Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Työpaikan hiljainen vallankumous

Kirjoitettu 20.09.18
Esseen kirjoittaja: Samuel Pöyhönen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Introvertit- työpaikan hiljainen vallankumous
Kirjan kirjoittaja: Linus Jonkman
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Työpaikan hiljainen vallankumous

 

Kesälukemista parhaillaan. Olen ottanut lepoa kesän aikana, jotta jaksaa ensi vuoden täysillä vetää. Huomasin kanssa, että mitä paremmin on levännyt sitä paremmin kirjan ajatukset uppoavat mieleen. Ajan kanssa pystyy miettimään kunnolla näitä syviä tuntemuksia ja ottaa eri näkökantoja jokaisesta tilanteesta.

Kirja on aivan loistava, en muista milloin viimeksi olisin ollut näin innostunut kirjasta. Varmaankin viime keväänä, mutta silloinkin oli ihan pirun kiire jaarittelemaan niitä näitä. Joka tapauksessa aivan törkeen hieno opus. Löysin oman persoonani. Löysin vastauksia niihin kysymyksiin, joita olen ihmetellyt sen 15 vuotta. Pystyin samaistumaan niin moneen kirjan esimerkkiin, että tuntui, etten ole ainoa sekopää. Välillä kylläkin tuntui, että mikä minä olen, kun tekemiseni osuvat kaikkiin esimerkkeihin, sekasikiö.

 

Ajan kanssa lukeminen on mahtavaa. Vertasin itseni lisäksi meidän tiimin henkilöitä esimerkkeihin ja myös esimerkkien vertailu jatkui omaan lähipiiriin. Vaikken ollut lukenut kirjaa loppuun, keskustelin jo muiden kanssa eri persoonista ja yritin ymmärtää heidän ajatuksia. Olin jopa niin innostunut aiheesta, että postasin Instagramiin kyselyn ”Oletko introvertti vai extrovertti?” Sain siitä aihetta keskustella😊

 

Kirja kertoo erilaisista persoonista. Ääripäät ovat introvertti ja extrovertti. Introvertti on se hiljaisempi kaveri ja extrovertti on se joka hölpöttää. Suurinosa ihmisistä on ääripäiden välimaastossa ja jos tunnet olevasi siinä keskellä, niin olet silloin ambivertti. Kirjassa on myös otettu huomioon kaikki muukin persoonallisuuteen liittyvät asiat, kuten ujous, kulttuuri, stabiliteetit, stressi, jne. Kirjanhan on kirjoittanut introvertti kirjailija Linus Jonkman. Kirjassa on pieni vivahde siitä, että introvertit ovat parempia ja näin introverttejä pitää käsitellä, mutta hyvä niin, koska olen pääsääntöisesti extrovertti.

 

Asiaan

 

Introvertti:

 

Me elämme tällä hetkellä extroverttien aikakautta, täytyy hymyillä, olla innossaan, verkostoitua ja olla spontaani. Jokaisen menestyjän yhtiön johtajana löytyy ulospäin suuntautunut tekijä, josta kaikki unelmoivat ja ovat innoissaan, pörssikurssi vain nousee. Mutta näin ei ollut aina, nimittäin vielä 1900 – luvulla unelmointiin pidättäväisyydestä ja sanattomuudesta. Uskottiin, että puhuminen hopeaa ja vaikeneminen kultaa. Pidettiin asiat sisällämme, pidettiin tunteet näkymättömänä ja sanottiin se mikä on vain tarpeen.

 

Introvertit harkitsevat jokaista sanaa. Heidän täytyy tuumata ajatuksiaan rauhassa, jotta he pystyvät ilmaisemaan itseään. Introverteillä ja extroverteillä kuohuu samalla tavalla, mutta introvertit eivät näytä sitä ulospäin. Heillä on pokerinaama.

Introvertit pystyvät tekemään yksitoikkoista työtä pidempään kuin extrovertit, he oikeastaan nauttivat siitä, että he pääsevät flow tilaan. Ymmärrän nyt, miksi 1900-luvulla ihmiset pystyivät tekemään tuotantolinja työtä.

Introvertit ovat vähemmistö, mutta lahjakkaiden seurassa enemmistö, koska he pystyvät keskittymään yhteen asiaan täysillä ja sillä intohimolla, että se ihmetyttää enemmistöä. Jos vaikka miettii Aleksander Barkovia. Huippu jääkiekkoilija Nhl:ssä, ei paljoa hymyile tai juhli. Hän vain tekee sitä missä on paras, hän pystyy keskittymään siihen täysillä vuodesta toiseen tulemalla aina vain paremmaksi. Tyypillinen introversion piirre, jota monet extrovertit unelmoivat.

