Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Työkaluja Strasbourgiin

Kirjoitettu 05.12.15
Esseen kirjoittaja: Katri Rutanen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Taitava tiimivalmentaja
Kirjan kirjoittaja: Jari Salminen
Kategoriat: 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 5. Valmentaminen

Työkaluja Strasbourgiin, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Emme ole Sannan kanssa vielä hirveästi miettineet ensi vuonna häämöttävää Ranskan reissua. Tehtävänämme tähän tietoon tulee olemaan tiimiyrittäjien valmentaminen ja myytävien koulutusohjelmien luominen. Juttelimme Tiimiakatemia Globalin Heikin kanssa jonkun aikaa sitten pestistämme, ja saimme idean myös tiimiyrittäjille tehtävien valmennusohjelmien (JTC- ja NJL-tyyppiset valmennukset) luomisesta ja myymisestä. Fakta on se, että Erasmukselta saatava raha ei todennäköisesti tule kattamaan kaikkia kuluja mitä meillä asumisesta ja elämisestä tulee kertymään.

Reissuun on vielä melkein vuosi, mutta halusin herättää jo nyt ajatuksia sinne suuntaan. Välissä oleva maailmanympärysmatka tyhjentää aivot varmasti, mutta jotta sen jälkeen olisi helpompi tarttua asiaan, kerään tähän esseeseen työkaluja ja ajatuksia valmennuspestiä varten.

”Tiimivalmentaja pyrkii siihen, että kaikkien tiimin jäsenten taitoja käytetään hyödyksi niin paljon kuin mahdollista.”

Tiimivalmentajan tehtävät

Huomasin kirjaa lukiessani, että Salminen käsittää sanan ”tiimivalmentaja” hieman eri tavalla kuin esimerkiksi mitä Tiimiakatemialla on totuttu käsittämään. Samoja elementtejä löytyy, mutta Salmisen tiimivalmentaja on selvästi enemmän johtajamainen kuin sellainen valmentaja johon itse olen tottunut. Salmisen mukaan tiimivalmentajan perustehtävä on toimivan tiimin rakentaminen ja valmentaminen. Hän myös huolehtii tiimin jäsenten kehittämisestä. Tiimivalmentaja tarkkailee ja arvioi tiimin toimintaa sekä seuraa ja oikaisee tiimin tekemiä virheitä. Hän auttaa luomaan tiimin kulttuuria ja rakentaa tiimiin positiivista ilmapiiriä.

Tiimivalmentajan taidot

Tiimivalmentajan tärkeimmät taidot määrittyvät kahden kysymyksen avulla:

 • Miten suuren osan tiimisi voimavaroista osaat valjastaa käyttöösi?
 • Mikä saa parhaat ihmiset liittymään juuri sinun tiimiisi?

Tiimivalmentajan taitojen oppiminen vaatii paljon työtä ja paneutumista. Hyviin tiimivalmentajan ominaisuuksiin kuuluu myös:

 • tavoitehaluinen ja vaikuttamishaluinen
 • vuorovaikutustaitoinen ja rohkea antamaan palautetta
 • kiinnostunut muiden johtamisesta
 • suunnittelutaitoinen
 • systemaattinen ja analyyttinen
 • luottamusta herättävä ja rakentava
 • riittävän hyvä ammatillinen osaaminen asiantuntijana tms.
 • kyky strategiseen ajatteluun
 • taitava itsensä johtaja

Mielestäni omaan joitain noista ominaisuuksista, kuten vuorovaikutustaitoisuus, suunnittelutaitoisuus, ja luottamusasiat. Paljon on toki harjoiteltavaa, esimerkiksi vanha kunnon itsensä johtaminen ja strateginen ajattelu. Strategiakirjoja en ole lukenut varmaan ollenkaan, mutta seuraavana lukuun lähtee Sinisen meren strategia. Tuntuu että itsensä johtaminen on nyt karannut hieman käsistä. Paperit ovat levällään ja asioita jää tekemättä kun unohtelen niin paljon. Ajattelin ennen mymmiä siivota kaikki roskat pois ja laittaa asiat järjestykseen. Kun saavun takaisin reissusta, on helppo aloittaa puhtaalta pöydältä.

Tiimivalmentaja tiimin kehittäjänä

Omaa tehokkuutta tiimivalmentajana tiimi kehittämisessä voi arvioida antamalla seuraaville väittämille arvosanan (1-5) . Näin tiimivalmentaja pystyy arvioimaan omia vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan.

 1. Etsin päivittäin keinoja tiimini kehittämiseen.
 2. Käytän yleensä samoja keinoja kaikkien tiimin jäsenten motivointiin.
 3. Annan tiimin jäsenille haastavampia tehtäviä sen mukaan, miten he ovat suoriutuneet tehtävistään. 
 4. Kun tiimin jäsenet tekevät ehdotuksia, kysyn yleensä lisäkysymyksiä ymmärtääkseni paremmin mitä he tarkoittavat.
 5.  Etsin jatkuvasti tiimin jäsenteni ”piileviä kykyjä”.
 6. Autan aktiivisesti tiimin jäseniä pohtimaan omia kehittymistarpeitaan.
 7. Perehdytysohjelmamme keskittyy tukemaan myös uuden tiimin jäsenten tiimityötaitoja ja sopeutumista tiimiin.

