heräsi etenkin näitä talousrikollisia psykopaatteja kohtaan, jotka kykenevät manipuloimaan muita ihmisiä ja näin pääsemään kohti omia tavoitteitaan.

Oli mielenkiintoista ja jopa hämmentävää, miten samoja ominaisuuksia löysin itsestäni, kuin kirjassa kuvatuilla psykopaateilla. Sillä erotuksella, että omaan tunteet ja käsityksen moraalista, mikä toistaiseksi erottaa minut kirjan henkilöistä. Kirjassa kuvatuilla henkilöillä ei ollut lainkaan tällaista kykyä, eivätkä he usein nähneet omassa toiminnassaan mitään väärää, vaan pitivät omien etujen tavoittelua täysin oikeutettuna. He suhtautuvat muihin ihmisiin, kuin me suhtaudumme

Maailman väestöstä noin 2% on psykopaatteja, eli meistä jokainen on jossain elämänsä vaiheessa tekemisissä sellaisen kanssa. Kirja antoi hyviä neuvoja, kuinka tunnistaa psykopaatti ja yksinkertaisen neuvon, kuinka toimia sellaisen kohdatessaan: älä ole tekemisissä. Psykopaattia voidaan myös pitää patologisena valehtelijana, joka valheidensa avulla pyrkii pääsemään kohti haluamaansa päämäärää. Yleensä siis tällaisen henkilön voi tunnistaa, kun hän jää kiinni valheistaan ja siitä kuinka hän suhtautuu kiinnijäämiseen. Itse en ole tietääkseni tullut psykopaatin huijaamaksi, mutta on mahdotonta sanoa olenko sellaista tavannut – todennäköisesti olen.

Mitä opin?

Ei, en oppinut manipuloimaan ihmisiä, mutta opin kyllä asioita, kuinka huomata mikäli itse joudun manipuloiduksi ja toivottavasti myös osaan jatkossa tunnistaa mahdollisen psykopaatin, kun sellaisen kohtaan. Uskon kuitenkin yhä 98%:iin ihmisistä, jotka ovat hyviä, enkä ala kirjan pohjalta tekemän analyysiä ihmisen mahdollisista pahoista aikeista, eli todennäköisesti tulen psykopaatin höynäyttämäksi, mutta toivottavasti tajuan sen nyt aikaisemmin, kuin mitä ennen kirjan lukemista. Huomasin myös itsessäni joitan piirteitä, mitkä vastaavat psykopaatin luonteenpiirteitä, mutta ymmärtääkseni asia ei ole näin mustavalkoinen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!