Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tyson Fury Pohjalta huipulle

Kirjoitettu 02.04.20
Esseen kirjoittaja: Elias Litmanen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tyson Fury Behind the mask
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.08. Henkinen kasvu, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tyson Fury Behind the mask

 

Huhhuh, tämä on kirja, jota odotin kuin kuuta nousevaa. Kyseessä on ensimmäinen itse ostamani kirja, joka on vielä englanniksi kirjoitettu, mutta se ei minua haitannut pätkääkään. Oi sitä onnen ja ilon päivää kun tilaukseni saapui postiin ja sain ruveta lukemaan miehestä, jonka elämä on ollut taistelua, kehässä ja sen ulkopuolella.

Tässä vaiheessa varmaan hyvä kertoa, että kyseinen henkilö on nykyinen raskaansarjan maailmanmestari nyrkkeilyssä. Olen Tysonin uraa seurannut siitä lähtien kun hän voitti Wladimir Klitschkon altavastaajana vuonna 2015 ja peri Klitschkolta kaikki raskaansarjan vyöt itselleen ja pysäytti historian pisimpään hallinneen mestarin raskaassa sarjassa. Tysonista tuli näin ’’undisputed champion’’ eli käytännössä kiistaton mestari, sillä hän hallitsi kaikkia mestaruusvöitä. Tässä vaiheessa moni varmaan ajattelette, että kirja varmaan kertoo hyvin pitkälti siitä, miten hän voitti Klitschkon ja kuinka mahtava Tyson fury itse on. Olette väärässä. Kirja käsittelee hyvin realistesti sitä, kuinka hän on AINA ollut altavastaaja hänen romani taustastaan johtuen ja sitä miten dramaattisesti hänen elämänsä muuttui tuon kuuluisan voiton jälkeen. Kirja käsittelee hänen uransa kaikista vaikeinta taistelua hänen suurinta vastustajaansa vastaan, ei kehässä vaan sen ulkopuolella. Kyseessä on Masennus.

Uran alkuvaiheet

Niin kuin aikaisemmin mainitsin Tyson Fury on romani ja erittäin ylpeä taustastaan ja hän kutsuukin itseään nimellä ’’Gypsy king’’. Mitä tämä on hänen uransa kannalta tarkoittanut? Häntä on syrjitty, katsottu ohi ja epäilty eli hän on ollut suoranaisen rasismin kohteena. Onko hän silti lannistunut ja tyytynyt omaan kohtaloonsa, luovuttanut? Ei tietenkään, hän on hallitseva raskaansarjan mestari, ilman yhtään häviötä tilastoissaan. Miksi? Se on yksinkertaista. Hänellä on ollut kaukainen unelma, mitä kohti hän on mennyt yksi askel kerrallaan. Tyson ei ikinä ole ollut lahjakkain, voimakkain tai nopein nyrkkeilijä. Itseasiassa hän ei edes hirveästi muistuta raskaansarjan nyrkkeilijää. Mikä hänet on erottanut muista ja tehnyt hänestä maailman parhaan? Hän on mennyt unelmaansa kohti päämäärätietoisesti, eikä ole antanut tilaa epäilylle ja pitänyt visionsa kirkkaana. Työmoraali, hän on aina treenannut täysillä, eikä ole antanut itselleen lupaa keksiä tekosyitä, mitkä voisi syrjäyttää hänen fokuksensa unelmastaan. Viimeisenä on periksiantamattomuus. Hänellä aina on ollut ja on vieläkin epäilijöitä, mutta se ei ole hidastanut tekemistä ja vaikka kuinka vaikeaa on ollutkin hän aina kulkenut päämääränsä kohti kuin härkä punaista vaatetta.

Mitenkäs tämä tällaista yksinkertaista tiimiyrittäjää koskee? Meillä jokaisella varmasti on jonkinlaisia unelmia, oli se sitten oman saippuafirman perustaminen, vaikkapa sijoitusyhtiö tai ihan mikä vaan. Meidän kaikkien tiimiyrittäjien pitäisi kirkastaa meidän omat visiomme ja unelmamme, oli ne sitten kuinka kaukaisia tahansa, sillä meissä jokaisessa on aivan uskomattomasti potentiaalia, kun vain päätämme tehdä jotain. Ajatelkaapa vielä sitä, että meillä on ympärillämme tiimit, täynnä lahjakkaita ihmisiä, joilla on yhteinen tavoite. Mitä kaikkea voimmekaan saavuttaa, kun yhdessä tiiminä kirkastamme visiomme ja alamme tehdä sitä kohti töitä päämäärätietoisesti, timantin kovalla työmoraalilla ja periksiantamattomasti. Enää ei hulluimmatkaan unelmat tunnu niin kaukaisilta vai mitä? Haaste tulee siinä, että miten saamme kaikki sitoutumaan yhteiseen tavoitteeseen ja unelmaan.

Ura katkolla

Kun Tyson voitti kaikki neljä vyötä Klitschkolta, voisi olettaa, että hän olisi maailman huipulla ja eläisi omaa unelmaansa. Näin ei asian laita ollut. Hänestä tuntui tyhjältä, oli onneton ja ahdistunut. Hän ajautui elämänsä pahimpaan syöksykierteeseen. Hän päätti lopettaa uransa, sillä ei tuntenut enää samaa paloa nyrkkeilyyn mitä ennen, eikä kokenut, että laji voisi vielä hänelle antaa enempää. Ilman päämäärää hän rupesi ryyppäämään hyvin ammattimaisesti (päivittäin), käyttämään huumeita ja eli hyvin itsetuhoista elämää noin kolmen vuoden ajan. Kun unelmat oli saavutettu, eikä ollut enää päämääriä mihin tähdätä, hän masentui pahasti ja ei löytänyt elämälleen enää tarkoitusta.

