Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tuntematon Kimi Räikkönen

Kirjoitettu 19.03.19
Esseen kirjoittaja: Annemari Autio
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tuntematon Kimi Räikkönen
Kirjan kirjoittaja: Kari Hotakainen
Kategoriat: 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lainasin kaveriltani Kari Hotakaisen kirjoittaman kirjan Tuntematon Kimi Räikkönen. Kaipasin jotain hieman kevyempää luettavaa väliin ja tarina jäänviileästä Kimistä kiinnosti minua. Poikaystäväni on fanaattinen Kimi-fani ja halusin oppia ymmärtämään mistä tämä maata mullistava fanitus oikein juontaa juurensa. Elämänkerroista muutenkin tulee esille hyviä ajatuksia ja ne avartavat omaa ajattelua.

Kimi on aidosti juuri se mitä on eikä esitä yhtään mitään julkisuuden vuoksi. Hän saa tehdä sitä mistä nauttii ja keskittyykin vain olennaiseen eli ajamiseen ja jättää kaiken muun liibalaaban pois. Ihailen Kimin aitoutta ja sitä, ettei hän ole muiden kuskien tavoin lähtenyt julkisuushömppään mukaan. Kimi on elävä esimerkki siitä, kuinka juuri omalla aitoudellaan luodaan vahingossa todella vahva henkilöbrändi. Kimillä on ammattimielessä nimi ”Iceman”. Kimin vähäpuheisuudesta on noussut maailmankuulu asia, jonka vuoksi hänellä on lukemattomia faneja. Hän ei sitä yrittänyt vaan se tapahtui olemalla vain oma itsensä juuri sellaisenaan kuin on ja se sai hänet erottumaan massasta. Hän ei tuota niitä vastauksia, mitä halutaan kuulla vaan sanoo sen, mitä itse juuri haluaa vain muutamalla sanalla.

Aja
Kimi kertoo kirjassaan hyvän näkökulman, mitä useimmat katsojat eivät muista. Ihmiset ajattelevat, että se on hyvä suoritus, kun olet ykkönen, mutta se on taas huono, jos et voittanut. Unohdetaan, että jos lähdet kaukaa ja kiipeät esimerkiksi paikalle neljä, se on huippusuoritus olosuhteisiin nähden, jota ei kumminkaan arvosteta. Pitäisi katsoa aina sitä mistä on lähdetty, mitä matkaan on sisältynyt ja verrata lopputulemaa siihen, eikä katsoa sokeasti mihin ollaan tultu. Esimerkiksi tiimissämme on muutama soittokammoinen ihminen, itseni mukaan lukien, ja minusta on todella hyvä suoritus, jos tällainen henkilö onnistuu soittamaan vaikkapa kolme puhelua vain yhdessä päivässä. Se on jonkun mielestä melko surkea lopputulos, koska päivässä on paljon aikaa ja voisi soittaa ainakin 10 puhelua, mutta unohdetaan se fakta, miten vaikeaa on jo yhdenkin puhelun soittaminen kyseiselle henkilölle. Asioita tulee tarkastella yksilöllisemmin ja muistaa, ettei kaikilla ole samat lähtökohdat tehdä asioita eivätkä kaikki ole yhtä spontaaneja tarttumaan tilaisuuksiin. Osa tarvitsee aikaa miettiä ja pohtia ja toiset ovat heti valmiita. Se, että soittokammoinen rohkaistuu soittamaan yhdenkin puhelun, on jo itsensä voittamista ja seuraava soitto onkin aina helpompi.

Muista lähtökohdat sekä itse matka
Kimin menestystarina on loistava esimerkki siitä, kuinka menestymiseen tarvitaan joukko muitakin ihmisiä, jotka ovat yhtä sitoutuneita ja valmiita auttamaan huipulle. Kimi ei olisi yksin päässyt mihinkään ilman läheisten tukea tai muita tärkeitä henkilöitä, jotka olivat vaikuttamassa Kimin matkaan huipulle. Matkaan on mahtunut myös sopivia sattumia ja oikeita henkilöitä oikeaan aikaan, niin kuin useassa muussakin menestystarinassa. Päällimmäisenä esiin nousee kuitenkin suuri intohimo lajiin ja itse tekemiseen sekä periksiantamattomuus.

Luettuani kirjan ymmärrän, miksi mieheni on niin suuri Kimi-fani. Kimi on luonteeltaan aito, kiltti, auttavainen, toiminnan mies ja tekee juuri oman päänsä mukaan eikä hänen päätään helposti käännetä sekä hän on omalla tavallaan hetkessä eläjä. Vähän niin kuin oma miehenikin. Kimi oli myös erittäin rohkea uskaltaessaan lähteä tuntemattomaan maailmaan yksin kielitaidottomana. Hän olisi voinut jänistää, jolloin ura olisi jäänyt saamatta suurella todennäköisyydellä kokonaan. Eli mitä sinä tekisit, jos uskaltaisit? Mieti mikä juttu jää mahdollisesti saamatta, jos jätät jotain tekemättä. Mikä on ultimaattisen hieno asia, joka voi seurata, vaikka ihan vain asiakaskäynnistä? Kuka tietää, mitkä verkostot ovat kenenkin takana ja mitä ovia voi avautua, kun vain uskallat tavata, tutustua ja kysyä. Ehkäpä juuri sinä tai minä olemme oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja viesti kulkee eteenpäin ja saamme odottamattoman upean puhelinsoiton. Mutta jos et uskalla, et voi odottaakaan mitään maata mullistavaa tapahtuvaksi.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!