Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Työkalu priorisointiin

Kirjoitettu 14.12.21
Esseen kirjoittaja: Aleksi Muinonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Juu ei
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Olen ollut kohtuu huono priorisoimaan asioita läpi elämäni. Lähdinkin etsimään vastauksia kirjasta ’’Juu ei’’. Mikä on tärkeämpää, missä järjestyksessä tehtävät kannattaa hoitaa? Mikä on kiireellisin? Kannattaako tehdä ensin tylsät tehtävät ja sitten vasta kivat? Mitä omalle todo-listalle ylipäätään päätyy? Jotkut asiat ovat kevyitä, jotkut raskaita, pieniä ja jotkut suuria. Jotkut ovat merkityksellisiä ja jotkut taas niin vähäpätöisiä, on innostavia ja uuvuttavia. Jostain syystä olemme oppineet pitämään raskaita asioita arvokkaampina kun kevyitä. Isommat asiathan ovat isompia, mutta suuret asiathan lähtevät pienestä? Miten priorisoida olennaiseen keskittymisen, kun lopettaminen on niin vaikeaa? Näihin kysymyksiin koitin etsiä vastauksia ja Sakuhan toimitti. Ensimmäinen vaihe on asioiden kategoriointi.

 

 

1) Isot ja kevyet asiat

2) Isot ja raskaat asiat

3) Pienet ja kevyet asiat

4) Pienet ja raskaat asiat

 

Kategorioinnin jälkeen on aika painotella asioita sekä miettiä miten toimia jokaisen kategorian ja aiheen kohdalla erikseen.

 

Pienet ja kevyet menevät helposti siinä sivussa. Jos tilaa on, niin miksi ei? Jos asia tuntuu innostavalta ja on helposti aloitettavissa sekä kokeiltavissa, riskit on pienet, niin vastaus on kyllä. Kuten todettu niin suuret asiat kasvavat pienistä asioista. Uusien asioiden kokeileminen tuo energiaa, ja jos jokin ei toimi niin mitä sitten. Mitään ei menetetty eikä kaiken olekaan tarkoitus toimia.

 

Jotta saamme tilaa kokeilla uutta, niin joitain asioita on myös poistettava. Jos pienet ja raskaat asiat tuntuvat merkityksettömiltä eivätkä ne innosta, miksi edes aloittaa tai jatkaa? Siinä missä uuden tekeminen tuo energiaa, kieltäytyminen se vasta virkistääkin.

 

Isot ja raskaat asiat. Isojen asioiden tekeminen on usein vaikeampaa ja ne vaativat enemmän aikaa. Vaikea on kuitenkin eri asia kuin raskas. Jos asia tuntuu vaikealle ja uuvuttavalle jo ennen aloittamista, pahemmaksi se todennäköisesti muuttuu. Kirjassa sanottiin “kuten Ikean ohjeissa todetaan, älä väännä väkisin”. Se on ihan totta, mieti voisiko asian tehdä jollain eri tavalla joka innostaisi ja toisi keveyttä työhön?

 

Lopuksi ehdoton kyllä-kategoria. Isot ja kevyet. Siis yleensä ehdoton kyllä, sillä samalla on tärkeä muistaa ettei aina isolta vaikuttava asia loppujen lopuksi olekaan niin merkittävää. Kokeile avoimin mielin, reagoi matkan varrella aiheeseen kasvattaen tai pienentäen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!