Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Unelmahommissa

Kirjoitettu 18.10.20
Esseen kirjoittaja: Laura Autio
Kirjapisteet: 3
Kirja: Unelmahommissa
Kirjan kirjoittaja: Satu Rämä ja Hanne Valtari
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Lokakuinen kylmenevä ilta, lämmin viltti, teekupponen ja Unelmahommissa– kirja. Tuo yhdistelmä ei ollut ollenkaan huono. Unelmahommissa -kirja on Satu Rämön ja Hanne Valtarin kirjoittama urakirja, joka ei pidä sisällään ylipositiivisia superlatiiveja eikä vinkkejä millä tulet rikkaaksi kolmessakymmenessä päivässä. Kirjan neuvoilla haluttiin muuttaa ajatusta siitä perinteisestä suomalaisesta työkulttuurista mikä kuuluu näin: ”Työn kuuluu tuntua raskaalta ja harmaan arkiselta, eihän se muuten ole työtä”. Työn ei tarvitse olla noin vaan sen kuuluu olla sellaista mistä pidät.

 

”Tee sitä mistä tykkäät – myös työksesi”

 

Kirjassa kerrottiin alkuun paljon mitä Satu ja Hanne tekee ja miten he ovat päätyneet tekemään juuri sitä mistä he tykkäävät. Satu on toimittaja, designkaupan pitäjä, matkailuyrittäjä ja ammattibloggaaja. Hän asuu perheensä kanssa Islannissa. Nainen lähti mielestäni upeasti toteuttamaan harrastuksesta työn. Hän oli palaamassa hevosvaellukselta ja ajatteli että haluaisi tehdä reissuja enemmänkin mutta ensinäkin se on kallista ja se ei ole reilua kotona olevalle perheelle, että hän lähtee heti lomien alkaessa pitkille hevosvaelluksille. Vaikka hän ei ollut mikään ammattiratsastaja niin hän päätti, että kun oli kontakteja ja tarpeeksi intoa niin hän lähtee tekemään tästä tienistiä itselleen. Hän suunnitteli, laski kustannukset, pyysi tarjoukset ja kohta hänellä oli ratsastusryhmiä Islannissa islanninhevosvaelluksilla, joissa hän itse toimi ohjelmavastaavana ja matkanjohtajana. Näin hän sai yhdistettyä harrastuksen ja työn! Vaikka tämä kuulosti helpolta niin kirjoittajat eivät väitä, että heidän tiensä unelmahommiin olisi ollut helppo. Se on vaatinut kovaa työtä, suunnittelua ja aikaa.

Hannekin on ammattibloggaaja ja toimittaja, mutta myöskin tuottaja. Pääsääntöinen tulonlähde on hänen Lähiömutsi – bloginsa. No joo se näistä naisista tässä kohtaa. Vaikkakin suosittelen kirjaa kovasti luettavaksi niin ei kaikkia kiinnosta bloggaukseen, matkailuun ja journalistiin liittyvät asiat, joista kirjassa annetaan paljon esimerkkejä sattuneesta syystä. Siksi hieman halusin avata naisten taustoja.

 

Mitä tekisit, jos sinun ei tarvitsisi kantaa huolta rahallisesta toimeentulosta? Mikä sinun arjessa on mukavinta? Lukujen lopussa oli aina ”Ajateltavaa” kohta, jossa oli kysymyksiä, joita voit esittää itsellesi. Kysymykset auttavat sinua pääsemään lähemmäs unelmahommia. Myös omat arvot voivat olla avuksi unelmahommia miettiessäsi. Jos arvoinasi on vahvasti esimerkiksi hengellisyys/ uskonnollisuus niin olisiko sellaisen ihmisen unelma työskennellä evoluutiobiologian parissa? Minulle tärkeä arvo on onnellisuus ja tiedostan että silloin olen parhaimmillani ja olen tehokkaampi kaikissa asioissa. ”Onnellisuus on menestymisen korkein muoto” sanotaan kirjassakin.

 

BCG-matriisi

 

BCG-matriisi tai toiselta nimeltä unelmatyömatriisi on yksinkertainen kartta, jota voi käyttää melkein jokaisessa työpaikassa ja tilanteessa. Tätä kannattaa hyödyntää varsinkin silloin kun projekteja tuntuu olevan liikaa ja aika loppuu tai jokin homma alkaa tökkiä. Alla olevasta kuvasta huomaat, että tässä nelikentässä on kaksi akselia. Pystyakseli kertoo paljonko tuotteilla on ostajia. Vaaka-akseli kertoo kuinka paljon yritys on myynyt ostajille tuotteitaan. Jos ostajia on paljon, se sijoittuu pystyakselilla korkealle.

Kuva: Unelmahommissa- kirjasta

Yksinkertaisuudessaan: Jos tuote ei myy niin se on ”koira” eli kannattamaton tuote. Koirista kannattaa hankiutua silloin eroon. Esimerkiksi Cleverassa ”koira” oli kirjanpito. Kukaan ei halunnut sitä tehdä (ei saanut rahaa ja oli tylsää) joten siihen ostettiin palvelu muualta.

”Lypsylehmiä” mekin teemme akatemialla, jotta saamme tehdä unelmaprojekteja eli ”tähtiä” ja ”kysymysmerkkejä”. Raha pitää ottaa sieltä, missä sitä on saatavilla. Nämä eivät yleensä ole niitä parhaita hommia, mutta tähdet loistavat edessäpäin ja niitä kannattaa seurata.

”Tähtiin” kurotetaan sillä sen pitäisi olla se mistä nauttii ja tienaa tarpeeksi. ”Kysymysmerkki”, kuuluu vähän tähän samaan, se on kanssa mielekästä tekemistä, mutta ei sillä hetkellä rahakasta. Mun kohdalla tällä hetkellä tapahtuminen järjestäminen on ”kysymysmerkki”. Haluaisin tehdä ja järjestää niitä, mutta ystävämme korona ei oikein ole samaa mieltä.

 

 

Kenen työtä ihailet? Mitkä heidän ominaisuuksissaan ovat sellaisia, joita tahtoisit itsessäsi kehittää? Kun ominaisuudet ovat selvillä niin niitä voi itse harjoitella. Se mitä toisessa ihmisessä ihailee on jo pienenä siemenenä meissä itsessämme. Jos sitä ei olisi itsessä niin ei sitä näkisi toisessakaan ihmisessä. Tuo oli kirjassa varmasti yksi mieleenpainuvimpia lausahduksia. En ole tullut ajatelleeksikaan. Mutta tuo varmasti motivoi monissa asioissa pitkälle. Tee haaveet näkyväksi, jolloin niiden toteuttaminenkin on mahdollista. Kerro tiimille, perheelle, ystäville ja kaikille läheisillesi omat unelmasi rohkeasti niin hekin tietävät ja osaavat kannustaa sinua kohti omaa ”tähteäsi”.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!