Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

voinko tehdä tällaista työtä

Unelmahommissa-kirjan kirjoittajista molemmat naiset ovat esimerkiksi ammattibloggaajia sekä toimittajia. Sen lisäksi taustalla on matkailuoppaan, design-kaupan yrittäjän sekä tuottajan töitä. He ovat siis kuin oman elämänsä Tiimiakatemiassa ilman tiimiä ja osuuskuntaa. Mutta miksi tartuin kirjaan? Koska bloggaus ja omien unelmien saavuttaminen. Ja niiden unelmien kehittely siis ennen saavuttamista.

Unelmatyön tulisi olla samassa linjassa omien arvojen kanssa. Ainakin omasta mielestä tärkein kohta on tunnistaa, että unelma on ihan ikioma, eikä kenenkään muun oma. Unelma on omassa päässä kypsytelty, eikä esimerkiksi vanhempien tai kavereiden toiveiden mukainen. Hyvä mittari siitä, onko unelma aito, on miettiä sitä valmiina. Kun minulla on oma unelmakahvilani, onko se kaikki mitä olen aina unelmoinut? Vai olinko unelmoinut sittenkin sen ihanan miljöön tekemisestä, mutta en nauti juurikaan asiakaspalvelusta. Kahden vuodenkin asiakaspalvelutyön jälkeen unelma ei olekaan enää yhtään sitä, mitä sen piti olla. Vaikka sama, ihana kahvila on edelleen ympärillä.

aikataulutus ja resepti onnistumiseen

Omat unelmat

Mulla ei oo oikein koskaan ollut unelmia (ainakaan tietoisesti) ja olen ajatellut, ettei niitä sitten tarvikaan olla. Mutta todellisuudessa mulla on ollut unelmia, mutten ole uskaltanut sanoa niitä ääneen. Koska jos epäonnistuisin niissä, maailma varmaan loppuisi! No eipä se loppuisi. Tähän päätinkin listata muutaman unelman, jotka ovat tällä hetkellä pinnalla (tunne tässä kohtaa se rohkeus joka puhkuu kirjoittaessani):

  • Blogi ja sillä tienaaminen
  • Youtube-kanava
  • Oma yritys

Edellä listatut unelmat oli sellaisia juttuja, jotka eivät (ehkä) vaadi ihan hirveesti vuosia toteutuakseen. Ne vievät kuitenkin oman aikansa ja vaativat tekemisen fokusoimista itseensä, suunnitelmia ja taitojen kartutttamista. En esimerkiksi osaa juurikaan editoida kuvia, videokuvata tai editoida videoita. En myöskään tiedä, mitä yrityksenä voisin tarjota. Toisaalta yrityksen perustaminenkaan ei ole nyt Tiimiakatemian aikana edes kovin tarpeellista, mutta kohtahan tämäkin loppuu. Enää 1,5 vuotta!

matti suur-hamari unelmahommissa

Miten blogilla voi tienata?

Blogeja on joka lähtöön, joten miten niistä kaikista voi erottua? Miten voin päätyä tilanteeseen, että joku yritys haluaa tehdä yhteistyötä juuri minun kanssani? Aiheiden tulisi olla vaihtuvia, vaikka aihealue blogin sisällä olisikin melko rajattu. Voi olla tiukkoja faktatekstejä, fiilispostauksia, tapahtumia, pelkkiä kuvia, otteita arjesta, ajankohtaisia aiheita ja vaikka yhteistyötä toisten bloggaajien kanssa. Postausten julkaisemisessa tulisi olla tietty postaustahti. Tässä onkin varmaan helpoin aloittaa vähemmällä: kerta viikossa, sen jälkeen kaksi ja niin edelleen. Ja jos tulee kiireisiä ajanjaksoja omassa elämässä, joitakin postauksia voisi olla myös julkaisuvalmiina.

