Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tuntematon Kimi Räikkönen

Kirjoitettu 28.04.21
Esseen kirjoittaja: Matias Saarinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tuntematon Kimi Räikkönen
Kirjan kirjoittaja: Kari Hotakainen
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Leave me alone, I know what I’m doing.”

Olen kova poika katsomaan formuloita. Tosin kiinnostukseni on syttynyt vasta lähivuosina. Onnekseni Kimi-Matias Räikkönen on edelleen F1-kuljettajana Alfa Romeo Racing:in tallissa. Uskomatonta ajatella, että Kimi teki F1-debyyttinsä kaksikymmentä vuotta sitten vuonna 2001 Australian GP:ssä.

Ainoastaan kaksikymmentä ihmistä maailmassa ajaa formula ykkösiä. Kirjassakin sanotaan: ”Kukaan ei harrasta F1:stä. Kukaan ei sano menevänsä töiden jälkeen Formulaharjoituksiin.” Monet käyvät kokeilemassa pärjäävätkö maailman parhaita kuskeja vastaan. Monien F1-ura päättyy ennen kuin se on ehtinyt edes alkamaan.

Sitten on Kimi. Kimi on ajanut yhdeksäntoista kautta F1-sarjaa ja on tilastollisesti maailman kokenein F1-kuljettaja.

 

Matka Formula 1 maailmaan vaatii paljon uhrauksia kuskilta ja hänen läheisiltään. Näin oli myös Kimin kohdalla. Räikkösten perhe ei ollut Kimin lapsuudessa erityisen varakas ja Karting-autoilu on harvinaisen kallista touhua. Pelkästään renkaat maksavat 200 € sarja ja niitä menee kisaviikonlopussa neljä sarjaa. Sen lisäksi kustannuksia ovat muun muassa polttoaine ja auton huoltaminen. Kimillä ei ollut myöskään omaa huoltotiimiä vaan Kimi huolsi autonsa itse. Tästä johtuen hän on äärimmäisen arvokas kuljettaja F1-tallille auton säätämisen vuoksi.

 

Kimin nousu F1-sarjaan oli harvinaisen nopea. Hän nousi vuonna 1999 ajamaan Kartingista Ison-Britannian Formula Renault -sarjaan ja voitti sen mestaruuden vuonna 2000. Sen jälkeen hän osallistui Formula 3 -sarjan testeihin ja pääsi neljän kierroksen aikana toisten kuskien vauhtiin. Tämä oli ennennäkemätöntä. Syyskuussa 2000 Kimi osallistui Mugellossa järjestettyihin testeihin Sauberin F1 -autolla. Hän vakuutti tallipäällikön sekä Michael Schumacherin ajotyylillään ja nopeudellaan. F1 -kuljettajan paikka oli kuitenkin kiinni siitä, saisiko hän FIA:n superlisenssin, joka oikeuttaa F1 -sarjaan osallistumisen. Sen edellytyksinä on kokemus alemmista pienemmistä formulaluokista, mutta Räikkösen ajama Formula Renault luokka oli niin pieni, ettei siitä kertynyttä kokemusta pidetty riittävänä. Ihme kyllä Räikköselle myönnettiin superlisenssi, vaikka monet pitivät häntä jopa turvallisuusriskinä toisille kuljettajille hänen vähäisen kokemuksensa vuoksi.

No siinähän kävi tosiaan niin, että Kimi ajoi ensimmäisessä kisassaan seitsemännelle sijalle ja nousi kuudenneksi Oliver Panisin saatua 25 sekunnin aikarangaistus. Hänet valittiin vuoden tulokkaaksi 2001. Vuodet 2002-06 hän ajoi Häkkisen tilalle noustuaan McLarenin F1 -autolla ja olikin erittäin lähellä voittaa maailmanmestaruuden, mutta auton tekniset viat söivät lopulta voiton. Vuonna 2007 Kimi siirtyi Ferrarille. Monet suomalaiset muistavat tämän formulakauden, sillä Kimi voitti F1 -maailmanmestaruuden Ferrarin debyyttikaudellaan yhdellä pisteellä. Kimi on edelleen vuonna 2021 Ferrarin viimeisin maailmanmestari.

Kimi ajoi Ferrarilla kaudelle 2009 saakka, jonka jälkeen hän piti kaksi välivuotta Formuloista. Sillä aikaa hän kävi ajamassa WRC sekä Nascar -kilpailuja. 2012-13 hän teki paluun F1 -sarjaan Lotuksen tallissa, jonka jälkeen 2014-18 takaisin Ferrarille. 2019 eteenpäin hän on ajanut Alfa Romeo Racing F1 -tallissa.

 

”It’s more like a hobby for me so obviously I don’t have to do it if I don’t want to.”

 

Kimi rakastaa ajamista ja tekee sitä edelleen juuri siitä syystä. Hän vähät välittää julkisuudesta ja puhuu aina vain sen verran kuin on pakko. Haluamattaan tästä syystä hän on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista F1 -kuljettajista. Kimi on aito. Kimin haastattelut ja radiokeskustelut ovat legendaarisia.

 

Kirjassa käydään läpi jonkin verran Kimin yksityiselämää ja perhettä, mutta hyvin rajatusti. Tämä ei minua haitannut, sillä Kimi pitää yksityisyydestä ja sitä pitää arvostaa. Se on kuitenkin selvää, että kylmän ja yksityiseltä vaikuttavan Kimin sisältä löytyy perhettään rakastava isä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!