Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tuotteistaminen

Kirjoitettu 28.11.19
Esseen kirjoittaja: Monika Tuurala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tuotteistaminen
Kirjan kirjoittaja: Jari Parantainen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lähdin lukemaan kirjaa Tuotteistaminen tähän väliin siksi, että käsillä on suunnitelma ensi kesäksi kesäravintolasta. Idea lähti puoli vitsillä, kun pieneltä paikkakunnalta lopetti ainut kesäravintola. Paikalla on valmis pohja sekä vieressä uimaranta, beachkenttä, vierasvenesatama, matonpesupaikka, leikkipuisto sekä koko paikka on ylipäätään hienossa rantapuistossa. Myös puoli vahingossa tapasin kaupungin elinvoimayksikön johtajan, joka oli asiasta hyvin innoissaan ja olimme yhteyksissä. Seuraava steppi olisi tehdä liiketoimintasuunnitelman kaltainen esitys heille. Paikalla ei siis ole mitään rakennusta, mutta kaupunki oli hyvin vastaanottavainen siitä, että he rakennuttaisivat siihen toimitilan. Tämän takia minun pitäisi hieman tuotteistaa ja miettiä konseptia siihen, koska sen perusteella kaupunki päättää lähtevätkö mukaan. Harvoin tulee tällaista tilaisuutta vastaan!

Tuotteistamisen marssijärjestys:

  1. Osa toimintamalleista erottuu joukosta
  2. Palvelu alkaa hahmottua
  3. Toimitussisältö vakiintuu
  4. Palvelu alkaa monistua perimätietona
  5. Palvelu alkaa monistua yrityksen ulkopuolella
  6. Palvelu muuttuu jälleenmyytäväksi

Haluan siis keskihintaisen kesäravintolan, jossa tarjolla olisi hampurilaisia, ranskalaisia, alkoholia sekä pientä makeaa. Esimerkiksi juuri tarjoilupuoli pitää tuotteistaa kunnolla, mutta tässä vaiheessa projektia on tärkeää tietää vain pääpointit toiminnasta. Koko palvelun tuotteistaminen kiinnostaa siinä määrin, että en itse ole kiinnostunut ravintola-alasta millään tasolla, tällä hetkellä haluan vain käyttää mahdollisuuteni hyväksi oppia miljoona asiaa yhdessä kesässä. Tällaiseen tuskin ainakaan myöhemmin alan tarttumaan, joten nyt olisi se hetki. Projektiin liittyy tietysti tietty riskinsä onnistumisesta, mutta hyvin suunniteltuna ja toteutettuna se voisi olla hyvinkin kannattavaa toimintaa. Onnistuessaan tiedän, että voisin etsiä toiminnalle jatkajan seuraaville kesille Tiimiakatemian sisältä tai ulkoa tai jäädä itse taka-alalle ja antaa muiden pyörittää sitä. Tämän takia haluaisin viedä tuotteistamisen jälleenmyynti kohtaan asti. Se ei kyllä tapahdu yhdessä kesässä, mutta jos hommassa olen mukana jatkossakin, niin pääsisin kehittämään sitä eteenpäin. En kuitenkaan ole pahoillani, jos se jäisi vain yhden kesän kokeiluksi, sillä uskon, että siitäkin jäisi paljon käteen.

Pieni ajatukseni tässä oli myös se, että pääsisin tekemään yhteistyötä kaupungin kanssa. He lupasivat jo mm. antaa ja auttaa näkyvyyden saannissa. Pääsisin suunnittelemaan yhteistyötä esimerkiksi kaupungin tapahtumiin (Jazz, elorieha, juhannus jne.). Sen takia haluaisin laittaa homman isommalle kuin vain yhden ihmisen kahvilaksi, koska haluaisin keskittyä enemmän muihin liiketoiminnallisiin puoliin. Tämän jälkeen yhteistyö kaupungin kanssa jatkossakin voisi olla helppoa.

Kirjan alussa oli erittäin hyvä esimerkki juuri ravintoloitsijasta. Itseni ensimmäinen ajatus oli, että enhän minä osaa tehdä ruokaa enkä edes halua. No hyvin nopeasti tajusin, että eihän minun sitä tarvitse tehdä, homma ei olisi vain yhden ihmisen käsissä, joten voin itse hoitaa muun yritykseen liittyvän ja antaa kokin hoitaa hommansa. Kirjassa listattiin, että ravintoloitsija tarvitsee tuotteistamista, prosessikehitystä, henkilöstöhallintoa, taloutta, myyntiä ja markkinointia. Tämä lista on syy, miksi haluaisin hommaan ryhtyä, saisin näistä kaikista oppia.

Ravintolan kaatavia virheitä:

  1. Kopioitu tuotteistus. Älä ota mallia lähiseudun ravintoloista, vaan perusta jotain omaa, asiakkaat pitävät omaperäisistä ratkaisuista.
  2. Kaikkien asiakkaiden haalinta sillä, että yrittää tarjota jokaiselle jotain. Pitää keskittyä omaan juttuunsa.
  3. Monimutkainen ruoka, jota vain kokki itse osaa valmistaa. Lisäksi asiakkaat arvostavat loppupeleissä yksinkertaisuutta.
  4. Liikaa tuotteita, liikaa erilaisia raaka-aineita, jolloin toiminta ei ole kannattavaa. Asiakkailla on liikaa valinnanvaraa ja tuotteiden laatu vaihtelee.

Tämän listauksen virheet haluan todella välttää. Ensinnäkin haluan kehittää jonkun oman pienen jutun, jolla voi erottua muista. Toiseksi haluan pitää homman paketissa ja kehittää lyhyen, yksinkertaisen ruokalistan yksinkertaisine annoksineen, jonka myös minä, joka en ole mestarikokki, voisin oppia valmistamaan. Juttuni ei olisi tehdä mitään erikoista, vaan hyvin tavallista burgeriruokaa, sillä tiedän sille olevan asiakkaita.

 

Kirja oli erittäin hyödyllinen ja kokonaiskuvani tarkentui tästä projektista. Nyt lähden kehittämään alkeellisen liiketoimintasuunnitelman, jonka jälkeen nähdään, päästäänkö kaupungin kanssa yhteisymmärrykseen asioista. Jos joo, aletaan todella kehittämään tuotetta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!