Sen jälkeen kun on sisältö kunnossa, voikin miettiä kaikkea muuta. Tilastoja seuraamalla (esim. Google Analytics) saa kattavaa tietoa siitä, mitkä postaukset iskevät lukijoihin ja mistä ne tulevat. Ehkä epämiellyttävin osuus tuntuu olevan omasta blogista huuteleminen ja sen tuominen esille. Mikä siinä onkin, että kun laittaa paljon aikaa ja vaivaa johonkin, niin suomalaisena haluisi vaan kätkeä työnsä tuloksen? Siispä pois se minusta, ja linkkauksia kaiken maailman somekanaviin ja ehkä muihinkin samankaltaisiin blogeihin. Tätä ei voi tehdä kovin piilomainonta-tyyppisesti, mutta niin kaikki muutkin tekevät. Tämän lisäksi voisi pohtia, mitä somekanavia blogi tarvitsee. Ja lähinnä, mitä somekanavia jaksaa ylläpitää. Mielummin yksi aktiivinen some kuin kolme epäaktiivista.

Liikaa töitä?

Joskus voi asiat olla niinkin onnellisesti, että töitä on liikaa. Liikaa hommaa ja jatkuva stressi, se ei voi olla kenenkään unelmaduunia. Siihen oli kirjassa kehitelty unelmamatriisi, joka vastaa lähestulkoon Tiimiakatemian projektilajittelua: lypsylehmät sekä unelmaprojektit. Tämän avulla voi tarkastella, mistä projekteista olisi mahdollista luopua. Kun tässä on itsellänikin muutoksen tuulia ilmassa, niin uskon että kun yhden oven sulkee, toisesta tulee vähintään jotain yhtä mahtavaa. On syynsä sulkea se toinen ovi, ja vain oma asenne ratkaisee mitä sen tilalle muodostuu.

lypsylehmä, koira, kysymysmerkki ja tähti:unelmatyömatriisi

Mitä hommia ylipäätään kannattaa tehdä ilman palkkiota?

Jokaisen meidän on kannettava ruoka pöytään, joka maksetaan kaupassa ihan oikealla rahalla. Ei näkyvyysseteleillä, oravannahkakaupalla tai oppimisena. Pääasiassa ilmaiseksi kannattaa tehdä vain itselleen. Ja halvalla ei kannata tehdä koskaan, sillä siihen tottuu. Samalla se vie oman alan palkkioita alaspäin, josta hyvä esimerkki on kauneudenhoitoala ja hinnat kotona tekevillä yksityisillä versus kauneusalan yritykset keskustassa. Hinnottelu vaihtelee myös asiakkaan mukaan: iso yritys voi maksaa enemmän kuin pieni organisaatio.

Itselleen voi listata myös valmiiksi, kelle tekisit töitä ilmaiseksi. Jos siihen on liian laiska, voi käyttää apuna sivustoa Should I Work Free.

Kaikelle työlle on aina oma vaihtoehtoiskustannuksensa. Kyllä, se sama josta puhuttiin joskus taloushallinnon tunnilla. Jos teet töitä, et voi mennä kaverin kanssa kahville tai jumppaan. Jos pidät vapaata, et ehkä tienaa sataa euroa. Jos vaan muistaisi, tämä olisi hyvä aina miettiä. Toisaalta omaa ajankäyttöä voi tehostaakin. Kun kirjaa viikon ajalta kaiken (puolen tunnin tarkkuudella) mitä tekee, näkee myös ne asiat joista voisi karsia. Ajatuksena ei ole minuuttiaikatauluttaa omaa elämää, vaan huomata ne asiat, joihin ei halua käyttää niin paljoa aikaa.

 

Iiris Nokka, Osk Globaattori

iiris.nokka@globaattori.com, 050 540 3390

Tagit: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Unelmahommissa”

  1. letim sanoo:

    Kyllä tässä asiassa pitää ryhtyä kokeiluihin, ja niinhän olet tehnytkin. Blogin pitämistä ei kyllä opi muuta kuin toimittamalla blogia. Tekemällä oppii! Yrittäjäksi olet jo ryhtynyt, koska olet tiimiyrittäjä Globaattorissa, joten sekin unelma on jo täyttynyt. Hyvältä tämä Iiris Unelmatehdas jo näyttää

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!