Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tuntematon sotilas ja johtamisen taito

Kirjoitettu 01.10.13
Esseen kirjoittaja: Niko Niemelä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tuntematon sotilas ja johtamisen taito
Kirjan kirjoittaja: Tom Lundberg
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mis sie tarvit oikei hyvää miestä? Täs siul on sellane!”

 

Ai että, tuo legendaarinen lausahdus on niin mahtavaa päästää omasta suusta. Tom Lundbergin kirja Tuntematon sotilas ja johtamisen taito on nerokas kirja! Varsinkin siinä tilanteessa jos nautit tippaakaan suomalaisen sotaromaanikirjallisuuden helmestä, Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta. Nerokkuudesta kertoo se, että tiukka johtajuusfilosofia on nidottu kansan kielelle kansalle tuttuihin vertauskuviin. Luin kirjaa enemmän kuin innoissani selvittääkseni kuka Tuntemattoman sotilaan roolihahmo itse olisin ja samalla muodostaakseni omaa johtajafilosofiaa.

ENTJ

Ekstrovertti

Intuitiivinen

Päätökset ajattelun kautta

Järjestelmällinen

Näistä ominaisuuksista muodostuu Niko Niemelä – tyyppi, tunnetummin Rokka – tyyppi. Jokainen Rokan hahmon tunteva tietää että ENTJ – tyyppi on ylivertainen taistelija, oman tien kulkija, hieman kuriton mutta silti looginen ja ilon kautta toimiva omaa esimerkkiä näyttävä huippujohtaja. ENTJ – tyypeillä johtajuus tulee luonnostaan. Ratkaisut syntyvät nopeasti ja rationaalisesti.

Ekstrovertti

Ekstrovertti-ihmisille olennaisia piirteitä ovat ulospäin suuntautuneisuus, suorapuheisuus, sanavalmius, idearikkaus ja tietynlainen valistaja/valmentajaluonne. Kokonaisuudessaan Rokka-tyypit ovat avoimia ja seurallisia eivätkä jää neppailemaan kiviä pimeään nurkkaan kun muut rupattelevat porukassa. Huumori ja itseironia ovat myös iso osa Rokka-tyyppien luonnetta.

Kuinka hyvin nämä osuvatkaan Niko Niemelään. Suurilta osin ainakin. Varsinkin tänä syksynä olen huomannut että omassa toiminnassa on korostunut suorapuheisuus, idearikkaus ja tietynlainen valmentava ote. Tämän olen huomannut sekä tiimini toiminnassa sekä projekteissa. Lisäksi pyrin tekemään kovasti töitä ja näyttää sillä tietä. Senkin olen huomannut että tiimin ollessa hieman lamaantuneena, action on hyvä keino saada liikettä muihinkin. Sitä en tiedä, onko juuri minun esimerkki toiminut mutta toivon ainakin sillä olleen vaikutusta.

Intuitiivinen

Rokka-tyypit ovat visionäärejä. Rokat hakevat aktiivisesti muutosta sekä kehitystä. Rokka-tyypit haluavat että organisaatio kehittyy joka asteella. Lisäksi muutosnopeus täytyy olla nopeaa. Siinä missä moni lamaantuu haasteiden edellä, Rokka painaa eteenpäin ja vie organisaatiotaan kohti seuraavia haasteita. Rokat arvostavat älyä ja aikaansaamista sekä osaa roolittaa organisaationsa vahvuuksiin perustuen.

No niin, nyt jo pelottaa. Olen omassa toiminnassani toteuttanut juuri vahvuuksiin perustuvaa organisaatiorakennetta ( lue projektiryhmä). Tähän liittyy tiukka päätöksenteko, sillä toimintamalli ei aina ole tiimissämme ollut tällainen. En aina itse oikein ymmärrä miksi puhutaan paljon siitä että projektiryhmät pitäisi valita aina sekalaisesti ja että eri ihmisten kanssa pitäisi tehdä töitä. Kyllä näin on siltä kannalta että näkee ja kokee myös hieman uusia, tuoreita ajatuksia ja toimintamalleja. Mutta on myös niin että töitä täytyy tehdä niiden ihmisten kanssa, joiden uskot tehtävistä suoriutuvan ja joiden taitotaso on sitä luokkaa että tuloksia syntyy. Mielestäni johtajan vaikutus roolitettuihin organisaatioihin on suuri.