Introvertit ei yleensä puheita pitele, koska se ei sovi heille. Se tuntuu ylitsepääsemättömältä. Oikeastaan se ei edes kiinnosta introverttiä. Introvertti valitsee mieluummin oman lukuhetken kuin linnan juhliin menemisen. Sosiaaliset tilanteet ovat haastavia introverteille, se kuluttaa energian nolliin ja akut tyhjäksi. Monet introvertit verkostoitumistapahtumissa ottavat pieniä taukoja tai happihyppeleitä, jotta saisivat hengähdystaukoja. Introvertit vihaavat puheluita tai turhia kokouksia. Miksi kokoustaa, jos ei ole oikeasti tärkeää asiaa. Introvertti soittaa tai kokoustaa, kun sille on tarve.

 

Extrovertit:

 

Kuten sanoin aikasemmin, että elämme extroverttien aikakautta. Ulospäin suuntautuminen on pop. Kaiken pitää olla hienoa, hymyilevää ja positiivista. Täytyy osata 3 min hissipuhe, muuten ketään ei kiinnosta. Sosiaalinen media täytyy olla myös aivan MUST juttu, pitää olla Instagramia, Facebookia ja LinkedIn:iä, jotta olet olemassa ja tietenkin näissä kanavissa täytyy olla aktiivinen.

Sosiaalisen median kautta monet extrovertit ovat luoneet uran, joko somejulkkiksena, tubettajana tai vaikkapa juontajana. Myös some on introverteille otollista, nimittäin Jodel, verkkokaupat tai muut fanisivut, jossa ei tarvitse paljastaa itseään.

Extrovertit näyttävät tunteensa ja ajatuksensa keskustelukumppanille. Extroverttien kasvot mutristuvat pahanpaikan tullen, heidän eleistä näkee, että jotain on vialla. He saavat energiaa muista ihmisistä, he tykkäävät hengata ystävien kanssa ja tehdä jotain uutta ja hienoa. He saattavat tylsistyä minuuteissa ja alkavat heti tekemään jotain muuta. Extrovertti persoonat voivat tehdä monta asiaa yhtä aikaa, kuten tehdä töitä melussa, tai kirjoittaa samaan aikaan kuin puhuu, tai heillä on aina toimiston ovi auki ja heillä on aikaa aina pienille juttutuokioille.

 

 

 

Johtajuus: Introvertti vai extrovertti johtaja

 

Tästä kamppailusta ei tule voittoa vaan ymmärrystä. Oletko koskaan miettinyt uuden toimitusjohtajan aloittaessa, että yleensä ensimmäiseen 4 kk ei tapahdu mitään? Onko niin, että vain introvertti johtajat perehtyvät uuteen yhtiöön ja toimialaan antaumuksella. Ja vasta sen jälkeen aloittavat ”fyysiset” tekemiset.

Introvertti johtaja on sellainen, että hän ei säiky tai tee mitään harkitsematonta. Hän on kärsivällinen. Jos esimerkiksi tulisi pörssilasku, introverttijohtajan yritys yrittää sinnitellä pahan yli ja uskoo, että nousu on tulossa. Extrovertti johtaja on taas päinvastainen, hän etsii uusia liiketoimintoja, jolla saadaan pahan tullen katteet pidettyä hyvinä. Molemmissa on siis puolensa.

Introvertti ja extrovertti johtajilla on tietysti erilaiset äänensävyt, kumpi näistä kolahtaa johdettaviin paremmin? Introvertti johtaja saattaa pitää pieniä taukoja tahallaan puhuessaan, jotta saisi alaisissaan herätettyä kiinnostusta. Extrovertti johtaja on menossa ennen kuin edes ajattelee. Tähän voisi verrata sellaista mielikuvaan kuin pomo ja johtaja. Ajatuksissani on sellainen mielikuva, että introvertti kuvastaa enemmän pomoa ja johtaja kuvastaa enemmän extroverttiä. Pomo sanoo, mitä pitää tehdä, mutta johtaja tekee mitä pitää tehdä. Johtaja näyttää, että hänkin voi liata kätensä tuosta noin vain. Näissäkin on paljon eroja kulttuurien välillä, nimittäin lännessä uskotaan extroversioon ja idässä introversioon. Ja Suomi hyvästi siinä välissä 😊 Introverttijohtaja ennakoi ja valmistautuu tulevaan, extroverttijohtaja ratkaisee ongelmat sitä mukaan, kun ne tulevat esille.

Kun haluat tietää mitä ekstrovertti ajattelee: katso ja kuuntele. Haluatko tietää mitä introvertti ajattelee: kysy. Aika simppeliä. Vaativaa tässä onkin se, että et voi nähdä päältäpäin onko ihminen extrovertti vai introvertti. Sinun täytyy ensin tutustua. Extroverttiin tutustuu varmasti yhdessä vuodessa, mutta introvertin kanssa saattaa mennä useampikin vuosi.

