Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tunnetaloutesi

Kirjoitettu 08.02.14
Esseen kirjoittaja: Saija Valkonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Tunne Taloutesi, Tunnetaloutesi
Kirjan kirjoittaja: Mikko Sjögren
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mikko Sjögren: Tunne Taloutesi – Tunnetaloutesi

 

Olen käynyt tiimiläisteni kanssa pariin kertaan Mikko Sjögrenin valmennuksissa, joista olen aina saanut paljon uutta ajateltavaa. Nyt Sjögren on kirjoittanut ensimmäisen kirjansa, jossa hän kertoo lyhyessä muodossa Vaurastumisen perusteet -koulutuksensa. Käytyäni ko. koulutuksessa pinkkusyksynä sekä nyt luettuani kirjan, alan pikkuhiljaa ymmärtää mistä Sjögren oikein paasaa; Raha on loppujen lopuksi tunne kysymys. On täysin meistä itsestämme kiinni kuinka käytämme rahaa. Siihen kuinka rahaa pitäisi käyttää, on eri ihmisillä eri mielipiteet – ei ole olemassa yhtä oikeaa ratkaisua. On vain mielipiteitä. Jos luet esseetäni pidemmälle, on hyvä pitää edellinen kommentti mielessä, sillä esseeni saattaa sisältää mielipiteitä, jotka eivät (vielä) sovi omaan ajatusmaailmaasi.

 

”Uskomuksemme joko aiheuttavat tekemistä tai estävät tekemistä”,

kirjoittaa Sjögren. Olen huomannut omalla kohdallani jälkimmäisen pitävän harmittavan usein paikkaansa, sillä en ole osannut motivoida itseäni tekemään. Olen kyllä osannut kertoa itselleni miksi ei kannattaisi tehdä. Sjögren kertoo kirjassaan, että meidän jokaisen sisällä asuu pieni höpöttelijä, joka kertoo meille kuinka meidän tulisi toimia. Ongelmana vain usein on, että tuo pieni höpöttelijä viihtyy liikaa mukavuusalueellamme ja uuden epämiellyttävältä tuntuvan asian uhatessa alkaa keksimään syitä, ettei tuota pelottavaa uutuutta tarvitsisi kokea. Sjögren mainitsi, että monet kieltävät höpöttelijän olemassa olon – mutta itseasiassa juuri se ääni, joka kieltää on nimenomaan höpöttelijämme. Itse olen havainnut höpöttelevän äänen päässäni: luin kirjasta, että kannattaa opettaa ääntä toimimaan joskus toisin, eli päinvastoin kuin se haluaa meitä ohjata. Esimerkkinä Sjögren heitti tähän, että koitapa seuraavana aamuna laittaa housut jalkaasi toinen jalka ensin kuin yleensä. Ajatellessani tätä, tajusin, että laitan joka aamu ensimmäiseksi vasemman jalan housunlahkeeseen, kun mietin vaihtoehtoa, höpöttelijä irvisti jo pelkän ajatuksen takia. On hämmentävää, kuinka automaattisesti toimimme ajattelemattamme.

Sjögren kehottaa haastamaan omaa pientä höpöttelijäänsä noissa arkisen pienissä asioissa, heittäen ilmoille hyvän kysymyksen: ”Mitä jos tuon äänen saisikin kannustamaan tekemistä ainaisen valituksen sijaan?” Kyse on loppujen lopuksi hyvin pienistä asioista, jotka kuitenkin vaikuttavat isosti.

 

Tehdessäsi niitä asioita, joista tykkäät, jaksat merkittävästi paremmin.

On vaikea olla olematta samaa mieltä yllä olevan lausahduksen kanssa. Todennäköisesti jokainen on huomannut, että sen lempiharrastuksen parissa viihtyy paremmin ja jaksaa ahertaa. Jos taas keräämme elämämme täyteen asioita, joista emme nauti, emme myöskään jaksa. Olen huomannut em. pitävän erittäin hyvin paikkaansa, sillä kun lähden mukaan uuteen projektiin, puhkun intoa ja jaksan loputtomiin. Kuitenkin jos projekti alkaa tökkiä, eikä tekeminen tunnukaan enää niin kivalta, on hirvittävän vaikeaa löytää energiaa tekemiseen. Jos ei natsaa, niin ei natsaa. Sjögren kehottaa meitä panostamaan siihen mistä pidämme; Miksi tehdä jotain mistä ei pidä? Elämässämme on kuitenkin vain rajattu aika, joten parempi käyttää se asioihin, joista nauttii. En ole itse vielä löytänyt sitä omaa juttuani, jota haluan tehdä. Sen vuoksi akatemialla tulee usein ajauduttua projekteihin, joista en pidemmän päälle ole nauttinut mutta jotka on silti pitänyt hoitaa, löytyipä motivaatiota tai ei. Joskus sisälläni syntyy ahdistus, kun en tiedä mitä haluan – mutta toisaalta pyrin ajattelemaan, siltä kannalta, että ei-niin-mielekkään projektin jälkeen, tiedän ainakin taas yhden asian mitä en halua tehdä. Uskon siihen, että kokeilemalla löydän vielä oman juttuni.

En ymmärrä ihmisiä, jotka käyvät päivätyössä, josta eivät nauti. Nämä ihmiset kuitenkin viettävät työpaikallaan suurimman osan ajastaan ja jos työ ei ole mielekästä, silloin suurin osa ajasta ei ole mielekästä. Sjögrenin kirjassa on Jethro Rostedin hyvä neuvo aiheeseen liittyen: ”Kun ensimmäisen kerran harmittaa lähteä töihin, harkitse. Seuraavan kerran kun harmittaa, hae verokortti pois.” Johtopäätöksenä siis: ei ole mitään järkeä tehdä asioita, joista ei nauti, kun meillä on niin monta muutakin mahdollisuutta.

 

Tunne numerosi

Lopuksi vielä lyhyesti mielestäni yksi tärkeimmistä opeista Sjögrenin kirjasta: omat numerot tulee tuntea. Se on perusta vaurastumiselle ja omien raha-asioidensa hallinnalle. Jos ei tunne omia kuukausittaisia numeroitaan, eikä tiedä mihin rahaa kuluu, ei hallitse omia raha-asioitaan kovinkaan onnistuneesti. Tämän opin aion viedä käytäntöön, ja heti alkajaisiksi laatia budjettisuunnitelman, jolla pystyn seuraamaan kuukausittaista rahaliikennettäni – aion nimittäin vaurastua, ja ensimmäinen askel kohti sitä on omien numeroidensa tunteminen.

 

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!