Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Työn ilo – Onnellisuuden taito työssä

Kirjoitettu 22.02.15
Esseen kirjoittaja: Anu Kuivaniemi
Kirjapisteet: 2
Kirja: Työn ilo – Onnellisuuden taito työssä
Kirjan kirjoittaja: Dalailama & Howard C. Cutler
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Kirja on kirjoitettu keskustelevaan muotoon, ikään kuin kopio Howardin ja Dalailaman juttutuokioista. En ole saanut oikein mitään irti kirjasta. Se tuntuu olevan hyvin hidastempoinen, ympäripyöreä ja tylsähkö. Olen lukenut muitakin kirjoja, joiden pointti on oman elämänasenteen, asioihin suhtautumisen ja itsensä kehittämisen ympärillä, eikä Työn ilo tuo siihen paljoakaan uusia ajatuksia.

Kirjassa yritetään kertoa keinoja suhtautua erilaisiin tilanteisiin, mikä on ihan hyvä idea. Monesti esimerkit ovat kuitenkin ympäripyöreitä ja vaikeaselkoisia, eikä Dalailamalla ole antaa niihin yksiselitteistä vastausta. Tällöin sisältö on sitä samaa: oma asenne ja suhtautuminen asioihin merkitsee kaiken. Jos ei ole lukenut paljon tämän tyyppisiä kirjoja, avartaa tämä varmasti ajattelua enemmänkin. Lähdin ehkä hakemaan turhan konkreettista teosta, kun vastassa olikin pohdiskelevaa tekstiä.

Suhtauminen rahaan

Kappale ihmisten suhtautumisesta rahaan ja palkkaan oli kuitenkin mielenkiintoinen. Aloin itsekin miettimään omaa asennettani rahan tarpeeseen ja paljonko sitä rahaa pitäisi olla että se olisi hyvä määrä. Kirjassakin todettiin, että elämme yhteiskunnassa, jossa onnellisuutta pidetään vauraudesta riippuvaisena. Itsekin ajattelen osittain näin. Pikkuhiljaa olen ymmärtänyt, että se ei pidä paikkaansa. Kirjassa mainitaan tutkimus, joka toteaa että onnellisuus ei ole riippuvainen varallisuudesta sen pisteen jälkeen, kun ihmisen perustarpeet ovat tyydytetty, esimerkiksi ruoka ja suoja.

Oman elämän lottovoitto

Puhumme kotona Jonin kanssa usein rahasta ja siitä, miten mukavaa olisi, jos sitä olisi enemmän. Paljon. Joni varsinkin haaveilee lottovoitosta joka lauantai. Minä taas vastaan lottovoitosta haaveiluun, että aion tehdä omat rahani työllä. Haluaisin menestyä työelämässä niin hyvin, että raha ei olisi ongelma arjessa. Kirja käynnisti ajatuskulun siitä, miten paljon sitten olisi riittävästi. En tiedä. Olen asettanut itselleni tavoitteeksi, että kun valmistun, palkkani alkaa nelosella, ja perässä kolme muuta numeroa. Se olisi paljon rahaa, arjen lottovoitto.

Työn merkityksellisyys

Kirjassa puhutaan myös siitä, miten työn sisältö alkaa olemaan tärkeämpää kuin työstä saatava palkka. Kaikissa johtamiskirjoissa kerrotaan, että palkka pitäisi olla sillä tasolla, että se ei ole ongelma, mutta sen jälkeen palkan määrä ei enää motivoi työntekijää. Työllä täytyy olla sisältöä ja merkitystä. Kirjan mukaan entistä tärkeämpää on joustavuus ja mahdollisuus oman elämän elämiseen. Minäkin haluan tätä enemmän kun rahaa (siinä tapauksessa että raha riittää perusasioihin). Nykyinen tilanne vastaa tätä. Rahat eivät meinaa riittää, mutta saan todella paljon irti työstä. Vapaa-aikaa pitäisi olla enemmän, joten siinä mielessä vaakakuppi ei ole tasan.

Tavoitteeni työlle Tiimiakatemian aikana

Tiimiakatemian aikana haluan ja aion hankkia sellaiset valmiudet, että voin menestyä rahallisesti riittävän hyvin, ja että voin tehdä sellaista työtä mikä on minulle merkityksellistä. Lisäksi minulla on vapaa-aikaa itselleni, perheelle ja sosiaaliselle elämälle. Tähän siis tähdätään. Ei lottovoittoon tai ikuiseen raatamiseen josta palkkiona on vain stressi ja väsy.

Suurin este tavoitteille

Olen ymmärtänyt, että kaikki tämä on hyvin pitkälti minusta itsestä kiinni. Olemme itse suurimpia esteitämme. Tavoitteellisella toiminnalla ja pitkäjänteisyydellä pystyn saavuttamaan tavoitteeni. Brian Tracykin puhuu elinikäisen oppimisen tärkeydestä, ja sen olen myös sisäistänyt akatemialla ollessani. Emme ole valmiita koskaan, eikä se ole tarkoituskaan. Olen paljon anteeksiantavampi nykyään itselleni enkä vaadi enää niin paljoa. Vaadin vain sen, että ongelman kohdatessani, tartun siihen ja pyrin ylittämään sen. Se riittää, että tekee aidosti parhaansa.

 

Anu Kuivaniemi

Osuuskunta Mittava Innovations

anu (a) mittava.fi

045-1374745

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!