Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Työkaluja tiimivalmentajille

Kirjoitettu 10.11.13
Esseen kirjoittaja: Jonna Pekkarinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tiimivalmentajan parhaat työkalut
Kirjan kirjoittaja: Johannes Partanen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimivalmentajan parhaat työkalut – Johannes Partanen

 

Tiimivalmentajan merkitys on ollut minulle koko akatemian hieman epäselvä. Yhä edelleen saatan ajatella heidän olevan opettajia. Pääsin alkusyksystä JAMKin yrityshautomoihin sparraamaan opiskelijoita. Heillä oli valmiina liikeidea, mutta eivät tienneet, kuinka lähteä sitä viemään eteenpäin. Minun roolini oli myöskin todella epäselvä. Tunteja johti kaksi opettajaa, jotka kertoivat faktatiedot ja sen jälkeen lähdettiin tekemään tehtäviä, yksin. Opiskelijat näpyttelivät omia läppäreitään ja hädän tullen kysyivät opettajilta apua. Minun roolikseni jäi kysymysten esittäminen ja auttaminen niissä tilanteissa, kun itsellä jotain tietoa asiaan oli. Tulin hyvin juttuun opiskelijoiden kanssa, mutta osa koki jatkuvan kyselyn ja kyseenalaistamisen ärsyttävänä. Tarkoitukseni oli herätellä heidät ajattelemaan, että asioita voi ajatella monelta kantilta, eikä aina kannata tyytyä helpoimpaan ratkaisuun. Ensimmäinen valmennuskokemukseni oli hämmennyksestä huolimatta miellyttävä.

Lähdin JTC-valmennusohjelman innoittamana lukemaan tätä Johanneksen kirjoittamaa kirjaa, sillä haluan osaltani olla kehittämässä tiimiämme parempaan suuntaan. Haluan myöskin ymmärrystä siihen, miksi valmentajat toimivat kuten toimivat. Mitkä ovat heidän tärkeimpiä työkalujaan, kuinka itse voin kehittyä valmentajana.

Huomasin lueskellessani, että mietin monia asioita oman tiimini kannalta; jotkin asiat eivät vieläkään toimi omassa tiimissä. Lähdinkin esseessä pohtimaan mahdollisia korjausliikkeitä, joita voisimme tiiminä tehdä. Valitsin kirjasta kaksi työkalua, joihin tiimimme tulisi pureutua tarkemmin. Ensimmäinen haaste seuraavalle jorylle!

 

Mikä ihmeen täpitys?

Tiimillämme on välitäpitys tulossa pian. Itselläni ei ole mitään tietoa, mitä täppiä olemme tavoitelleet, enkä tiedä mitä meillä jo on. Ihka ensimmäisestä täpityksestämme muistan sen verran, että kenellekään ei ollut mitään tietoa ja yksi täppä saatiin vahingossa. Yritän tässä sanoa, että rakettimalli ei todellakaan ole selkeä asia kaikille tiimiläisilleni. Itselleni se hieman selkiytyi JTC-koulutusohjelmassa. Ensimmäisenä asiana TO DO-listalleni lisään rakettimallin perinpohjaisen läpikäynnin tiimini kanssa. Tiimin yhteisten tavoitteiden luominen on ollut vaikeaa, eikä meillä vieläkään ole tälle syksylle tavoitteita. Mielestäni rakettimallissa on jo monia asioita, joita olisi hyvä tavoitella. Rakettimallin läpikäynnillä ehkäistäisiin myös nurinaa siitä, että jory päättää tavoiteltavat täpät. Jokainen voisi itse ymmärtää rakettimallin ja täppien merkityksen tiimin toiminnassa.

Täppätavoitteita joulukuun ja  toukokuun täpitykseen:

 • Yksilön oppimisprosessi 2 täppä

Meillä on vielä paljon kehitettävää yksilön oppimisprosessissa. Onneksi moni asia, kuten lukusuunnitelma, treenipäiväkirjan pitäminen ja oppisopimusten automaattinen päivittäminen ovat helppoja juttuja kun niistä saadaan rutiini.

 

 • Tiimin oppimisprosessi 2 täppä

En tiedä onko ensimmäinenkään täppä saatuna, mutta tässä on hyvä haaste yhdessä tiimillemme. Jälkimotorolien tuonti treeneihin, säännölliset synnytykset, valetiimin vaiheen ohitus. Uskon, että tämä täppä on mahdollinen, mutta se vaatii tiiminä työtä.

 

 • Tiimiyrityksen oppimisprosessi 1 täppä

Onkohan meillä vielä tätä? Jos ei, tämä pitäisi tulevassa välitäpityksessä kyllä saada.

 

 • Tiimiyrityksen oppimisprosessi 2 täppä

Tässä on jälleen haastetta tiimille, mutta mielestäni tämä on mahdollinen joulukuiseen täpitykseen. Inventaarioista on pikkuhiljaa siirrytty vaikeampiin projekteihin ja liikevaihto on selvästi nousussa. Enää puuttuu täppään vaadittava kirjaesitelmä.