 

Stabiliteetit – aitous

 

Jos halutaan mennä vieläkin syvemmälle persoonaalisuuksien taakse, sieltä löytyy koleriikko, flegmaatikko, sangviinikko ja melankolikko. Koleriikko on extroversion ja epästabiilisuuden personnallisuuspiirre. Koleririkon persoona on ulospäinsuuntautunut ja temperamenttinen. Hän saattaa vaihtaa mielipidettään vartin välein ja tähän on vaikea suhtautua.

Flekmaatikko on rauhallinen ja turvallinen ihminen, jolla on vahva ja vakaa minäkuva. Tämä tyyppi on pohdiskeleva analyytikko, objektiivinen ja ajatuksissaan horjumaton. Flekmaatikot nostavat esiin persoonia ympäristöstään ja antavat heidän loistaa. Flekmaatikkossa yhdistyy introversio ja stabiilisuus

Sangviinikko persoona on taas extrovertti ja stabiili. Sangviinikko on myönteinen ja optimistinen. Hän pitää keskustelun aina lämpimänä ja ottaa kaikki mukaan keskusteluun.  Hän auttaa ilman vastapalvelun ajatusta.

Melankolikossa yhdistyy introverttius ja epästabiluus. Huolestunut luonne huonon itsevarmuuden kanssa. Hän näkee muiden teossa ja on hyvin kyyninen hyvässä kuin pahassa.

 

Stressi

 

Minkälaiseksi ihminen tai persoona muuttuu kun stressiä on näkyvissä? Ainakin introvertit muuttuvat enemmän passiivisiksi ja sulkevat kaiken sisäänsä. He saattavat jumahtaa, eivätkä pääse pois ennekuin tilanne on ohi. Toisaalta on tilanteita, jossa on hyvä miettiä kaksi kertaa ennen kuin ryhtyy toimiin.  Extrovertit alkavat enemmän puhua ja turhautua, varsinkin päivän selvistä asioista. Extrovertit saattavat nostaa ääntään ja elehtivät kropallaan, että nyt ei pelleillä. Extroverttien etuna on se, että stressi saa heidät valveille ja tekemään kaikkensa vaikka lopusta ei olisi tietoakaan.

 

”Introvertillä on tahdonvoimaan ja extrovertillä on muutosvoimaa”

 

 

Oma persoonani

 

Tein kirjan lopussa olevan testin ja olen pääosin extrovertti. Pääosin extrovertti on joustava, mutta löytyy vivahteita introversiosta. Extrovertti haluaa tehdä töitä sosiaalisesti. Seuraavaksi introversioon päin olisi ollut ambivertti.

Kirjaa lukiessani huomasin, miten hyvin minuun kolahti niin monet extrovertti kuin introvertti piirteet. Olin välillä ihan sekaisin kumpi olen.

Olen sellainen, että pystyn olemaan kaikennäköisissä tilanteissa pidemmänkin aikaa. Persoonani muuttuu sen mukaan, kenen seurassa olen. Aika jännä, ennen en ole ajatellut, että muutun, mutta nyt huomasin sen selvästi. Mutta kysymys kuuluu kumpien persoonien kanssa viihdyn paremmin? Siihen täytyy vastata, etten varmaan kummankaan. Sieltä pitää löytyä tasapaino. Viime vuonna huomasin, että sain omasta tiimistäni ihan älyttömästi boostia ja energiaa, joka jatkui pitkään. Toiseksi tarvitsen viikonlopun palautumiseen, jotta ensiviikko maistuu entistäkin paremmalta. Omaan oloon pitää päästä, kun ympärillä oleva meininki muuttuu häslingiksi. Joskus on niin, että olo tulee vain yht’äkkiä ja ei lähde pois ennen kuin olen saanut olla rauhassa, ns. rupeaa vituttamaan, varsinkin jouluna olen sen huomannut. Nyt onneksi tiedän, että vika on minussa ja nyt osaan vaatia itseltäni tasapainoa.

 

Viihdyn myös todella hyvin yksinään, keksin aina jotain tekemistä, minulla ei ole ollut ikinä tylsää.

Aina on jotain rästihommia mitä pitää tehdä tai telkkarista tulee mielenkiintoinen leffa tai dokumentti. Pitkän yksinolon jälkeen käy niin, että saatan kauppareissulla ruveta juttelemaan tuntemattomille niitä näitä, silleen leppoisasti niin kuin Pohjois-Karjalassa on tapana.