En halua puhua masennuksesta sen enempää, tai pelotella että näin käy. Tämä on yleistä monelle huippu-urheilijalle kun ura päättyy, tarinoita löytyy ihan täältä Suomen maaltakin. On vaikea löytää omalle elämälleen uusia unelmia ja tavoitteita, jos on päämäärätietoisesti edennyt unelmiaan kohden ihan lapsesta lähtien ja kun ura loppuu, jäädään tyhjän päälle. Pointti minkä haluan nostaa teille, rakkaat lukijat, on se, että aivan jokaisella meistä olisi hyvä olla elämää ja unelmia uran ulkopuolella. Jos ura kaatuu tai loppuu yllättäen tai yritys myydään, niin silloin ei ainakaan toivottavasti jäisi tyhjän päälle, kun on työuran ulkopuolisia tavoitteita,unelmia ja elämää, mihin voisi turvautua pahan paikan tullen, ystävät, perhe, kotieläimet tai mikä vaan. Kunhan on jotain mihin voisi turvautua, jos tulee ikäviä käänteitä elämässä. Tyson Furyn tapauksessa se oli perhe.

Pohjalta huipulle

Fury löysi itselleen uuden unelman, hän halusi uudestaan maailmanmestariksi. Unelma oli taas erittäin kaukainen, sillä hänen elopainonsa oli noussut noin 180 kiloon kahden vuoden kuositustauon jälkeen eikä hän ollut koskenutkaan nyrkkeilyhanskoihin tuona aikana. Kuulostaa aika mahdottomalta, eikö vain? Ei Tyson Furylle. Taas kuvioihin astuu päämäärätietoisuus, työmoraali ja periksiantamattomuus. Niin Fury rupesi taas reenaamaan aivan perkeleen kovaa, parin vuoden päästä hänellä oli odotettu paluu ottelu, jonka hän voitti helposti. Sitten tuli seuraava ottelu, jonka hän voitti. Kolmas ottelu oli mestaruudesta Deontay Wilderiä, hallitsevaa mestaria vastaan, joka tunnetaan tyrmäys voimastaan. Fury lähti otteluun totuttuun tapaan altavastaajana ja hänet tuomittiin monessa eri mediassa häviäjäksi ennen kuin yhtään lyöntiä oli vaihdettu. Matsissa oli selvät sävelet, Fury määräsi tahdin ja Wilder haki tyrmäystä. Viimeisessä erässä Wilder saa vietyä upean suoran Furyn leukaperiin ja hän kaatuu kanveesiin tajuttomana. Kaikki ajattelivat, että se oli siinä, mutta ei, vasten kaikkia odotuksia Fury nousee kahdeksannen sekunnin kohdalla matosta ylös kuin Feeniks lintu tuhkasta ja lähtee vielä hyökkäämään Wilderin päälle. Matsi päättyi tasapeliin ja Furyn mestaruusvyö jäi odottamaan, vaikka ottelu itsessään oli nyky nyrkkeilyn hienoimpia mittelöitä.

Saapui 22. helmikuuta 2020, Fury vastaan Wilder pt. 2. Furyn uusi mahdollisuus voittaa itselleen kyseinen mestaruusvyö. Heti ottelun alusta näki, miten Fury dominoi vastustajaansa ja jopa välillä nöyryytti häntä. Seitsemännessä erässä ottelu päättyi, kun Wilderin tiimi päätti heittää pyyhkeen kehään ja luovuttaa. Furysta tuli uudestaan hallitseva maailman mestari vastaan kaikkien odotuksia ja hän löi luun kurkkuun epäilijöille. Hän samalla sementöi paikkansa historiassa yhtenä maailman parhaista moderneista raskaansarjan nyrkkeilijöistä ilman yhtään häviötä vyöllään.

Kuinka tämä kaikki voi olla mahdollista? Tässä näkee selvästi, kuinka voi saavuttaa mitä vain, jos vain päättää tehdä niin ja olla valmis tekemään perkeleesti töitä sen eteen. Toinen asia, on se, että hänellä on tiimi taustallaan, jonka arvo on mittaamaton. Jokaisella tiimiläisellä on omat tehtävänsä ja vahvuusalueensa, mutta vain yksi tavoite. Maailmanmestaruus.

Haluaisin ajatella tiimiyritystä kuin nyrkkeilynä, paitsi tässä tapauksessa ei olisi yksi henkilö kehässä, vaan yksi tiimiyritys. Tiimiyritys on valmis treenaamaan perkeleen kovaa, on periksiantamaton ja on vain yhteinen unelma, jota kohti edetään päämäärätietoisesti. Välillä tulee ryypiskelytaukoja, alamäkiä ja tiimiyritys lyödään kunnolla kanveesiin, mutta sieltä noustaan vain entistä vahvempana ja päämäärätietoisempana ylös ja voitetaan meidän haasteet niin kuin Fury voitti Klitschkon ja Wilderin. Niin meistäkin tulee mestareita!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!