Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tuntematon Kimi Räikkönen

Kirjoitettu 16.05.20
Esseen kirjoittaja: Jesse Branthin
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tuntematon Kimi Räikkönen
Kirjan kirjoittaja: Kari Hotakainen
Kategoriat: 4.1. Johtavat ajatukset, 6.3. Brandi ja mielikuvien kehittämisen työkalut, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tuntematon Kimi Räikkönen

Kari Hotakainen

 

F1- kauden pitäisi normaalisti olla tällä hetkellä käynnissä ja meikäläisen seuraamassa aika-ajoja. Sen sijaan Tellusta järisyttävä pandemia on siirtänyt kauden alkua myöhemmälle jättäen samalla keväälle ja alkukesälle formula-auton muotoisen aukon, jota epätoivoisesti koitan muurailla umpeen seuraamalla kuskien siirtohuhuja, lukemalla Aki Hintsan tarinoita kulissien takaa (Voittamisen Anatomia) ja tutustumalla tuntemattomaan Kimi Räikköseen, tähän yhteen autourheilun ikonisimpaan tähteen, joka tuli F1- maailmaan ajamaan, eikä puhumaan.

Kimin elämänkerta julkaistiin elokuussa 2018, vaikkei toinen jalka ole vielä lähelläkään hautaa ja urakin oli uudessa nousussa, kun Jäämies oli solminut jälleen sopimuksen Scuderia Ferrarin kanssa. Fun Fact: Kirjan julkaisuhetkellä en ollut katsonut ensimmäistäkään F1-osakilpailua oma-aloitteisesti, isoäitini kyllä toisinaan ollessani lapsi istutti minut töllön äärelle katsomaan, kuinka Kimi ajaa kilpaa. Siinä sitten kannustettiin ja hypittiin samalla, kun autot ajoivat rataa ympäri tasaisen tappavaan tahtiin.

Jokin asia kuitenkin muuttui kauden 2019 alussa, osittain silloisen työpaikkani ansiosta. Meidän tarjontaamme kuului C Moren kanavapaketti, jolla on formuloiden lähetysoikeudet ja meillä oli ilmainen pääsy kanavalle. Sitä sitten yksi viikonloppu eksyi seuraamaan kaverini Eeron kanssa yhtä osakilpailua, Eero on muuten kunnon formulafanaatikko ja ilman hänen palavaa intohimoa formuloita kohtaan, en varmasti olisi syttynyt silloisellekaan osakilpailulle, hän kuitenkin osasi tuoda innostavia näkökulmia ja hyvää fiilistä osakilpailuun niin, että lajin huuma vei mennessään. Itselleni oli tärkeää, että lajin ympärillä oli joku, jonka kanssa spekuloida tapahtumia ja tulevaa. Olikin ihan mahtavaa huomata, että akatemialta löytyi lisää lajin seuraajia ja en maltakaan odottaa, että päästään heijastamaan lähetyksiä projektorilla akatemian seinille ja pistämään mitä mahtavampia kisastudioita pystyyn!

Se on sanomattakin selvää, että Kimi on ollut läpi uransa oma itsensä ja hän ei edes ymmärrä miten hänen ympärilleen onkaan rakentunut niin vahva ja suuri brändi, eihän hän ole edes tehnyt mitään sen kummempaa, työtänsä vain ja vähän perseillyt siinä sivussa. Kimiä ei saa mukaan suuriin avajaistilaisuuksiin poseeraamaan supermallien kanssa, eikä edes sponsorin kellokaan heilu ranteessa, ellei nyt ole joku aivan välttämätön tilanne. Hänellä ei ole koskaan ollut tarvetta mielistellä ketään ja on näin valloittanut moottoriurheilukansan sydämet. Hän ei puhu töistään, mutta pyrkii tekemään ne niin hyvin, että muut puhuvat niistä. Kari Hotakaisen kysyessä Kimiltä, ’’Millainen ihminen on Kimi Räikkönen?’’ Kimi vastasi, että ’’Varmaan pitää kysyä joltain muulta, ei muo kiinnosta millainen mä olen, kaikki on mulkkuja välillä ja jotain on vialla, jos ei ole koskaan mulkku. Äkkiähän sitä mulkuksi leimataan, jos on jostain asiasta eri mieltä. Ne on vässyköitä joilla ei ole mitään omaa mielipidettä.’’ Kimi arvostaa suuresti rohkeutta ja suorasanaisuutta. Vaimoaan Minttuakin Kimi kuvailee näin: ”Silmä tykkää, mieli lepää, ei mikään vässykkä.”

