Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tyytyväinen työntekijä?

Kirjoitettu 29.10.14
Esseen kirjoittaja: Emma Kyyrä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Pienet suuret teot
Kirjan kirjoittaja: Teresa Amabile ja Steven Kramer
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja Pienet suuret teot perustui tutkimukseen työtyytyväisyyteen, -motivaatioon, -tehokkuuteen ja mielialaan vaikuttavista asioista. Tutkimus oli laaja-alainen ja perustui päiväkirjamerkintöihin joita tutkimuksen alaisissa työpaikoissa oli täytetty. Kirja oli suunnattu johtajille, jotta he voisivat saada työntekijöistään motivoituneempia, mikä onkin suurehko haaste nykypäivänä.

Lähes 80% työssäkäyvistä eivät ole tyytyväisiä työhönsä, tai edes elämäänsä yleensä. Vietämme suurimman osan arjestamme työtä tehden tai ajatellen, tiedättehän, keskiverto kahdeksan tunnin työpäivä harvoin jää siihen kahdeksaan tuntiin.

Työ ja opiskelu säännöstelevät oikeastaan kaiken elämämme ja ajankäyttömme. Pomo tai opettaja taas säännöstelee työntekomme ja ajankäyttömme töissä. Ja tässä piileekin se juju. Työelämän ja vapaa-ajan mielekkyys kulkevat usein käsi kädessä. Johtaja, pomo tai opettaja vaikuttaakin teoillaan runsaasti siihen, millaista alaisen elämä on kokonaisvaltaisesti. Enkä ymmärrä miksi asiaa vähätellään.

Muutama viikko takaperin luin kirjaa, jossa painotettiin johtamisen olevan ammatti siinä missä muutkin. Haastava, mutta niin on monet muutkin työt. Aivan kuten kirurgin kädessä on ihmisen elämä, myös johtajan kädessä on ihmisen elämä. Eri merkityksessä toki hieman, mutta kuitenkin.

1. Tunne alaistesi yleistila

 

Aivan kuten kirurgin on tiedettävä potilaansa heikkoudet, vahvuudet ja yleistila, on johtajan tiedettävä alaisensa vahvuudet ja heikkoudet ja yleistila. Työntekijöiden tunteminen, ei henkilökohtaisesti, mutta yksilöinä, tekee johtamisesta ja tulevista kohdista toteutettavaa ja motivoivaa.

Johtajan on oltava kiinnostunut alaisistaan. Se, millä tavoin kiinnostuksensa alaisilleen esittää, tai miten työntekijöihinsä tutustuu onkin sitten jo aivan toinen asia. Palautetta joka tapauksessa on mahdollista saada.

 

2. Vastuu ja vapaus

 

Mikä on yrittäjyydessä parasta? Vastuu ja vapaus!

Ihmisellä on luontaisesti halu menestyä, suurimmalla osalla myöskin jonkinasteinen halu näyttää, halu ylittää odotukset ja halu ylittää itsensä. Mihin tämä johtaa? Laadukkuuteen, idearikkauteen, rajojen (ja työaikojen) rikkomiseen, innovaatioihin, innostukseen, antautumiseen… Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin.

Yksi on kuitenkin varma. Työtyytyväisyys, motivaatio ja tehokkuus kasvavat vastuun ja vapauden myötä.

Tiimiakatemia on tunnettu superpitkistä ”koulupäivistään”, työntäyteisistä viikonlopuista ja vapaudesta. (Ei siis lainkaan railakkaista ryyppyreissuista ja kolmen viikon krapulasta, kuten keskustelua kuulin muutamia viikkoja takaperin.) Miksi teemme niin? Pitkiä päiviä, viikonloppuja ja koko elämän uhrautumista, vaikka meille annetaan vapaus tehdä mitä huvittaa 160h viikossa?

Olemme motivoituneita. Meillä on vastuu ja halu onnistua, saada aikaan tuloksia, saavuttaa jotain, ylittää itsemme ja päästä kohti unelmiamme.

