Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tytöstä naiseksi yrityselämässä

Kirjoitettu 24.05.13
Esseen kirjoittaja: Kati Tikkanen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Kiltti tyttö ei pääse pomoksi
Kirjan kirjoittaja: Lois P.Frankel
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kiltti tyttö ei pääse pomoksi. Siinäpä vasta kirja, joka ensisilmäyksellä sai minut hiukan epäileväksi. Kun pääsin ennakko-oletuksestani, osoittautui kirja varsin kelvolliseksi lukemiseksi. Kirjan kirjoittajalla Lois P.Frankelilla on vuosien kokemus erilaisista työ-yhteisöistä ja sittemmin hän on omistautunut kouluttamaan naisia pois vanhoista, haitallisista toimintamalleista. Kuten kaikki amerikkalaiset self-help oppaat, myös tämä kirja sisältää paljon turhaa höttöä mutta suomalainenkin nainen löytää varmasti kirjasta hyviä pointteja.

Länsimainen nainen on nykyään tasa-arvoinen miehen kanssa niin kotona kuin työelämässäkin. Se ei kuitenkaan poista sitä, että työelämä toimii vieläkin suurelta osin miesten luomilla säännöillä. Frankel kuitenkin rohkaisee naisia muutokseen, muutos kun on helpoin aloittaa itsestä. Naisten ei tarvitse omaksua miesten käytösmalleja mutta heidän tulisi luopua pikkutyttönä olemisesta. Nainen käyttäytyy eri tavalla kuin se naapurin kuusivuotias Ella. Jo pienestä pitäen naisia kasvatetaan eri tavalla kuin miehiä, jolloin työelämään siirryttäessä miehet ottavat todennäköisemmin riskejä naisten yrittäessä rakentaa toimivia ihmissuhteita työympäristössä. Tiettyjä vahvuuksia on mielletty joko feminiiniseksi tai maskuliiniseksi. Esimerkiksi riskienottokykyä luonnehditaan maskuliiniksi kun taas yhteistyökykyä feminiiniseksi. Näiden kahden puolen yhdistäminen on johtajuuden tulevaisuutta. Tällöin huomioidaan molempien sukupuolten tarpeet ja kohdellaan kaikkia tasa-arvoisesti.

Kirja antoi minulle muutaman henkilökohtaisesti tärkeän pointin. Olen edelleenkin kirjan kuvailema tyttö. En vielä nainen, mutta haluaisin olla. Mitkä maneerit kuuluvat tytölle? Mitkä naiselle? Millainen nainen haluan olla: kova tekemään bisnestä, rakentamaan sidoksia ja hyvä ihmisten johtamisessa. Henkilökohtaisesti näen että haluan osata tehdä noita kaikkia mutta minulta puuttuu välineet joilla kehittää itseäni.

Mitkä sitten ovat suurimmat virheeni, joihin (ainakin kirjan mukaan) palaan kerta toisensa jälkeen? Ensimmäisenä mainitsisin pelihengen puutteen. Liike-elämä on yksi iso pelikenttä ja sinä itse olet pelaaja. Kun peli vaihtuu, vaihtuvat säännötkin. En ole kovin kilpailuhenkinen ja suosin mieluummin tiimityötä kuin yksinään puurtamista. Kirja kuitenkin muistuttaa että yhteistyössä on voimaa, mutta myös pieni kilpailuhenkisyys on joissain tilanteissa paikallaan.

Selittäminen. Olen varsin nopea puhuja ja suu saattaa käydä nopeammin kuin ajattelenkaan.  Välillä selityksen määrän voisi lyhentää jopa puoleen – vastapuoli ymmärtäisi sen silti. Turha selittäminen antaa toiselle lähinnä hermostuneen kuvan ja tällöin haittaa vastapuolen kanssa toimimista, mikäli tarkoituksena on esimerkiksi vakuuttaa asiakas ostamaan jokin tuote tai palvelu.

Puhuminen liian nopeasti on myös yksi heikkouksista, mihin naiset usein kompastuvat. Erityisesti tähän syyllistyy allekirjoittanut. Kuuluu samaan kategoriaan selittämisen kanssa.

Tarkoitukseton hymyily. Jo tämän kohdan lukeminen nostaa hymyn korville. Pahoittelen, Lois, ei tule onnistumaan.

Kirjaa lukiessani huomasin olevani joistain asioista eri mieltä kuin Frankel. Mutta veikkaan, että se on kirjan tarkoituskin. Löysin sieltä hyviä vinkkejä omaa ulkoista viestimistäni ajatellen. Haluan vaikuttaa ulkoapäin itsevarmalta, mutta kova bisnesnainen minusta tuskin tulee. Tyylilleni uskollisena toivon etten lopeta hymyilyä ikinä.

Löysin myös omia vahvuuksia sillä päinvastoin kuin osa naisista, ymmärrän verkoston tärkeyden omassa elämässäni ja pidän siitä huolta. Sama pätee vastavuoroisuuden noudattamisessa. En myöskään käytä sopimatonta meikkiä töissä. Ehken siis ole aivan toivoton tapaus. Pikemminkin sanoisin olevani hyvinkin potentiaalinen yksilö.

Käytäntöön vietävät asiat:

–         Puhu hitaammin, keskity kuuntelemaan vastapeluria.

–         Hymyile mutta älä näytä idiootilta.

–         Jätä turha vaatimattomuus narikkaan, usko itseesi ja tavoittele taivasta. Loppujen lopuksi elämä on yksi pelikenttä ja sinä itse olet pelaaja. Saat itse päättää, kuinka paljon haluat viettää aikaa vaihtopenkillä.

 

Kati Tikkanen

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!