Tuotteistaminen
Jari Parantainen
Tuli heti mieleeni kun aloin kirjaa lukemaan, kuinka yritettiin tuotteistaa pinkku vuonna kaikkien osaaminen ja tarjottiin sitä kuuluisaa ’’Meiltä saat kaikkea’’. Hauska huomata vielä nykyisten pinkeroisten treenejä pölyttäessä, kuinka he ovat täysin samoissa vesissä. Kaikki miettii mitä osaa ja sitä lähdetään tarjoamaan jokaiselle vastaan tulijalle. Hyvää siinä on se että tehdään edes jotain. Tuotteistamisessa ideana on helpottaa asiakkaalle ostamista. Ja kun tarjotaan ’’ihan mitä vaan’’ niin tulee tunne että nämä sankarit ei varmasti ole ammattilaisia missään.
Tuotteistaminen vaatii paljon tutkimustyötä, jonka avulla luodaan täydellinen paketti asiakkaalle. Viime syksynä vielä mietimme lähdemmekö kehittämään perehdytys opasta yhdessä keskon kanssa. Päädyimme kuitenkin jostain syystä, että projekti haudataan. Siinä olisi ollut aivan mahtava projekti tuotteistamisen harjoitteluun.
Tuotteen tai palvelun ei tarvitse olla valmis kun sitä alkaa markkinoida tai myydä. Kirjassa neuvotaan myymään tuotetta tai palvelua jo vaikka tuotteistus ei ole valmis. Koska on paljon edullisempaa epäonnistua alussa. Kokeilujen kautta tulee selville ongelmat, jotka on helpompi viilata kuntoon alkuvaiheessa.
Tämä on tiimiakatemiassakin yksi hienoimmista asioista. Kaiken ei todellakaan tarvitse olla valmista, vaan uskalletaan lähteä myymään esimerkiksi tapahtumaa asiakkaille, vaikka esiintyjistä/puhujista ei olisi vielä varmuutta. Moni projekti jäisi idea tasolle ilman tämän kaltaista kokeilun halua.
Miksi sitten tuotteistaa? Tässä muutamia ohjeita katteen tuplaamiseen
-
Myy edullisesti, pidä hinnat kilpailukykyisenä
-
Löytämällä erilaisuutesi pystyt luomaan ylivoiman kilpailijoihin.
-
Asiakkaan pitää tietää mitä hän ostaa ja sen pitää tehdä helpoksi.
-
Käynnistämällä hittitehtaan nopeasti, pääset alussa ratkaisemaan ongelmat, jotka voisivat koitua kohtaloksesi yrityksen kasvaessa.
Tuotteistetulla ja tuotteistamattomalla palvelulla on selkeä ero, hyvin tuotteistettu palvelu on:
-
helpompi ostaa
-
ominaisuuksiltaan vahvempi
-
tehokkaammin myytävissä ja markkinoitavissa
-
helpommin monistettavissa
Asiantuntijuuden tuotteistamisessa pyritään siihen, että osaaminen on oltava siirrettävissä ilman henkilökohtaista läsnäoloa. Mööpelissä meidän tulee luoda niin selkeät ohjeet uuden liikkeen perustamiseen, että se ei vaadi meiltä läsnäoloa. Tämä olisi ideaali tilanne, johon vielä menee varmasti aikaa. Askel kerrallaan kuitenkin sitä kohti, ja kun saamme nyt kevään aikana varaston, josta toimitamme tavaraa liikkeisiin ollaan taas yksi askel lähempänä unelmaa.
Poista riskin tunne asiakkaalta
Se on helpommin sanottu, kuin tehty. Varsinkin MP:ssä kun myymme kakkoslaatua. Se miten yritän itse toimia tilanteissa, jossa asiakas on epävarma ja voin aistia kuinka hän miettii ostaako vai eikö. Häntä ei kannata lähteä painostamaan vaan rohkaisemaan. Olen pyrkinyt omien kokemusteni kautta auttamaan asiakasta. Esimerkki tilanne kun meillä myytiin MP:ssä samanlaista sohvaa mikä minulla oli ollut kotona. Kerroin asiakkaalle rehellisesti että sohva oli vuosia meillä kun sitä tasasin väliajoin huolsi kankaan puhdistus ja suojaus aineilla. Näin asiakas sai varmuutta ja teki osto päätöksen. Ja monesti jos tuotteessa on ollut jokin näkyvä vika, olen ohjeistanut kuinka sen voi kotikonstein korjata kuntoon. Nämä pienet ns. asiantuntijan ohjeet luovat luottamusta asiakkaan ja minun välillä, joka poistaa riskin tunteen.
Keskustele artikkelista