Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Unelmahommissa

Kirjoitettu 28.04.21
Esseen kirjoittaja: Tony Rantala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Unelmahommissa
Kirjan kirjoittaja: Satu Rämö, Hanne Valtari
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Unelmahommissa on Satu Rämön ja Hanne Valtarin kirjoittama kirja, jossa pohditaan omien unelmien ja kiinnostusten kohteiden ympärille rakennettavaa työtä. Päädyin lukemaan kirjan, koska sen aihe sopii hyvin viime aikoina treeneissämme käsiteltyihin asioihin. Olemme käyneet läpi yrittäjyyden ja palkkatyön eroja, mikä on herättänyt minut taas pohtimaan, mitä haluan työltä tulevaisuudessa.

Omasta intohimosta uran luominen on toki kiehtonut minua aina, vaikkakin omat kiinnostuksen kohteeni ovat ajansaatossa välillä muuttuneet. En osaa vielä sanoa yhtä tiettyä suuntaa tulevaisuuden tavoitteeksi, mutta yrittäjyydessä minua kiehtoo erityisesti brändin rakentaminen ja yhdeksi unelmistani voin sanoa oman tuotteen luomisen. Nauttisin tilanteesta, jossa voisin itse seistä kaikkien päätösten takana aina yrityksen arvoista visuaaliseen ilmeeseen.

 

Motivaation tärkeys kehittymisessä

Lapsuudessa minulla ei ollut muita suunnitelmia tai tavoitteita, kuin tulla ammattilaisjääkiekkoilijaksi. En antanut juuri millekään muulle aikaa kuin harrastukselleni, koska mikään ei kiinnostanut yhtä paljon. Myöhemmällä iällä elämäntilanteet muuttuivat ja päädyin lopettamaan harrastamisen lähes kokonaan. Myöhemmin olen pohtinut paljon, hukkasinko yli kymmenen vuotta harrastukselle, josta ei tullutkaan minulle ammattia. Olisin todennäköisesti saavuttanut todella vahvan ammattitaidon melkein missä tahansa asiassa, jonka eteen olisin tehnyt yhtä paljon töitä, mitä jääkiekon eteen tein. Kirjaa lukiessani sain kuitenkin hyvän muistutuksen siitä, että tekemisen tulee olla aidosti kiinnostavaa, jotta siinä kehittymiseen on valmis antamaan kaikkensa ja tästä syystä voin todeta, että on turha katua tehneensä asiaa, josta on aidosti nauttinut. Selkeimpänä syynä lopettamiselle oli motivaation kadottaminen, jonka huomatessani oli lopettamispäätös jossain määrin helppokin tehdä. Tämän ansiosta olen oppinut priorisoimaan omaa tekemistäni kaiken suhteen ja haluan tehdä myös tulevaisuuden työelämässä asioita, jotka minua aidosti kiinnostaa ja motivoi, koska vain tällä tavalla ne kantavat pitkälle ja tuottavat tulosta.

 

Oman unelmahomman löytäminen ja haasteet

Unelmatyötä miettiessä tulisi ensimmäisenä miettiä, mitä tykkään tehdä, koska todennäköisesti sieltä löytyy myös omat vahvuudet tai ainakin asiat, joiden eteen on valmis tekemään töitä kehittyäkseen. Kirjassa muistutetaan myös, että parhaatkaan ideat ja tavoitteet eivät välillä toteudu. Usein syynä tähän on se, että suunnitelma tuntuu liian isolta eikä tarvittavaa osaamista löydy. On kuitenkin tärkeä muistaa, ettei kaikkea ei tarvitse osata itse, vaan etenkin alkutaipaleella verkostoilla on suuri merkitys, jotta pystyy pyytämään apua vaikeissa asioissa. Tämä on ollut minulle aina haastava asia, koska haluaisin osata tehdä asiat täydellisesti. Minulle on usein vaikeaa ottaa askel tuntemattomaan, koska vihaan epäonnistumista. Tiedostan kuitenkin, että tuntemattomalla epämukavuusalueella tapahtuu suurin kehittyminen. Kirjassa oli myös tärkeä maininta ongelmien pilkkomisesta pienempiin osiin. Usein vastaan tulevat suuret ongelmat saa lamaantumaan kokonaan ja keskeyttämään asian eteenpäinviemisen, jonka vuoksi olisi hyvä pystyä analysoimaan ongelmaa pienempinä palasina, jonka kautta ongelman ratkaiseminenkin helpottuu.

 

Kaupallistaminen

Kun omasta intohimosta on onnistuttu luomaan tuote tai palvelu, on syytä alkaa miettimään sen kaupallistamista, jotta sen ympärille voi luoda oman työpaikan. Ensiksi täytyy löytää ja tuntea markkinat ja tunnistaa ostajat. Ketkä ovat kiinnostuneita tuotteesta ja miten heidät tavoittaa. Nämä ovat kysymyksiä. joiden läpikäymiseen täytyy käyttää aikaa ja tehdä selvitystyötä. On tärkeä osata hahmottaa markkinatilanne, jotta tiedetään ketkä ovat omia kilpailijoita. Oikeiden kohderyhmien tavoittaminen on myös äärimmäisen tärkeää koska, vaikka tarjolla oleva tuote olisi todella hyvä, mutta sitä ei saada ihmisten tietoisuuteen, ei toiminta tällöin tule kannattavaksi. Myös hinnoittelu on oleellista miettiä oikeanlaiseksi heti alussa. Väärin hinnoittelu aiheuttaa aina ongelmia, joista voi olla todella vaikea päästä eroon. Mikäli hinta asetetaan liian korkeaksi, on suuri todennäköisyys sille, että se karkottaa ostajat pois, ennen tuotteeseen tutustumista. Myöskin liian alhainen hinta voi herättää epäilyksiä ja myös jättää ikuisen leiman siinä suhteessa, ettei asiakkaat ole enään myöhemmin valmiita maksamaan korotettua hintaa.

 

Unelmatyön vapaudet

Kirjassa nostetaan esiin yrittäjän ajan käyttö ja siihen liittyvä vapaus. Työpäivän keskimääräinen pituus on kahdeksan tuntia, kuten yleensä palkkatöissä käydessäkin. Yrittäjänä on kuitenkin vapaus määrittää oman päivänsä aikataulu itse, eli työtä ei tarvitse tehdä yhtäjaksoisesti eikä samalla aikavälillä joka päivä. Tämä luo mahdollisuuden hyödyntää päivästä työntekoon juuri ne kellonajat, jolloin itse on tehokkaimmillaan. Riskinä vaihtelevalle työajalle on kuitenkin se, että työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan saattaa olla haasteellista. Vaikka työtä tehdään oman intohimon parissa, eikä työn tekeminen välttämättä tunnu edes työltä, on kuitenkin tärkeää muistaa antaa aikaa myös työn ulkopuolisille asioille ja levolle, jotta henkinen hyvinvointi säilyy.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!