 

 • Asiakaspotentiaaliprosessi 1 täppä

Kyseistä täppää tavoittelemme jo tulevassa välitäpityksessä. En tiedä, kuinka ehdottomia valmentajat ovat vaadittujen kohtien toteutumisesta. Asiakaskäyntien suunnitelmien tekeminen ei mielestäni toimi vielä, vaikka siihen on hyvät edellytykset. Asiakaskäynnit eivät myöskään toimi mittarina tiimillemme. Senpä vuoksi tämä laitan tämän joulun täpitystavoitteeksi.

 

 • Markkinointiprosessi 2 täppä

Ensimmäinen täppä on toteutunut helposti, mutta emme paljoa ole siitä kehittyneet. Iso haaste koko tiimille, jonka ratkaisemista MT:n käyneet voivat kuitenkin edesauttaa.

 

 • Johtamisprosessi 1 täppä

Huomio lekalaiset ja joryyn haluavat! Katsokaas tähän täppään vaadittavat kohdat. Joka ikinen tähän täppään vaadittava kohta on mielestäni hyvä tavoite koko tiimille.

 

 • Talousprosessi 2&3 täppä

Nämä täpät ovat henkilökohtaisia tavoitteitani, jos minut talouspäälliköksi valitaan. Toinen täppä on viitta vaille toteutumassa, eikä kolmaskaan paljoa vaadi. Mielestäni nämä ovat perusasioita, joita jokaisen Idealekalaisen kuuluu osata.

 

 

Nämä ovat minun mielipiteitä hyvistä tavoitteista ja mielestäni mahdollisia toteuttaa viimeistään kevään 2014 täpityksessä. Tärkein asia mielestäni on, että jatkossa valitsemme yhdessä tiimimme kanssa, mitä täppiä tavoittelemme. Kukaan yksittäinen henkilö ei voi kertoa meille, mitkä ovat hyviä tavoitteita koko tiimille.

 

 

Taitoprofiili

Olemme kerran koko akatemian aikana katsoneet jokaisen kohdalla taitoprofiilia. Itselleni tuli yllätyksenä, miten ”tiukkoja” vaatimukset ovat. Monessa kohtaa valmentaja arvioi minulle ykkösen tai kakkosen ja oli itse ehdottomasti samaa mieltä. Sitä kuitenkin ihmettelen, miksei taitoprofiilia ole tutkittu tarkemmin ennen arviointia. Jälleen kerran tavoitteiden asettaminen tuntuu helpolta, koska joku muu on ne oikeastaan jo luonut. Mielestäni taitoprofiili on älyttömän hyvä väline luoda henkilökohtaiset tavoitteet. Näiden henkilökohtaisten tavoitteiden pohjalta niin johtoryhmä kuin Riikkakin pystyy ohjaamaan meitä parempaan suuntaan. Itselläni ei tähän mennessä ole edes ollut tavoitteita, mutta tässä ne nyt ovat:

 • Tiimioppimisen taidot:

-Haluan kehittyä dialogissa, sillä minulla tuntuu olevan suuria vaikeuksia osallistua keskusteluun. Vuosi sitten olin paljonkin äänessä, nyt tuntuu etten saa suunvuoroa. Pelkään ehkä hieman, mitä muut ajattelevat mielipiteistäni. Tämä on tavoite nro 1!

 

-Ristipölyttämisen taito sekä talossa, että sen ulkopuolella. Olen käynyt tänä syksynä kerran ristipölyttämässä. Kun taloon tulee vierailijoita, kierrän heidät kaukaa. Minua pelottaa, etten saa suutani auki, koska en saa sitä edes omissa treeneissä.

 

-Tiimioppimisen johtaminen tavoitteiden, ilmapiirin luomisen ja kurinalaisuuden avulla. Mielestäni tämä on jorylaisen yksi tärkeimpiä tehtäviä.

 

 • Henkilökohtaiset oppimaan oppimiset taidot:

-Osaan laatia oppimissopimuksen, mutta tavoitteeni on jalkauttaa se vielä paremmin käytäntöön.

-Myös itsensä kehittäminen kaikilla eri tiimiyrittäjän osa-alueilla on tärkeää.

 

 • Kansainvälisyystaidot:

-Menen rohkeasti juttelemaan ulkomaalaisten kanssa

-Yhteinen projekti ulkomaalaisten kanssa

 

 • Itsensä johtamisen taidot:

-Osaan jatkuvasti suunnitelma omaa toimintaani, tehdä tavoitteita ja päästä omiin tavoitteisiini

-Rakennan itselleni sopivat työkalut jokapäiväiseen työskentelyyn (mm. ajanhallinta kuntoon)

 

 • Palvelu, neuvottelu ja myyntitaidot

-Osaan myyntityön alkeet ja minulla on kokemusta erilaisista myyntiprojekteista

 

 • Ymmärrys taloudellisista asioista

-Ymmärrän mitä yrityksen talouden hoitoon kuuluu ja osaan seurata sitä

-Budjettien tekeminen

 

Näitä asioita siis tavoittelen ensi kevääseen mennessä. Näiden pohjalta aion laatia toimintasuunnitelman, kuinka myös pääsen näihin tavoitteisiin.

Jokainen kirjassa ollut työkalu oli minulle ennestään tuttu kuulemalta, muttei työkaluihin ole tullut koskaan tarpeeksi perehdyttyä. Aion palata kirjaan siinä vaiheessa, kun olen lähdössä Baskeihin harjoittelemaan valmentamista.

 

Jonna Pekkarinen

Osuuskunta Idealeka

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!