Työntekijälle annettu vastuu tuo johtajalle lisäaikaa keskittyä johonkin muuhun, kuin työnannon yksityiskohtaiseen laatimiseen. Toteuttajalle annettu vastuu ja vapaus toteuttaa saattaa luoda uudenlaisia ratkaisuja, mutta vähintäänkin lisää tehokkuutta.

Ystäväni työskentelee koruliikeketjun myymälässä. Aloittaessaan asiakaspalvelutyöntekijänä, hänen tehtävänkuvansa oli myydä koruja. Työkokemuksen myötä hän sai vapauden ja vastuun toteuttaa myös tuotteiden esillepanoa. Muistan hänen innokkuutensa klo 7 alkavaan somistusvuoroonsa, niin ensimmäiseltä kerralta kuin myöhemmiltäkin. Aina liikkeessä asioidessani hän myös esittelee rakentamiaan kokonaisuuksia innoissaan. Nyttemmin hänelle on annettu myös vastuu liikkeen Facebook-markkinoinnista. Hän tekee työn vapaa-ajallaan, puhuu siitä innoissaan ja houkuttelee kavereitaan seuraamaan ja osallistumaan eri kampanjoihin.

Osaatte varmaan itsekin nähdä kyseisenlaisia esimerkkejä ystäväpiiristänne tai omasta elämästänne, missä vastuu ja vapaus on lisännyt työtehoanne.

 

3. Selkeytä tai luo merkitys

 

Haluamme saada aikaan. Haluamme nähdä työmme merkityksen ja päämäärän. Haluamme nähdä lopputuloksen. Oli kyse isosta tai pienestä projektista, on meille ihmisille merkityksellistä nähdä oman työmme merkitys.

Työskennellessäni McDonaldsissa johtoporras asetti meille haasteen pienentää hävikkiä. Hävikin pienentäminen oli kiinni useasta pienestä asiasta, ja siihen vaikutti lähes kahdenkymmenen työntekijän työnpanos päivittäin. Yhden tehtävänä oli vuorollaan huolehtia päivämäärien huolellisesta merkitsemisestä, toisen taas kylmäsäilytettävien tuotteiden järjestyksestä, yhdellä tuotteiden riittävyydestä, neljännellä taas ennakoinnista ja niin edelleen. Yksittäisen työntekijän antama erityishuomio ei kantanut pitkälle, sillä kyse oli monen työvuoron mittaisesta, jatkuvasta tarkkuudesta. Muutama kuukausi erityishuomion kiinnittämisestä meille työntekijöille esitettiin luvut, jotka osoittivat hävikin pienentyneen huimasti, ja tuloksissa oli vielä eriteltyinä erillisten osa-alueiden muutos. Tekemälleni työlle näytettiin selvä merkitys, ja jatkoin entistä huolellisemmin hävikin pienentämiseen tähtääviä toimintoja. Samoin teki koko muukin porukka, sillä hävikki pieneni entisestään, ja ravintola tuotti aiempaa paremmin. Saimme myöskin mukavan palkintorahan virkistyskassaan noin 9 kk toimintojen aloittamisen jälkeen.

Yksittäisen henkilön merkitys suuressa kokonaisuudessa voi olla hankala hahmottaa. Johtajan tavoitteet voivat olla vaikeasti nähtävissä, ellei niiden esille tuomiseen paneuduta. Ellei jokaiselle yksilölle tehdä selväksi, mitä halutaan saavutettavan.

Johtajan on oltava nöyrä. On kyettävä myöntämään yrityksen kehityksen alaisena oleva heikkous, ja toki myöskin tunnistamaan se. En väitä tämän olevan helppoa, ei meitä siihen olla ikinä missään opetettu.

 

4. Anna arvostusta

 

Kouluissa jaetaan stipendejä, töissä pikkupalkintoja tai kehuja. Pienillä asioilla on iso merkitys. Johtaja voi toiminnallaan luoda kannustavan ympäristön, sillä kehuminen tarttuu. Säännölliset palkitsemiset tai kannustukset saavat ainakin kilpailuhenkisemmät ihmiset pyrkimään jatkuvasti parempaan.

Ei käy kieltäminen, on mukavaa saada huomiota, arvostusta tai kannustusta.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!