Ratkaisukeskeisyyden periaatteet

Olen usein oman tiimin toiminnassa huomannut ongelmaksi ratkaisukeskeisyyden puuttumisen. Olen syyllistynyt siihen itsekin huomattavan usein. Tuntuu kotoisalta ja helpolta velloa ongelmissa ja valittaa niistä. Salmisen kirjasta löytyi tähän apu.

 1. Ongelma tavoitteiksi – suunnataan huomio tavoitteisiin ongelmien sijaan. On ryhdyttävä puhumaan siitä mitä halutaan tulevaisuudessa tapahtuvan sen sijaan, että mietitään mistä halutaan päästä eroon.
 2. Selvitetään ja vahvistetaan sitä mikä toimii. Etsitään jo toimivat tavat ja lisätään niitä. Asiat, jotka eivät toimi, tehdään toisin.
 3. Keskitytään vahvuuksiin ja voimavaroihin. Suunnataan huomio onnistumisiin. Etsitään menneestä kohokohtia ja voimavaroja. Uskotaan tuleviin onnistumisiin.
 4. Pienten askelten voima. Pienetkin onnistumiset ja edistysaskeleet ovat merkki oikeasta suunnasta. Niitä tulee kannustaa ja vahvistaa.
 5. Arvostus ja tasaveroinen yhteistyö. Osoitetaan arvostusta muille tiimin jäsenille aktiivisella kuuntelulla, läsnäololla ja erilaisuuden hyväksymisellä.
 6. Myönteisyys, luovuus ja huumori mukana keskusteluissa. Rikotaan juurtuneita käsityksiä ja tarkastellaan epäonnistumisia oppimiskokemuksina.
 7. Hyväksytään vaihtoehtoiset ratkaisut. Jokaisella on oma yksilöllinen tapansa nähdä asiat. Tavoitteisiin voi päästä monia erilaisia polkuja pitkin.

Tiimisopimus

 • Tiimin päämäärät ja tavoitteet
 • Tiimityössä noudatettavat arvot
 • Tiimin jäsenten vastuualueet ja erityistehtävät
 • Tiimin jäsenten tiimiroolit
 • Tiimin valtuudet ja jäsenten valtuudet tehdä päätöksiä tiimin puolesta
 • Tiimin toimintaperiaatteet ja yhteiset pelisäännöt
 • Tiimin toiminnan seurannan ja arvioinnin periaatteet
 • Tiimi toiminnan kehittämisen perusteet

Hyvän tiimin jäsenen ominaisuudet

 1. On rehellinen ja avoin
 2. Hoitaa tehtävänsä laadukkaasti
 3. On luotettava
 4. On reilu ja oikeudenmukainen
 5. Täydentää muiden tiimin jäsenten osaamista
 6. Omaa hyvät vuorovaikutustaidot
 7. Viljelee positiivista ”onnistuu” -asennetta
 8. Sitoutuu tiimin toimintaan
 9. Pitää muita tiimin jäseniä vastuunalaisina tiimin menestyksessä ja antaa rohkeasti ja taitavasti palautetta muille tiimin jäsenille
 10. Vaikuttaa muihin tiimin jäseniin esimerkin voimalla
 11. Jakaa positiivista energiaa muille tiimin jäsenille
 12. Asettaa tiimin etusijalle
 13. On nöyrä, mutta ei nöyristele
 14. On kärsivällinen ja kestää vastoinkäymisiä
 15. Osaa ratkaista ristiriitoja rakentavasti
 16. Ei syytä muita omista vaikeuksistaan
 17. Tukee muiden tiimin jäsenten ajatuksia ja ideoita
 18. Hallitsee suunnitelmallisen toimintatavan ja osaa käyttää työvälineitä tehokkaasti
 19. On sitoutunut jatkuvaan kehittymiseen

Oli kiva huomata että noista ominaisuuksista löytyy jo itseltäni. Moni niistä on vielä saavuttamatta ja moni on kehittynyt Tiimiakatemian aikana. Esimerkiksi jatkuva kehittyminen on itselleni suhteellisen uusi ajatus, olen aikaisemmin ollut aika perinteisesti ajatteleva ”koulun jälkeen ei tartte enää oppia mitään”. Laitoin nuo ominaisuudet meidän tiimille, jos jotain saattaisi kiinnostaa pohtia millainen on tiimiläisenä. Viimeisissä treeneissä meillä on kuitenkin yhtenä aiheena kuinka ollaan 3,5 vuoden aikana kehitytty.

Tässä muutamia muistisääntöjä ja työkaluja joista on hyötyä ensi vuoden duunipaikassa. Salmisen kirja oli täynnä työkaluja ja teorioita, ja siksi sitä oli kiva lukea. Ihme ettei kirja ollut YPK:ssa, oli minusta tosi hyödyllinen ja konkreettinen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!