Mietin asioita myös paljon introversion tapaan, silloin kun kerkeän huilata. Mietin asioita pääni puhki ja yritän etsiä vastausta, kun yleensä helpompi tapa olisi jakaa aihe kaverin kanssa. Välillä saatan muuttua negatiiviseksi, jos täysin extrovertti persoona hölpöttää suunsa puhtaaksi ja minä olen samalla introvertti mielentilassa. Yritän vain olla hiljaa ja kestää 😊

 

Minkäläinen olen stressitilanteissa? Yritän olla selkeä, rauhallinen ja innostava. Olen myös kärsivällinen niin halutessani, mutten muuten en tarpeeksi. Minulla voi kohota ääni ja naamani näyttää mutrulta. Varsinkin kärsivällisyyteni loppuu silloin, kun joudun toistamaan itseäni, kun toinen ei kuuntele ja sitten hän kysyy tyhmän kysymyksen, jonka juuri selitin. Saatan myös unohtaa asioita tai tapaamisia stressaantuneena, jos niistä ei ole merkintää kalenterissani.

Muuten kyllä olen stressitilanteissa aktiivinen ja vedän sen läpi vaikka mikä olisi. Ohitan kaikki muut toimet, että saan tehtyä lupaamani asian maaliin. Tietenkin nämäkin muuttuvat eritavoin oman energiatason mukaan. Akut täyteen ladattuna jaksan kuunnella tyhmiäkin kysymyksiä ja selittää juurta jaksaen ja kädestä pitäen. Akut nollassa tilanne on aivan toinen. Olen miettinyt myös tilannetta, että minulla on akut nollassa ja minun täytyy esittää uusille tuntemattomille ihmisille jotain erikoista. En ole yhtään introvertaalinen tai ärsyyntynyt. Haluanko näyttää jotakin muuta kuin olen eli esitänkö ja kaivan lisää energiaa jotain sisimmästäni? Ehkä se on niin. Sama tilanne toistuu asiakaspalvelutilanteissa.

 

Olen huomannut, että introvertti puoleni saattaa myös osittain johtua ujoudesta. Olen uusien ihmisten kanssa ujo, varsinkin jos olen huomion keskipisteenä. Mutta sekin voi johtua energiatasosta. Ehkä olen ujo niitä kohtaan, joihin koen jotakin auktoriteettia. Sieltä samasta se kumpuaa, miten aktiivinen olen eri ihmisten seurassa. Joskus saatan hölpöttää ihan liikaakin ja joskus vain muutaman sanan.

 

Tärkeintä on itsensä tunnistaminen eri tilanteissa ja muokkautua niiden mukaan. Tämä kirja on kyllä jokaisen luettava, nyt heti. Tämä kirja laittaa oikeasti miettimään omaa mieltä ja persoonaa. Siis ole hyvä ja lue. Ja sen jälkeen pientä analysointia ja reflektoimista.

 

Introvertiota ja extrovertiota voisi verrata Idiootit ympärillä – kirjassa oleviin persoonallisuuksien väreihin, joita ovat sininen, punainen, keltainen ja vihreä.

 

 

 

Muistilista ominaisuuksista.

Introverttien ominaispiirteitä:

 • Pokerinaama
 • Monotoninen äänensävy
 • Harvapuheisuus ja vastausten miettinen
 • Harkitsevaisuus
 • Muodollinen asenne, välttelee koskettamasta muita tarpeettomasti
 • Katse harhailee, kun ajattelee keskittyneesti
 • Pukeutuu konservatiivisesti hillittyihin väreihin
 • Pukeutuu aina samaan tapaan
 • Kiinnittää huomiota yksityiskohtiin ja laatupoikkeamiin
 • Osaa improvisoida ja hallitsee tilanteet, joita ei ole harjoiteltu ennalta
 • Pystyy keskittymään pitkään herpaantumatta. Ei ikävysty kovin helposti eikä tarvitse paljon taukoja

 

 

Extroverttien ominaispiirteitä:

 • Vastaa kysymyksiin miettimättä
 • Elekieli on voimakasta
 • Koskettelee keskustelukumppania
 • Pyrkii herättämään huomiota vaatteillaan, hiuksillaan ja ulkonäöllään
 • Suosii voimakkaita värejä ja blingiä
 • Keskeyttää muut keskustellessaan
 • Katsoo paljon silmiin
 • Huomioi ympäristön tapahtumia keskustelun aikana
 • Toimintakyky säilyy myös stressaantuneena
 • Ajattelee nopeasti ja pintapuolisesti. Tekee nopeita ja rutiininomaisia päätöksiä
 • Erinomainen havainnointikyky

 

Tässä vielä muutama kuva ajatuksiin:

Introvertthe evolution of the employee

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!