Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Työ = elämä

Kirjoitettu 24.10.15
Esseen kirjoittaja: Teemu Lamminaho
Kirjapisteet: 2
Kirja: Upeaa työtä!
Kirjan kirjoittaja: Lauri Järvilehto
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Upeaa työtä!

 

Kirjassa oli paljon paneuduttu työhyvinvointiin ja työn vaikutuksesta hyvinvointiin. Monesti kun käy kaupassa joistakin kassatyöntekijöistä sen vian huomaa, että he ovat jämähtäneet siihen työhön ja tekevät sitä, koska eivät nyt jaksa muutakaan.

Tämä sama ilmiö esiintyi Jämässä. Olimme siellä rakennustyömaalla siivoilemassa. Joka aamu samat työmiehet tulivat seitsemäksi töihin ja olivat aina huonolla tuulella. He valittivat sitä kun ei jaksa laittaa lattialistoja joka päivä, mutta silti he tulivat aina uudelleen ja uudelleen tekemään samaa hommaa ja aina valittaen.

Joillekin ihmisille saattaa käydä tuo ilmiö, että he ovat päässeet johonkin perus duuniin, josta he eivät aivan mahdottomasti tykkää, mutta saavat kuitenkin palkan, jolla elää ja josta jotain jää käteenkin. Siinä on helppo tuudittautua siihen sitten. Ei vain uskalla lähteä hakemaan uutta työpaikkaa, jos se onkin huonompi.

Jatko opiskelukin saattaa olla nihkeä vaihtoehto. Opiskellessa et pysty elämään kovin leveästi ja mitään varmaa työpaikkaa ei kuitenkaan valmistumisen jälkeen monellakaan ole.

Se on todella harmillista huomata, kun ihmiset tekevät työtä josta he eivät pidä, mutta eivät uskalla tehdä sitä siirtoa kuitenkaan.

Itsekin olin töissä jonkin aikaan, kun valmistuin ammattikoulusta, mutta huomasin sen, että en jaksa olla kaupassa töissä kahdeksan tuntia päivässä viitenä päivänä viikosta. Jos tätä olisi pitänyt tehdä loppu elämä, olisi se aika tylsäksi voinut käydä 20 vuoden jälkeen.

Ennemmin nyt nuorena kouluttautuu johonkin mieleiseen ammattiin, kun tekee ensin monta vuotta hommia, joista ei edes pidä ja sitten sen jälkeen alkaa miettimään jotain muuta vaihtoehtoa, jos siinä vaiheessa enää uskaltautuu.

Ainahan tässä voi käydä niin, että tämäkään ala ei ole se oma, mutta sitten täytyy vain jatkaa sen etsimistä.

 

Kirjassa oli myös hyvin kirjoitettu siitä, miten vielä 1900 – luvulla ajateltiin työstä.

”Työ on jotain epämiellyttävää, joka täytyy tehdä, jotta saadaan leipä pöytään ja vuokra maksettua”

Tämä on harmiksi kyllä totta vielä tänäkin päivinä. Monet 40 – 60 vuotiaat ihmiset ajattelevat näin. He käyvät tehtaalla töissä, koska eivät osaa muutakaan enää tehdä omasta mielestään. He ovat sitä koko elämänsä tehneet ja tulevat tekemään niin kauan kuin töitä riittää tai kunto kestää. Valittamisen määrä vain on suunnaton aina kun heitä näkee.

 

Mieluinen työ kirjan lisäksi, parantaa yleistä hyvinvointia ja terveyttä. Tämähän nyt on itsestään selvyys. Miettii että ihminen on keskimäärin puolet hereillä olo ajastaan töissä ja jos työ on epämukavaa, niin vaikuttaahan se sitten yleiseen hyvinvointiin ja mielenterveyteen.

 

Kokonaisuudessaan tämä oli mielenkiintoinen kirja ja pisti taas itseäkin miettimään enemmän. Haluaako tehdä ennemmin sellaista työtä josta pitää vai sitten jotain vaan mikä eteen sattuu tulemaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!