Päätökset ajattelun kautta

Rokka – tyypit toimivat loogisesti, ajattelun kautta. Aina on jonkinlainen vaihtoehto tekemiselle. Kaikki toiminnan suunnitelmallisuus ja loogisuus juontavat kokemuksesta ja asiantuntemuksesta. Kaikki toiminta tehdään tehokkaasti tulos mielessä. Rokat käyttävät sumeilematta hyödykseen yhteisön ilmapiiriä ja viihtyvyyttä. Turhaa purtistamista ei suvaita. Rokka – tyypit rakastavat kilpailua ja haluavat aina olla parhaita kaikessa mitä tekevätkään. Toisaalta tämänkaltainen toiminta sysää varjoonsa toiset ihmiset, jotka myös ajattelevat.

Samaistun tähänkin osioon todella vahvasti. Ainoa ISO ongelma itselläni on: plän b puuttuu liian usein. Toisaalta luotan itseeni ja tekemiseeni usein niin paljon etten koe tarvitsevani ”toista vaihtoehtoa”. Tulevaisuuteni kannalta tämä asia on korjattava. Tajusinpa juuri myöskin sen että miksi en ole ottanut tätä arvokasta oppia armeijan johtajakoulutuksesta? ”Kokelas Niemelä, tehkää torjuntamiinoite ja sille varamiinoite. Kysyttävää?” Joskaan johtajakoulutus Suomen Puolustusvoimissa ei kaikin puolin olekaan kovin vertailukelpoista, on siellä näköjään paljon hyvääkin. Tällä hetkellä projektini Innovate or die on tilanteessa, jossa projektiryhmän oloa helpottaisi tieto hyvästä suunnitelmasta b.

Järjestelmällinen

Rokka – tyypit ovat huolellisia ja järjestelmällisiä. Sovituista asioista pidetään kiinni ja hommat suoritetaan ajallaan, mielellään jopa etuajassa. Rokat vaativat sekä itseltään että tiimiltään paljon, jotta asiakas saataisiin palveltua mahdollisimman hyvin. Rokka – tyypit eivät siltikään unohda kanssataistelijoidensa hyvinvointia ja motivointia. Kirjassa kuvattiin Rokka – tyyppien käyttäytymistä kokouksissa (lue treenit) sekä asiakastapaamisissa. Treeneissä Rokat tuskastuvat hyvinkin nopeasti jos kunnollista agendaa ole. Asiakastapaamisilla puolestaan sävelet ovat hyvinkin selvät: suhdetoiminta kuntoon, kauppa tai sopimuksen uusiminen.

Tämä on ominaisuuksista varmasti itselläni heikoin. Toisaalta olen järjestelmällinen mutta en tarpeeksi. Tämä ilmenee monesti lievänä välinpitämättömyytenä ei – niin relevantteja asioita kohtaan. Kirjan kuvaus kokouksissa (=treeneissä) istumiseen pätee aika-ajoin. Varsinkin nyt syksyllä olen ollut turhautunut treeneihimme. Tämä eskaloitui syyskuun alussa kun avauduin tiimilleni. Tämä onneksi hieman auttoi, antoi ikään kuin sysäyksen parempaan suuntaan. Kyllä, edelleenkin turhaudun jos asiat eivät etene. Toisaalta taas pidän siitä että asioista puhutaan ilman tiukkoja raameja. Se miten itse toimin asiakastapaamisilla, on kuin suoraan kirjan kuvauksesta. Viime keväästä asti olen marssinut asiakkaiden luo selkeä visio päässäni. Se on auttanut. Tulosta on syntynyt paremmin ja se on hyvä juttu.

Ihmisellä on kolme mahdollisuutta toimia viisaasti: harkitsemalla, joka tapa on jaloin, jäljittelemällä, joka tapa on helpoin, kokemuksen kautta, joka tapa on katkerin.” – Konfutse

Miten minä johdan?

Luin siis kirjan selvittääkseni omaa johtajafilosofiaani. Sen aion tämän syksyn aikana nitoa yhteen, jotta sekä minä että muut näkevät minun tapani toimia. Ihmisen oppimisen kaari on koko yksilön elämän mittainen. Tätä ei pidä kenenkään unohtaa. Siksi haluan itsekin kehittyä joka päivä, saada kokeilla uusia asioita ja muuttua muutoksen mukana. Kirjaa lukiessani nousi kolme selkeää asiaa, joita minun täytyy kehittää mahdollisimman pian:

  1. Suunnittele aina toinen vaihtoehto
  2. Ota vastaan kaikki se mitä vastaan tulee
  3. Vie loppuun se muutos, minkä olet aloittanut.

 

Hyväntahtoinen aurinko katseli heitä. Se ei missään tapauksessa halunnut olla heille vihainen. Kenties tunsi jonkilaista myötätuntoa heitä kohtaan. Aika velikultia.” – V. Linna

 

Niko Niemelä

niko niemela(at)idealeka.fi

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!