Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Unfair Advantage

Kirjoitettu 05.01.15
Esseen kirjoittaja: Elias Markkula
Kirjapisteet: 6
Kirja: Unfair Advantage, Osta, vuokraa, vaurastu, Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen
Kirjan kirjoittaja: Robert Kiyosaki, Joonas Orava, Olli Turunen, Jukka Oksaharju
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämä essee on jatkoa edellisestä sijoittamiseen liittyvistä ajatuksistani.  Ihan alkuun katsaus edellisen esseen loppuun, jossa asetin tavoitteita:

 

 1. Oma budjetti
 2. Sijoittamisen aloitus vuoden 2014 aikana
 3. Jonkin sijoituskirjan lukeminen vuoden 2014 aikana

 

Omaa budjettia en kovin tarkkaan saanut tehtyä. Kuukausikohtaiset menot näin joulun aikana ja ensi vuoden reissut tekevät ennustamisesta hyvin vaikeaa. Joten se ei ihan nappiin mennyt. Kuitenkin otin tulot ja menot tarkempaan syyniin ja varmistin, että kassavirta on positiivinen. Eli dollareita virtaa enemmän sisään kuin ulos. Tämä vaati muutamia toimenpiteitä, kuten joidenkin turhien kulujen karsimista.

 

Tästä päästäänkin seuraavaan tavoitteeseeni eli sijoittamisen aloittamiseen. Nyt kuin rahavirta on positiivinen pystyin aloittamaan ylijäämän sijoittamisen. Aloitin pienestä summasta ja osakkeista sekä rahastoista. Sijoittamisen aloittaminen on tehty helpoksi, sillä salkun saa auki omalta läppäriltä käden käänteessä. Koska sijoittamisessa on aina riskejä, niin aloitin pienestä summasta ja arvostetuista yrityksistä. Myöhemmin lisää strategiasta. Kuitenkin heti huomasin kiinnostuneeni uusista asioista kun omia varoja on kiinni sijoituksissa. Huomaan seuraavani uutisia yritysmaailmasta ja lukevani kauppalehteä ja muita alan julkaisuja.  Lisäksi janoni uuteen tietoon ja olemassa olevan tiedon hyödyntämiseen on kasvanut kummasti.

 

Mistä päästäänkin kätevästi seuraavaan tavoitteeseeni eli lukemistavoitteeseeni. Tavoitteenani oli siis saada luettua jokin sijoittamisen opus. Luin kolme.

 

Sitten asiaan. Luin kolme sijoittamiseen linkittyvää kirjaa eli Jukka Oksaharjun Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen, Robert Kiyosakin Unfair Advantage sekä Joonas Oravan ja Olli Turusen Osta, vuokraa, vaurastu. Oksaharjun kannustaa pitkäjänteiseen laatuyhtiöihin sijoittamiseen, eikä kirjassa annetakaan vinkkejä päiväkaupan harjoittamiseen. Kiyosaki käsittelee sijoittamista ja vaurastumista kokonaisuutena ja käy läpi eri tapoja sijoittaa. Hän jatkaa kirjassaan tyypillistä tyyliään eli työnteon ja sijoittamisen erojen läpikäyntiä. Osta, vuokraa, vaurastu taas on asuntosijoittamisen opas, jossa käydään oikeastaan kaikki asuntosijoittamisen vaiheet konkreettisesti läpi.

 

Kaikessa sijoittamisessa tärkeää on suunnitelman ja strategian luominen ja siinä pysyminen. Koska minulla ei vielä hirveästi talousälykkyyttä sijoittamisesta ole, päätin aloittaa maltillisesti ja panostaa varoja, jotka minulla on varaa menettää, ilman että tulisi nälkä tai kylmä, jos ne menettäisin.  Lisäksi tutustuin mitä tarkoittaa laatuyhtiö ja sijoitin niihin. Haluan pitää osakesijoittamisen harrastuspohjalla ja suhteellisen pienellä riskillä, joten päiväkauppa ei ole minua varten. Tarkoitukseni ei ole odottaa osakkeiden arvonousua välttämättä lähiaikoina, vaan toimia pitkäjänteisesti.

 

Oksaharju kannustaa siis sijoittamaan laatuyhtiöihin. Laatu yhtiöt ovat voittoa tekeviä ja vakaita. Ne ovat osinkoa kasvattavia.  Hyvä sijoitus on usein yhtiö, joka on markkinajohtaja alallaan, Oksaharjun mukaan mieluummin ”iso kala pienessä lammessa, kuin pieni kala isossa”. Tietenkin pörssin tunnuslukuja olisi hyvä opetella lukemaan.

 

Aloita!

 

Tärkeintä sijoittamisessa on aloittaa. Sen voi tehdä vaikka kuinka pienesti, mutta tärkeintä on ottaa se ensimmäinen askel. Mitä nuorempana aloittaa, sitä nopeammin saa korkoa korolle -periaatteen mukaisesti tulosta aikaiseksi. Samalla tulee aloittaneeksi elämänikäisen oppimisen. Huomaan koko ajan olevani tietämätön jollakin alueella ja haluan oppia sen. Lukeminen onkin ottanut uudet siivet alleen. Samoin  tulee seurattua eri blogeja ja luettua alan lehtiä. Pikku hiljaa rupeaa tajuamaan mitä ympärillä tapahtuu. Olennaista on pitää oppiminen vauhdissa koko ajan. Näin saa luotua tietopohjaa, jota voi rakentaa kaiken aikaa laajemmaksi. Tätä oppia tulisi päästä soveltamaan, jotta se ei unohtuisi.

