Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Työilmapiiri kuntoon

Kirjoitettu 10.05.20
Esseen kirjoittaja: Veera Kinnunen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Työilmapiiri kuntoon
Kirjan kirjoittaja: Antti Aro
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2. Yhteisöllisyys, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut, 3. Yrittäjyys, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Millaisessa työ ilmapiirissä on kiva tehdä töitä ? 

Mikä saa sinut tekemään työsi paremmin? 

Työelämään tulevat ihmiset ilmoittavat hyvän työilmapiirin yhdeksi tärkeimmistä työpaikan valintaan ja siinä pysymiseen vaikuttavaksi tekijäksi. Tiimiakatemiallakin meidän suurin vahvuus on yhteisö, kannustava, avoin ilmapiiri sekä tunne, että saat olla juuri sinä.  Näitä jokaisessa yrityksessä unikkeja työilmapiiriin vaikuttavia asioista pitää vaalia ja johtaa.

Työilmapiiriin merkitys korostuu näinä etäaikoinaTyöilmapiiri on paljon puhuttu aihe myös Suomen tasolla yrityksissä. Kuitenkin monesti yritykset ja organisaatiot tarkertuvat miettimään liikaa yksilötason asioihin kun ryhmä- ja tiimitason ilmiöitäTämä on kuitenkin varmasti nouseva trendi myös suomessa. Työilmapiirin rakentamis elementit pitäisi olla helppoja arkipäiviäisiä asioita. jotka joikaisen on helppoa ottaa omaan työpäivääsän käyttöön 

Yhteisön merkitys ja tiimin merkitys yhteisössäJohtamista voi rakentaa monella tapaa, ja Tiimiakatemialla on johdettu aikojen saatossa monella tapaa. Tämä näkyy varmasti kultuurissatyöilmapiirissä ja ihmisissä. Olemma puhuneet paljon talonpäälliköiden kanssa, miten ilmapiiriä  voidaan parantaa miten sitä lähdetään parantamaan.  Sainkin kirjasta oivan ajatuksen yhteisö managerista, jonka pää tehtätävä on yhteisön hyvinvointi ja kulttuurin ylläpito. Täsätä keskusteltiin johtajuusfoorumissa ja olemmekin otaneet yhteisömanagerinroolin mallikkaasti käytäntöön.

Koneen entinen toimitus johtaja on kiteyttänyt hyvän ilmapirin aikaan saamisen kolmeen perusasiaan: 

Jokainen työorganisaatiossa tietää oman työnsä merkityksen ja sen asettumisen kokonaisuuteen 

Ylinjohto määrittelee organisaation ydintavoitteet selkeästi. 

Organisaatiojohto toimii organisaation arvojen mukaisesti. 

Työilmapiiri on kokonaisvaltainen asia mikä tuntuu kun astut yrityksiin sisään. On huomattava myös, että jos työilmapiirissä on ongelmia on näiden ongelmian tapana valua työntekijöidenongelmiksiOlemme vaiheessa jossa uudistamme Tiimiakatemian johtorooleja on mahtavaaettä uudistusta ontaphatumassa “isolla otteella”  kuitenkin  uskaltaisin väittääettä muummuassa nämä johtoroolien huonomäärittely on ollut vaikutuksessa tiimiakatemian heikkoihin vuosiin”.  

Jokaisella yrityksillä on arvot on ne sitten määritelty tai eiTyöelämän arvopuhe  onkin  viime vuosina  valitettavasti banalisoitunut voimakkaasti. Suurin osa organisaatiosta tuovat arvojaan kyllä esiinmutta harmillisesti ne ovat yleensä sanan helinää ja eivät näy kohtaamisissa asiakkaiden kanssa. Yleisin virhe on, että arvot eivät ole liiketoiminnalinen asiavaikka niiden pitäisi ollla pelkästään keskittyneet liiketoiminnallisiin asioihin.  

Hyvin käyttäytyvät ihmiset tekevät hyvän työilmapiirin. Kaiken A ja O on jokaisen oma käytös. Niinkuin vanhaa kunnon Partasta voisin tässä lainata. “Tiimiakatemialainen on peloton jaina autttamassa käsiojossa kättelemässä ja kertomassa kuka on ja mistä tulee”. On turha edes miettiä työilmapiiriä pidemmälle, jos perus asiat eivät ole kunnossa eli hyvät kohteliaat käytöstavatHuonon käytöksen hyväksyminen nakertaa tiimia ja sitä kautta koko akatemiaa. Hyvän ilmapiirin merkitys ihmisen hyvinvoinnille ja menestykselle perustuu evoluutiopsykologiian asti. Ihmisen lajikehitys on siksi poikkeuksellinen, että olemme saaneet hyvät yhteistyö valmiudet. Aivomme ovat rakentunet evoluution myötä siten että saamme onnistuneista yhteistyöepisodeista välittönän hormonaalisenpalautteen –onnistuminen– Oksitosiini eli läheisyys hormoonin laukaisunTämä johtuu hyvän palautteensaamiseista muilta ihmisiltä mikä saa aikaan voimakasta hyvän olon tunnetta. TÄMÄ on siis biologinenilmiö! 

Vältetään suodattimia ja puhutaan suoraanViestinnässä pitäisi pyrkiä aina autenttisuuteen. Kaikki suodattimet pitäisi jättää pois, koska aina jos puhutaan “oikeasta” asioista  aivoimesti ja suoraan kaikellavilpittömyydella. Kuitenkin monesti voi olla tarve soudattaa tietoamutta tämä on aina väärä ja huono ratkaisu. Tämä on huono ratkaisu koska suodatettu tieto korvautuu  mielikuvilla  ja huhu puheilla kuitenkin jotenkin Tämä on suoraan yhteydessä myös muutos johtamiseen. Johtajien on oltava läheisyydessäkeskutella työntekijöiden kanssa jotta nopeat ideat ja ajatukset virtaavat nopeasti.  

Johtamisen kolme sukupolvea Clawson (2012). Nyk historiian peilaten voidaan löytää kolme kehitystäjohtajuudesta. 

Toisen maailman sodan jälkeen syntyneet ovat BODY “keho” jossa johtamisen pää huomiokeskittyiulkoiseen käyttäytymiseen : muovataan käyttäytymistä työssä.  Toinen BRAIN aivot” 1980-lteknologian saapuminen. Demokratisoitumisen myötätoimihebkilöistyminenjossa fokus siirtyityöntekijöiden osaaminen ja henkinen suorituskykyÄrsykkeiden lisääntyminen ja maailmanmodernisoitumisen myötä on 2000-luvulla nousut esiin uusin sukupolvi HEART “sydän”  joka korostaaihmisten sisäisen motivaation sitoutumisen tunteiden ja työilmapiirin merkitystä. 

Ihminen haluaa tulla huomatuksi ja arvostetuksi. Ymmärtää oman työnsä panos ja saada vastuuta oman osaamisen verran. Olemme ihmsiä ja halumme tulla kohdelluski niin. Antti Aron teos oli teoreettinen, mutta monella tapaa todella käytännöllinnen. SUOSITTELEN!

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!