Uutena asiana minulle kirja nosti esille sen, kuinka F1-sarjaan päätyminen vaatii kovan taitotason lisäksi uskomattoman hyvää tuuria ja niin suurta rahallista panostusta juniorikausista lähtien, että monen potentiaalisen F1- kuskin ura on loppunut taloudellisiin vaikeuksiin aivan loppusuorallakin. Kiminkin ’’harrastus’’ meinasi saada useampaan otteeseen päätöksen, kun perheeltä alkoi loppua myytävä omaisuus heidän kierrellessään eri karting kisoissa ympäri Eurooppaa. Kimin harrastuksen lopulta turvasi kuitenkin Kimin äidin Paula Räikkösen siskon mies, joka kuului Rapalan kalastustuoteyhtiösukuun. Tämänkin jälkeen oli monen sattumuksen summa se, että vuonna 2001 Kimi debytoi Sauberin ratissa ollessaan vain parikymppinen ja lähes kielitaidoton, kuusi vuotta tästä eteenpäin ja Kimi juhli ensimmäistä ja todennäköisesti viimeistä maailmanmestaruuttaan. Monet voisi olla lievästi sanottuna hieman suolaisia siitä, kuinka monta maailmanmestaruutta menikään sivu suun Kimistä riippumattomista syistä. Kimin käytössä olleilla moottoreilla pääsi kovaa, mutta ne leikkasivat kiinni ennätystahtia ja lähes varmatkin mestaruudet lipuivat sormien lävitse. Kyllähän ne silloin Kimiä ärsytti, mutta jälkikäteen niistäkin kausista on vain hyviä muistoja. Menneisyyttä, kun ei voi muuttaa niin turhaanhan menneitä spekuloi. Opikseen pitää kuitenkin ottaa, ettei samaa mutkaa vedä suoraksi kerta toisensa jälkeen.

Kirjan ydinsanomaksi voisi kiteyttää sen, että aina on oltava oma itsensä, koska elämä on liian lyhyt esittämään jotain mitä ei oikeasti ole. Tavoitteiden eteen on tehtävä älyttömästi töitä ja mitään, ei edes pienintäkään asiaa pidä ottaa itsestään selvyytenä. Eläminen ja tavoitteiden saavuttaminen on joukkuelaji, älkää tehkö elämästä liian vaikeaa suorittamalla sitä ilman tukijoukkoja.

Kimi ei todellakaan aja kilpaa toimittajien iloksi, ja haastatteluissa tämä tulee hyvinkin ilmi. Tallilleen hän on useampaan kertaan sanonut saman lauseen haastatteluruljanssin keskellä. ’’Tultiinko tänne ajamaan vai puhumaan?’’, loppuun onkin hyvä heittää muutama ikoninen haastattelussa esiin noussut kysymys ja Jäämiehen jäätävä vastaus.

 

Aika-ajojen jälkeen kysyttiin miltä renkaat tuntuivat?

  • Siinähän ne pyörivät.

Monilla kuskilla on kypäriin liittyviä rituaaleja, onko sinulla?

  • Kyllä. Pyyhin sitä, jotta näen eteenpäin.

Missä aiot käyttää autoon asennettua uutta energiansäästöjärjestelmää?

  • Tuolla radalla.

Minkälainen tuo 5. ruutu on startata?

  • Se on 5. ruutu.

“Driving is the only thing I love about F1.” – Kimi Räikkönen

 

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!