 

Kiyosakin kirjasta opin mikä on suurin Unfair Advantage. Se on oman talousälyn kasvattaminen. Sen avulla on mahdollista tehdä asioita eri tavalla, paljon taloudellisemmin, kuin perinteisesti työtä tekemällä. Tässäkin suurin steppi on alku. Kukaan ei tule tekemään minusta tai sinusta vaurasta. Vastuu on otettava itse.

 

Kiyosaki on hyvä rikkomaan tarinallaan rajoittavia mielenmalleja. Usein juuri ne ovat ihmisten suurimpia rajoittavia tekijöitä. Toinen on ympäristö, jossa elää. Molemmat ovat itse valittavissa, jos on valmis tekemään uhrauksia omaksi parhaakseen. Seuraavassa kaksi rajoittavaa uskomusta, jotka Kiyosaki onnistui murskaamaan:

 

1)   Investing is risky

 

Sitä se onkin, mutta riskiin voi vaikuttaa. Lisäämällä tietoa ja perehtymällä sijoituskohteeseen on mahdollista vähentää merkittävästi riskiä. Osakesijoittamisessa yhtiöiden tarkastelu sisältä päin ja historian tutkiminen auttaa ennakoimaan tulevaa. Samoin yhtiön tuloksen ja muiden mittareiden pidempi aikainen kehitys antaa viitteitä tulevasta.

 

Asuntosijoittamisessa on vielä enemmän asioita joihin sijoittaja itse pystyy vaikuttamaan. Se on aika pitkälle matematiikkaa ja tiedon keruuta. Riski on hyvin hallittavissa, mutta se vaatii työtä. Siksi suurin riski on laiskalla, joka haluaa ilman työtä onnistua.

 

2)   I need to get a good education

 

Totta kai, mutta mistä saa hyvää koulutusta. Opettajilta, jotka ovat palkattu opettamaan asioita, joita ovat lukeneet koulussa. Vai kenties ihmisiltä, jotka ovat tehneet asiat itse ja luoneet menestystä ja vasta sen jälkeen opettavat. On tärkeää arvioida lähteitä, joista ottaa vaikutteita. Joka puolelta yritetään myydä koulutuksia ja kirjoja yms. Kannattaa valita tarkasti, mitä tietoa suostuu ottamaan vastaan.

 

Kiyosaki suosii asuntoihin ja kiinteistöihin sijoittamista monista syistä. Ensinnäkin kiinteistösijoittamisessa pystyy vaikuttamaan riskiin ja tuottoon omalla aktiivisuudella. Osta, vuokraa, vaurastu listaa kymmenen syytä sijoittaa asuntoihin.

 

 1. Kuukausittainen vuokrista koostuva kassavirta
 2. Vakaa hintakehitys.
 3. Mahdollistaa velkavivun käytön. Pankki myöntää lainaa asuntoihin, mutta ei pörssiin sijoitettavaksi
 4. Riskejä pystyy hajauttaa helposti useamman asunnon kesken. Yksittäiset tyhjät kuukauden eivät kaada laivaa koska useasta asunnosta saatava vuokratulo tasoittaa pottia
 5. Hyvät tuotot.
 6. Mahdollista hyödyntää hintavirheitä, eli löytää edullisia kohteita, joiden arvon pystyy tarkistuttamaan ylöspäin normaaliin markkinatasoon. Mahdollistaa muun muassa lisävivun hankkimisen pankista.
 7. Mahdollisuudet vaikuttaa. Remontoimalla asunnon arvo nousee.
 8. Vaatii vaivaa perehtyä kaikkeen, joten kilpailu vähäistä.
 9. Mielenkiintoinen harrastus
 10. Mahdollisuus tehdä hyvää olemalla hyvä vuokranantaja.

 

Tämä sijoituspläjäys sai minut miettimään omaa toimintaani. Yksin pystyn harrastusmaisesti harjoittamaan osake- ja rahastosijoittamista. Se pitää mielen vireänä ja pakottaa minun pysymään ajan tasalla maailman menosta. Isompi kysymys on tiimimme yhteinen visio kiinteistösijoitusyhtiöstä. Suurin osa on kiinnostunut ja ilmoittanut halunsa olla mukana. Yhteinen innostus on hyvä asia, mutta asiaa on mietittävä myös pahimman kiiman yli. Kaikki haluavat osansa tuloksesta, mutta ketkä ovat tuoneet panoksensa tuloksen eteen? Ketkä ovat oikeasti sitoutuneita panostamaan ja kuinka paljon? Tällä hetkellä en vielä pysty täysin luottamaan kaikkien tiimin jäsenten panokseen. Miten saada yhteinen visio niin vahvaksi, että jokainen tajuaa herätä ja osoittaa, että on oikeasti mukana ja valmis opettelemaan kiinteistösijoittamisen perusteita. Faktahan on, että kukaan meistä ei ole vielä kovinkaan viisas tällä alalla, joten opiskelua on edessä. Sekä Kiyosaki, että Orava ja Turunen painottavat luotettavien yhteistyökumppaneiden ja tiimin voimaan. Näin pystyy ottamaan haltuun isompia markkinoita ja jakamaan vastuita sekä osaamista. Tiimiin on pystyttävä luottamaan.

 

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!